Заручники Мордору: ворог усіляко затягує звільнення полонених українців

17.05.2017
Заручники Мордору: ворог усіляко затягує звільнення полонених українців

Обмін заручниками та полоненими на Донбасі наразі заблоковано.

Останнім часом процес узго­дження позицій про обмiн заручниками та військовополоненими між Україною і терористами ОРДЛО загальмувався, а обміни узагалі не відбуваються.

Тож не дивно, що представники української сторони на засіданні контактної групи у Мінську 15 травня закликали опонентів якнайшвидше визначити дату обміну полонених.

Про що ж вдалося домовитися в Мінську минулого понеділка?

«Повернутися у Донецьк? Нізащо» 

Як повідомила за підсумками зустрічі Тристоронньої контактної групи речник керівника української делегації Леоніда Кучми Дарка Оліфер, Україна констатувала, що під егідою ОБСЄ завершено верифікацію усіх осіб, щодо яких були суперечки із сепаратистами через те, що понад 100 осіб не бажають повертатися на територію самопроголошених республік.
 
«Українська сторона вимагає повернення понад 128 заручників, а самопроголошені «республіки» — близько 600 людей», — каже пані Оліфер.
 
При цьому бойовикам було байдуже, що люди, повернення яких вони бажають, відверто не хочуть їхати до їхнього Мордору. 
 
Перед засіданням у Мінську Леонід Кучма заслухав попередній звіт про проведення процедури верифікації.
 
Як поінформувала його Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська та керівник Об’єднаного центру зі звільнення заручників при СБУ Юрій Кочанов, перевірка відбувалася із 28 квітня по 12 травня під координацією ОБСЄ, за участі представників офісу обмудсмена, СБУ, ОБСЄ, а також кількох жінок — матерів осіб, які скоїли злочини.
 
«Група, що проводила верифікацію, проїхала понад 14 тисяч кілометрів, побувала в 19 регіонах України, а також у Києві, відвідала 37 пенітенціарних закладів. Як сказала пані Лутковська, і як це зазначено в попередніх звітах ОБСЄ, опитування проходило у відповідності з міжнародними стандартами, з дотриманням конфіденційності та норм міжнародного гуманітарного права», — стверджує Дарка Оліфер.
 
Водночас ватажки «ДНР» звинувачують у «зриві» верифікації списків полонених офіційний Київ.
 
Так звана «уповноважена з прав людини» Дарія Морозова каже, що Київ відмовляє «у зустрічі та анкетуванні людей», які, за твердженням української сторони, не бажають повертатися до «ДНР-ЛНР». За її даними, йдеться про 159 осіб.
 
Сепаратистка Морозова стверджує, що відповідно до досягнутої з Києвом домовленості, процес верифікації має стосуватися не лише осіб, які перебувають в установах української пенітенціарної системи, а також тих, хто залишається на волі, але з різних причин не може повернутися до «ДНР».
 
«Аргументували це тим, що зібрати в одному місці тих, хто перебуває на волі, проти їхнього бажання не можна», — цитують Морозову інформаційні ресурси «ДНР».
 
Утім омбудсман Валерія Лутковська пообіцяла ще раз, «як жест доброї волі», перевірити інформацію, надану сепаратистами, і передати її представникам ОБСЄ для затвердження остаточного звіту.
 
За даними української сторони, представники так званих республік не надають точного переліку українських заручників, а з українського списку визнають лише близько 50 осіб.
 
У той час як українській стороні, за її твердженням, точно відомо про місце перебування близько 70 людей.

«Свободу Ігорю Козловському!»

Серед іншого сторони нібито домовилися, що представники терористичної «ДНР» внесуть вченого Ігоря Козловського до списку заручників.
 
І це дасть можливість обміняти 63-річного релігієзнавця, якого до цього часу бойовики називали своїм «громадянином», якого засудили до 2 років і 8 місяців «колючки» нібито за зберігання зброї (насправді Козловський не боявся критикувати сепаратистів, аж доки у січні 2016 року його не запроторили за ґрати). 
 
Під час судилища, влаштованого бойовиками нещодавно в окупованому Донецьку, не взяли до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування.
 
Тож не дивно, що Міжнародна правозахисна організація Amnesty International визнала в’язнем сумління Ігоря Козловського, оскільки його було засудженого бойовиками терористичної «ДНР» за надуманим і абсурдним звинуваченням. 
 
«Інша сторона, нарешті, пообіцяла, в тому числі в форматі Тристоронньої контактної групи, що при узгодженні остаточних списків до них включать Ігоря Козловського. Питання тільки в тому, коли інша сторона перестане вигадувати надумані причини зволікання і ми узгодимо дату звільнення», — повідомила за підсумками засідання представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко.
 
За її словами, місія ОБСЄ визнала, що верифікація (осіб, які визнані винними в Україні, але яких Київ може помилувати для звільнення заручників. — Ред.) пройшла за всіма міжнародним стандартами і нормами гуманітарного права, при дотриманні конфіденційності.
 
«Інша сторона натомість продовжує тягти волинку і вимагає уточнення ще про деякi прізвища», — додає Ірина Геращенко.

«Гусар» з автоматом просив лише номер телефону

Російська сторона і представники ОРДЛО проігнорували жорстку вимогу української сторони і ОБСЄ притягти до відповідальності бойовика терористичної «ДНР» за сексуальні домагання до спостерігачки ОБСЄ під час засідання Три­сторонньої контактної групи у Мінську в понеділок.
 
Нагадаємо, цей ганебний випадок мав місце 5 травня в окупованому Старобешівському районі Донеччини.
 
Озброєний бойовик на блокпосту заявив патрулю, що вони не зможуть проїхати далі, якщо його сексуальні бажання не будуть задоволені жінкою-спостерігачем. Утім патруль поїхав іншим шляхом. 
 
Одразу після інциденту глава СММ ОБСЄ в Україні Ертурул Апакан засудив таке сексуальне домагання й звернувся до бойовиків iз вимогою розібратися з цим випадком. Цей ганебний випадок засудила й низка країн Євросоюзу. 
 
Однак у Мінську російська делегація лише реготала, коли заговорили про сексуальні домагання бойовика. 
 
«У Мінську Україна і ОБСЄ жорстко вимагали від РФ і контрольованих ними ОРДЛО притягнення до відповідальності та покарання озброєного покидька, який намагався принизити жінку з місії СММ ОБСЄ і, погрожуючи їй автоматом, дозволив собі сексуальні домагання до неозброєної спостерігачки», — написала пані Геращенко у соцмережах.
 
За її словами, представники України Леонід Кучма і Євген Марчук вимагали назвати «і прізвище цього покидька, і провести детальне розслідування інциденту, і засудження його росіянами, і унеможливлення в подальшому». 

Проте росіяни проігнорували ці вимоги. 

«Аргументи іншої сторони: та цей товариш був не дуже то і п’яний, і не дуже то й озброєний, так, кiлька автоматів. І це просто ментальна і культурна різниця у спілкуванні, він просто брав у жінки телефон, а у ваших європах просто по-іншому знайомляться, то та жінка не так зрозуміла «гусара», — повідомила перший віце-спікер.
 
Відтак пані Геращенко робить висновок: «Слава Богу, що ми йдемо подалі від «русского міра», де б’є — значить любить, а ґвалтує — бо подобається».
 
І додає, що після цього росіяни дозволили собі наступний пасаж, під час якого реготали:
 
«Що ви причепилися до ОРДЛО, ну подумаєш, чоловік на блокпосту вирішив взяти телефончик у гарної жінки. У вас он на Євробаченні чоловік з голою дупою перед усіма до співачки приставав!».
 
При цьому Ірина Геращенко нагадує росіянам, що українські правоохоронці затримали провокатора Віталія Седюка після його хуліганської витівки на Євробаченні, його буде притягнуто до відповідальності.
 
«А бойовика росіяни і тим більше ОРДЛО навіть не засудили, бо подумаєш — вимагав від жінки сексуальних послуг під дулом автомата», — обурюється перший віце-спікер. n