Рупор Кремля: найскандальніші цитати одіозного постпреда Росії в ООН Чуркіна

22.02.2017
Рупор Кремля: найскандальніші цитати одіозного постпреда Росії в ООН Чуркіна

Віталій Чуркін.

Усього один день не дожив до свого 65-річчя постійний представник Росії в ООН Віталій Чуркін.
 
У понеділок, 20 лютого, в Нью-Йорку на території російського представництва при ООН у нього стався серцевий напад. Дипломата терміново доставили в одну з місцевих лікарень, але врятувати не змогли. 
 
Російська преса не шкодує красномовних слів на адресу покійного:
 
«За 10 років, які Чуркін провів у кріслі постпреда в ООН, він перетворився на один із символів нинішньої політики Росії — гордої, непоступливої, яка знає собі ціну й не плазує ні перед ким, здатна осадити нахабних «партнерів» і готова відповісти на отруйний випад гострим словом». 
 
«Гострі слова» пана Чуркіна, які не мають нічого спільного з дипломатією, справді запам’ятаються. Ось лише кілька його цитат:
 
«Яка пристойна людина буде з ним розмовляти?» (про президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, 2008 рік, після війни Росії й Грузії);
 
«Я хотів би запитати шановного представника Сполучених Штатів: а зброю масового ураження знайшли в Іраку чи все ще шукаєте?» (у відповідь на звинувачення в агресії щодо Грузії, 2008 рік);
 
«Якщо ви ще раз заговорите зі мною таким тоном, такої речі, як Катар, після сьогоднішнього дня більше не буде» (відповідь представнику Катару, який критикував блокування резолюції Радбезу ООН по Сирії);
 
«Дітей у Сирії посипають пилом, щоб видати їх за жертв бомбардувань» (заява про те, що чимало фото бомбардувань із Сирії є постановочними, 2016 рік);
 
«Звертаю увагу на закономірність: будь-яке серйозне загострення на Донбасі дивним чином збiгається iз зарубіжними поїздками українського керівництва. Мабуть, таким чином Київ розраховує зберегти в міжнародному порядку денному спровоковану ним же кризу» (про загострення ситуації в Авдіївці, 2017 рік). 
 
Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко каже, що «знав Чуркіна багато років, хоча й не близько», спроби налагодити контакт були, «але, на жаль, вони не привели до зміни його риторики». «Кожний посол висловлює позицію своєї держави, — цитує пана Єльченка «Главком».
 
— Так, до інструкцій зі своєї столиці можна додати певний особистий наратив. Але я б не перебільшував його особисту роль, не варто думати, що його особиста думка на цій посаді була чимось відмінним від позиції РФ, яку він представляв. У дипломатії є таке правило — якщо не згоден iз тим, що тобі пропонують, йдеш у відставку. Чуркін так не вирішив». 
 
Віталій Чуркін був представником Росії при ООН з квітня 2006 року. Цей період ознаменувався суттєвим погіршенням стосунків між Росією та Заходом.
 
І весь цей час дипломат був вірним рупором Кремля на міжнародній арені, вперто відстоював позицію своєї країни. Хто змінить на цій посаді Віталія Чуркіна, наразі не відомо.
 
Додамо лише, що за останні два місяці Росія втратила сімох своїх дипломатів — трьох послів, одного консула та постпреда ООН.