Із вогню та в полум’я

17.02.2017
Тільки за три останні доби вогонь забрав життя семи людей та залишив без даху над головою декілька сімей.
Різке похолодання змусило людей на повну потужність включати побутові прилади для обігріву, які найчастіше і стають причиною нічних пожеж. Трагедією закінчилася холодна ніч для 67-річного мешканця села Вознесенське, що на Миколаївщині. Чоловік не встиг вибратися з власного будинку, який спалахнув внаслідок несправної електропроводки. А ось на Херсонщині жертвою страшної пожежі став 80-річний пенсіонер. Літній чоловік із смт Чаплинка загинув у вогні через власну недбалість. Правоохоронці швидко встановили, що причиною фатальної пожежі зі смертельними наслідками стало безтурботне куріння у ліжку.
У селі Мала Олександрівка Великоолександрівського району випадковий перехожий на руках виніс із палаючого будинку двох малюків. З’ясувалося, що дворічний хлопчик та його трирічна сестричка, бавлячись сірниками, підпалили рідну домівку, поки батьки відлучилися у справах до магазину. А ось у селі Нова Маячка всю родину врятував від неминучої загибелі звичайний домашній кіт! Тварина відчула запах газу та тривожним нявканням розбудила своїх господарів. Пізніше з’ясувалося, що до трагедії ледь не призвела технічна несправність газового лічильника. Цей дефект повинні були відразу помітити працівники газової служби, які його встановлювали, але вони проявили недбалість. У підсумку чоловік, дружина та двоє малолітніх дітей змушені були морозної ночі відкривати у квартирі навстіж усі вікна та двері, щоб провітрити власне житло. Аварійна бригада змогла ліквідувати витік газу лише вранці через брак необхідного для ремонту обладнання.
За словами рятувальників, достатньо часто причиною пожеж стають несправні бойлери та електронагрівачі. Так, родина у  Херсоні ледь не позбулася власної домівки через коротке замикання у проводці, яке викликав старенький побутовий пристрій для нагрівання води. На щастя, бригада пожежників устигла врятувати будинок та майно від підступного вогню. А ось у Миколаєві невмілі дії робітника, який займався ремонтом автобуса ЛАЗ-699Р, закінчилися пожежею, що спалахнула в самому центрі міста. Бійцям служби порятунку довелося рятувати від фатального руйнування не тільки сам автобус, а й одну з будівель міського академічного драмтеатру.
Борці з вогнем визнають, що найчастіше жертвами пожеж стають мешканці райцентрів та селищ міського типу, де для обігріву частіше використовують дрова та звичайні печі-буржуйки. Сумний рекорд за кількістю пожеж побили Первомайський та Баштанський райони на Миколаївщині. А ось на Херсонщині пожежі найчастіше реєструють у Каланчацькому та Чаплинському районах.