МВС викликає на допит авторів журналістського розслідування щодо вбивства Павла Шеремета

12.05.2017
МВС викликає на допит авторів журналістського розслідування щодо вбивства Павла Шеремета

Доки правоохоронні органи не демонструють особливого поступу в розслідуванні резонансної справи вбивства журналіста Павла Шеремета (підірваного в авто в центрі Києва 20 липня 2016 року), власне розслідування провели колеги вбитого. 
 
Зокрема, 10 травня було презентовано розслідування міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP та проекту Слідство.Інфо.
 
Головний факт, встановлений розслідувачами: Ігор Устименко, який працював у СБУ принаймні станом на 2014 рік, був помічений біля автомобіля Шеремета, як задовго до вбивства, так і під час закладки вибухівки. При цьому крутився навколо по кілька годин. 
 
Устименко був присутній біля будинку Шеремета принаймні й кілька годин уночі, коли під автівку журналіста було підкладено вибухівку.
 
Він приїхав на місце події на «Шкоді Октавії» АА 2551 МО сірого кольору. Її зафіксували кілька камер спостереження в районі, де проживав Павло.
 
Сам Устименко відмовився коментувати свої зв’язки зі службою і каже, що бував у тому районі в інших справах.
 
Тоді як речник СБУ Олена Гітлянська повідомила одразу після оприлюднення журналістського розслідування, що Устименко був звільнений зі спецслужби ще 29 квітня 2014 року.
 
На журналістське розслідування щодо вбивства Шеремета відреагували і в Нацполіції, адже її керманич Сергій Князєв уже в четвер зібрав усю слідчу групу в цій справі, щоб обговорити помилки слідства, а також факти, які буди викладені у сюжеті. 
 
«Ми приєднаємо сюжет журналістів до матеріалів кримінального провадження і перевіримо викладену там інформацію», — зазначив голова Нацполіції Князєв. 
 
Водночас міністр МВС Арсен Аваков повідомив, що слідчі відомства викличуть на допит авторів фільму-розслідування «Вбивство Павла», а також «героя» сюжету Ігоря Устименка у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.
 
«Прибираючи емоції, багато фактів у цьому розслідуванні нас зацікавили — й ми викликаємо на допит авторів, а також Ігоря Устименка», — сказав пан Аваков у коментарі виданню «Українська правда», з яким співпрацював загиблий Шеремет.
 
Нагадаємо, що, згiдно з офіційними даними, слідство розглядає п’ять версій скоєння вбивства журналіста Шеремета.
 
Попри численні експертизи, допити понад 1 тис. осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайт, наразі у справі про вбивство Шеремета немає жодного офіційного підозрюваного.
 
Зауважимо, що, у жовтні 2016 року журналісти «Української правди» навели факти і представили документи, в яких iдеться про стеження за редакцією, до якого, за їхніми свідченнями, були причетні українські правоохоронні органи.
 
У відомстві Авакова тоді заявили, що перевірили ці заяви і фактів стеження за журналістами з боку спецслужб не виявили.