Історичний указ: жінкам у Саудівській Аравії дозволять керувати авто

29.09.2017
Історичний указ: жінкам у Саудівській Аравії дозволять керувати авто

Майже 30 років жінки Саудівської Аравії боролися за право водити машину.

У консервативній Саудівській Аравії повільно, але невпинно просувається процес із визнання основних прав жінок, повідомляє «Євроньюс».
 
 
У вівторок король Саудівської Аравії Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд видав історичний указ, який дозволить жінкам мати водійські посвідчення.
 
 
Указ запроваджує створення міністерського органу, який упродовж 30 днів має провести консультації, і до червня 2018 року виконати це розпорядження, повідомляє саудівська агенція Saudi Press.
 
 
Саудівська Аравія до цього часу була єдиною країною у світі, яка забороняла жінкам керувати автомобілем.
 
 
Незгодні з цим упродовж  багатьох років проводили кампанії, аби дозволити жінкам у Саудівській Аравії сидіти за кермом.
 
Деяких жінок штрафували та ув’язнювали за керування автомобілем.
 
При цьому жодного закону, який забороняв би жінкам керувати транспортними засобами, не існувало.
 
Діяла прийнята багато років тому мусульманська фата (релігійна постанова).
 
Варто зазначити, що багато саудівських жінок уже мають водійські права, які вони отримали в сусідніх мусульманських країнах.
 
Оглядачі також вказують на іншу соціальну проблему, яку породить королівський указ: безробітними залишаться тисячі водіїв (переважно мігрантів з інших країн), які до цього возили жінок.
 
«Ми чекали цього указу майже 30 років. Роль жінки в сучасному суспільстві постійно зростає, тому цілком нормально, що ми вимагаємо більше прав», — так прокоментувала королівський указ саудівська феміністка Мадеха аль-Аджруш.
 
З іншого боку, ісламські богослови чинять сильний опір процесу емансипації жінок. Але прогрес бере своє.
 
2011 року король Саудівської Аравії оголосив, що жінки отримують право брати участь у Консультативній раді (Маджліс аш-Шура) королівства та балотуватися на муніципальних виборах. Тоді це рішення було сприйняте як революційне.
 
А 2012 року жінкам королівства вперше дозволили займатися адвокатською практикою. 
 
Одночасно з повідомленням про указ короля надійшла новина, що в Саудівській Аравії жінка вперше отримала важливу урядову посаду — Емана аль-Гаміді стала помічницею голови провінції Аль-Хубар.
 
Вона обійняла цей пост у рамках плану збільшення кількості жінок на керівних посадах у країні, згідно з програмою «Бачення-2030», повідомило міністерство культури та інформації Саудівської Аравії 27 вересня.
 
Програма економічних та соціальних реформ «Бачення-2030» передбачає збільшення частки жінок на ринку праці з нинішніх 22 до 30 відсотків.
 
А 23 вересня в Саудівській Аравії жінкам уперше дозволили відвідати стадіон. Сотні жінок мали змогу в супроводі своїх родин побувати на королівському стадіоні в столиці країни Ер-Ріяді під час святкування національного свята — дня єдності королівства.
 
У липні саудівське міністерство освіти дозволило школяркам державних шкіл займатися спортом.
 
Усі ці зміни покликані «вписати» суперконсервативне саудівське суспільство у сучасний світ, який швидко змінюється. І все ж Саудівська Аравія продовжує проводити сувору політику розділення людей за статтю. Наприклад, жінкам заборонено починати навчання та подорожувати без дозволу батька, чоловіка або брата.