Мир під прицілом: Україна опинилась у першій десятці експортерів зброї

22.02.2017
Левова частка — 74 відсотки — міжнародних поставок озброєнь припадає на п’ять країн — Сполучені Штати Америки, Росію, Китай, Францію та Німеччину.
 
Водночас найбільшими імпортерами зброї є Індія та Саудівська Аравія. Зброю найчастіше купують країни Азії та Океанії, а також країни Близького та Середнього Сходу.
 
Такі дані у своєму звіті оприлюднив стокгольмський Інститу вивчення проблем миру (SIPRI).
 
Експерти SIPRI підрахували, що за період з 2012-го по 2016-й роки обсяги світового ринку озброєнь зросли на 8,4 відсотка порівняно з попереднім п’ятирічним періодом.
 
Загалом продажі смертоносного товару досягли найбільшої позначки з часу завершення «холодної війни».
 
Тенденція до зростання глобального ринку озброєнь мала місце й у звіті Інституту за попередній рік.
 
Найбільшими гравцями на глобальному ринку озброєнь залишаються США та Росія. Частка американських виробників озброєнь на світовому ринку становить 33 відсотки.
 
Водночас у 2012-2016 роках спостерігалося зростання обсягів продажу зброї з маркою Мade in U.S.A на 21 відсоток.
 
«США експортують озброєння щонайменше до 100 країн, це значно більше, ніж у будь-кого з інших країн-експортерів», — зазначають аналітики SIPRI. Майже половина американської зброї, що йде на експорт, припадає на країни Близького та Середнього Сходу.
 
Друге місце — за Росією, чия ринкова частка становить 23 відсотки. На третьому місці — Китай, який зміг збільшити обсяги експорту озброєнь на 74 відсотки.
 
Піднебесна наростила свою частку на світовому ринку смертоносного товару до 6,2 відсотка. На Францію та ФРН припадають 6 та 5,6 відсотка глобального ринку озброєнь відповідно.
 
Нагадаємо, згідно з оприлюдненим у грудні 2016 року дослідженням SIPRI, Україна посіла дев’яте місце серед світових експортерів зброї.
 
Ще кілька років тому, коли допродувалися велетенські арсенали зброї з радянських часів, Україна посідала четверте місце у списку найбільших експортерів зброї.