«Оптимальний режим»: чому Укрпошта доставляє періодику черепашачими темпами

10.10.2018
«Оптимальний режим»: чому Укрпошта доставляє періодику черепашачими темпами

(Фото з сайта vcrti.com.ua.)

8 серпня 2018 року «Україна молода» опублiкувала статтю «Ставка на черепаху», де вкотре пiддала гострiй критицi роботу Укрпошти з доставки вiтчизнянх газет до читачiв.

 

Із цього приводу ми зробили офiцiйний запит до Кабiнету Мiнiстрiв, на який вiдповiв в. о. мiнiстра iнфраструктури Юрій Лавренюк. Ось що вiн повiдомив.

 

ПАТ «Укрпошта» є публічним акціонерним товариством, 100% акцій якого належать державі в особі Міністерства інфраструктури України, яке здійснює управління корпоративними правами держави стосовно Товариства.
 
Діяльність ПАТ «Укр­пошта» здійснюється на основі Статуту, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 16.02.2017 № 56, регламентується Законом України «Про поштовий зв’язок» та іншими законами України. Товариство несе відповідальність за наслідки своєї господарської діяльності та виконання обов’язків відповідно до законодавства України. При цьому метою діяльності Товариства є одержання прибутку від здійснення господарської діяльності.
 
Надання послуг поштового зв’язку проводиться об’єктами поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» згідно з вимогами Правил надання послуг поштового зв’язку, затвер­джених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, розроблених у відповідності до Закону України «Про поштовий зв’язок», актів Всесвітнього поштового союзу.
 
За інформацією ПАТ «Укрпошта», на території Донецької та Луганської областей Товариство розповсюджує широкий асортимент періодичних друкованих видань, з яких друкується українською мовою — 38%, російською — 27%, українською/російською мовами — 33%, іншими мовами — 2%.
 
Щодо термінів доставки періодичних видань у Донецькій та Луганській областях зазначаємо, що перевезення та доставку преси ПАТ «Укрпошта» здійснює власним автомобільним транспортом (близько 3 тисяч оди­ниць) з урахуванням виходу видань з друку, нормативних термінів доставки та графіків роботи відділень поштового зв’язку. Загальні строки доставки періодичних друкованих видань визначаються в залежності від їх сфери розповсюдження та категорії населених пунктів.
 
Для повного та якісного задоволення потреб користувачів у наданні послуг поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» встановлює оптимальні режими роботи відділень поштового зв’язку з урахуванням попиту населення, навантаження, обсягів наданих послуг певними відділеннями та відповідно до вимог Кодексу законів про працю України.
 
Безперебійну роботу з постачання періодичних друкованих видань за передплатою та вроздріб на території Донецької та Луганської областей організовано до відділень поштового зв’язку через три центри оброблення пошти (ЦОП): ЦОП Рубіжне, ЦОП Краматорське та ЦОП Маріуполь, які працюють у цілодобовому режимі.
 
Для зменшення антиукраїнського пропагандистського впливу на місцеве населення з боку засобів масової інформації ворогуючої сторони в Донецькій та Луганській областях ПАТ «Укрпошта» у відповідь на звернення у березні 2015 року прес-служби Генерального штабу Збройних сил України здійснює направлення до зони проведення Антитерористичної операції періодичних друкованих видань, у тому числі загальнодержавних, серед яких «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Україна молода» та інші.
 
Крім того, з метою створення сприятливих умов для доступу до передплати вітчизняних періодичних друкованих видань на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей Верховною Радою України 18.09.2018 прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих унаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження)» та 24.09.2018 направлено на підпис Президенту України.
 
Законом передбачається встановлення окремих тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, що доставляються на території Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження.
 
Щодо режиму роботи відділень поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» зазначає, що будь-яке відділення поштового зв’язку має забезпечувати заявлений рівень якості надання послуг клієнтам, рентабельність надання кожної з послуг та прибуткову діяльність товариства в цілому. Задля реалізації зазначеного на сьогоднішній день ПАТ «Укрпошта» проводить перегляд режимів роботи відділень поштового зв’язку та оптимізацію нормативів частоти доставки.
 
Відповідно до чинних розпорядчих документів ПАТ «Укрпошта», які розроблені на підставі вимог Нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Мінінфраструктури від 28.11.2013 № 958, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.01.2014 за № 173/24950, режим роботи відділень поштового зв’язку та частота обслуговування на тиждень для кожного сільського населеного пункту встановлюється окремо, залежно від кількості населення.
 
Враховуючи зазначене, ПАТ «Укрпошта» ухвалило рішення щодо встановлення наступних нормативів доставки для об’єктів поштового зв’язку з обслуговування користувачів:
 
— у містах Києві, Краматорську, Сiверськодонецьку та обласних центрах — п’ять днів на тиждень (крім неділі, святкових та вихідних днів об’єктів поштового зв’яз­ку);
— у містах, зокрема містах обласного значення, районних центрах — чотири дні на тиждень (крім неділі, святкових та вихідних днів об’єктів поштового зв’язку);
— в інших населених пунктах iз чисельністю жителів:
— до 500 — раз на тиждень;
— від 501 до 1200 — двічі на тиждень;
— від 1201 та більше — тричі на тиждень.
 
За наявності значних обсягів відправлень та періодичних друкованих видань, що доставляються, а також послуг, що надаються на доставні дільниці, кількість доставок та днів доставки може бути збільшена.
 
При зміні нормативів частоти доставки листоноші, як і раніше, будуть приймати та доставляти відправлення, періодичні друковані видання, здійснювати виплату пенсій та грошової допомоги, переказів, реалізовуватимуть знаки поштової оплати, конверти тощо.
 
ПАТ «Укрпошта» надає послуги відповідно до норм чинного законодавства України, а також вживає всiх заходів для підвищення якості надання послуг доставки письмової кореспонденції та з розповсюдження періодичних друкованих видань за передплатою та вроздріб на всій території України. n