Нашого поля ягоди: рецепти літніх десертів для гарного настрою

16.08.2023
Нашого поля ягоди: рецепти літніх десертів для гарного настрою

Літо – не лише пора сонячного тепла й відпочинку, а також великого різноманіття фруктів та ягід.

 

Вони містять безліч поживних речовин, життєво необхідних нашому організму: вітаміни А, С, Е, фолієву кислоту, магній, цинк, фосфор, калій.

 

До того ж особливі своїми антиоксидантними, протимікробними, протизапальними і нейро- та кардіопротекторними властивостями.


Літні плоди відмінно смакують самі по собі, однак у поєднанні з певними продуктами можуть якнайкраще розкрити свої якості.

 

Фруктово-ягідні десерти – чудовий замінник звичних солодощів для дітей, що також позитивно впливатиме на їхній організм та водночас стане корисним завершенням будь-якої трапези для всієї родини.

Порічки з шоколадом – справжня літня насолода

Кисло-солодкі ягоди, вершки та улюблений шоколад – що може бути краще за цю солодку літню комбінацію? Такий десерт не потребує випікання, лише прохолоди холодильника. Отож, приготувавши страву ввечері, зможете скуштувати цей смаколик на сніданок та неодмінно здивуєте рідних.

Вам знадобляться:
* Шоколад – 100 г;
* Желатин – 30 г;
* Вода – 700 мл;
* Вершки 30% – 400 мл;
* Цукор – 300 г;
* Червоні порічки – 300 г.


Перед приготуванням кладемо вершки в холодильник. Промиваємо та обсушуємо порічки, очищуємо від гілочок (смакуватимуть як свіжі, так і заморожені ягоди).


Беремо глибокий сотейник, куди заливаємо 120 мл холодної води, додаємо 20 г желатину й даємо набухнути.


Подрібнюємо ягоди: вручну або у блендері, після чого протираємо крізь металеве сито. Для приготування використовуємо тільки сік. До речі, червоні порічки можна замінити на смородину, чорницю або лохину.


Наливаємо сік із порічок у глибоку каструлю, додаємо 0.5 л води та 150 г цукру, а потім ставимо на невеликий вогонь. Підігріваємо до розчинення цукру, додаємо підготований желатин і трохи прогріваємо, аби він повністю розійшовся. Не доводимо до кипіння та постійно помішуємо!


Дістаємо креманки або велику форму для десерту та порівну розливаємо сік. Кладемо в холодильник приблизно на 6 годин: до повного застигання желе.


Тепер робимо вершкове суфле. Беремо залишкові 10 г желатину, заливаємо їх 60 мл води, даємо набухнути й підігріваємо на водяній бані (помішуємо до розчинення, але не кип’ятимо).


Готуємо вершкове суфле. Додаємо в посуд 400 мл вершків та 150 г цукру. Збиваємо, поступово збільшуючи швидкість, доки маса не стане пишною. Поступово вливаємо теплий желатин, збиваючи на низькій швидкості.


Дістаємо червоне желе з холодильника та виливаємо на нього вершкову суміш. Ставимо в холодильник до застигання. Перед подачею прикрашаємо тертим шоколадом, свіжими фруктами та гілочкою м’яти.

 

Смакуємо!

Абрикосовий пиріг на кефірі:
до ідеального чаювання

Маєте трішки абрикосів та годину часу? Чому б не приготувати смачний заливний пиріг? Тісто на кефірі вийде дуже ніжним та пухким, а солодкий фрукт додасть соковитості. Такий десерт точно буде в нагоді до чашки чаю чи філіжанки кави. Отож, підготуйте такі інгредієнти:


Для тіста:
* Борошно пшеничне – 160 г;
* Яйця курячі – 2 шт.;
* Цукор – 150 г;
* Цукор ванільний – 10 г;
* Розпушувач – 10 г;
* Кефір – 120 мл;
* Абрикоси – 300 г;
* Олія соняшникова – 10 г;
Для заливки:
* Абрикоси – 300 г;
* Цукор – 40 г;
* Крохмаль –1 ст. л.;
* Вода – 50 мл.


Промиваємо та обсушуємо половину абрикосів, розділяємо їх навпіл і видаляємо кісточки.


Яйця збиваємо вінчиком із звичайним та ванільним цукром на пишну піну. Порціями додаємо борошно з розпушувачем, не припиняючи збивати. Вливаємо кефір і перемішуємо до однорідності.


Форму для випікання змащуємо олією та викладаємо туди половинки абрикосів. Заливаємо їх тістом, а після відправляємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.


Готуємо заливку: промиваємо ті абрикоси, що залишилися, видаляємо кісточки і перебиваємо блендером разом із цукром до стану пюре. Переливаємо масу в сотейник, додаємо 50 мл води, крохмаль і перемішуємо. Доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 3 хвилини.


Готовий пиріг поливаємо абрикосовою заливкою.

 

Смакуємо!

Чизкейк із чорничною ноткою – ніжний смак літа

Цей рецепт є дуже швидким та легким у приготуванні. Чизкейк – фактично сирний пиріг – виходить ніжним та солодким, має виражений вершковий смак та хрумку пісочну основу, просочену соковитою чорницею. Замість цієї ягоди можете додати лохину, а сам десерт готувати в будь-яку пору року.

 

Вам знадобляться:
Для тіста:
* Яйця курячі – 1 шт.;
* Масло вершкове – 125 г;
* Борошно пшеничне – 250 г;
* Цукор – 60 г;
* Розпушувач – 0,5 ч. л.;
* Сіль – 1,5 ч. л.
Для начинки:
* Сметана – 200 мл;
* Сир кисломолочний – 400 г;
* Яйця курячі – 2 шт.;
* Цукор – 6 ст. л.;
* Крохмаль – 2 ст. л.;
* Цукор ванільний – 8 г;
* Чорниця – 1 склянка.
Для прикраси:
* Цукрова пудра – за смаком.


Ягоди промиваємо й просушуємо. Змішуємо борошно, холодне вершкове масло, цукор, яйце, сіль і розпушувач.    Швидко (аби не дуже тануло масло) замішуємо тісто. Якщо необхідно, додаємо 1-2 ст. л. дуже холодної води. Загортаємо у плівку й залишаємо на одну годину в холодильнику.


Тим часом готуємо начинку: змішуємо й перебиваємо блендером сметану, сир, цукор, крохмаль і ванільний цукор.


Розкатуємо тісто, викладаємо у форму, формуємо бортики. На тісто виливаємо сирну масу, зверху викладаємо ягоди та злегка вдавлюємо їх у сирну масу.


Ставимо в духову шафу й запікаємо 40 хвилин при 180 градусах. Залишаємо вистигати в духовці, потім дістаємо й присипаємо цукровою пудрою. Увесь смак чизкейку проявлятиметься після повного охолодження. Смачного!

Фруктовий торт:
цтри шари літнього смаку

Що може бути краще літнього тортику із сезонних фруктів, ягід та ніжного крему? Якщо до цього ви не були поціновувачем таких десертів, цілком можливо, що цей рецепт приємно здивує вас. Пухке тісто, просочене сметанним кремом зі шматочками фруктів та ягід – ось цього так хочеться у літній спекотний день.

 

Вам знадобляться:

Для тіста:

* Борошно пшеничне – 350 г;
* Яйця курячі – 5 шт.;
* Цукор – 150 г;
* Розпушувач – 10 г;
* Цукор ванільний – 10 г;
* Олія – 20 мл;

Для крему:
* Сметана – 500 г;
* Цукор – 180 г;
* Желатин – 10 г;
* Абрикоси – 200 г;
* Сливи – 200 г;
* Лохина – 100 г.


Насамперед, збиваємо яйця із цукром. Борошно просіюємо з розпушувачем, додаємо до нього збиті яйця, ванільний цукор і перемішуємо.


Форму змащуємо олією, викладаємо у неї тісто і випікаємо 45 хвилин при 180 градусах. Готовому бісквіту даємо трошки охолонути, потім розрізаємо впоперек на три коржі.


Для крему міксером збиваємо сметану із цукром. Желатин замочуємо теплою водою на 15 хвилин. Фрукти і ягоди промиваємо та обсушуємо. Абрикоси і сливи розділяємо навпіл і видаляємо кісточки, а м’якоть нарізаємо шматочками.


Збираємо торт. Коржі змащуємо кремом, на один викладаємо шматочки слив. Накриваємо другим коржем, зверху —  шматочки абрикосів. Далі кладемо третій корж, а на нього — ягоди лохини і шматочки фруктів. Акуратно заливаємо желатином і ставимо в холодильник на годину.

 

Смачного!

Домашній малиновий зефір – натуральний десерт, що вартує уваги

Домашній зефір з малини є дуже простий та набагато корисніший за магазинний. Він не містить консервантів та багато цукру, а виходить м’який та пружний. Якщо використати правильні інгредієнти у відповідних пропорціях, цей смачний літній десерт швидко знайде шанувальників у вашій родині.

 

Вам знадобляться:
* Малина – 300 г;
* Цукор – 750 г;
* Агар-агар – 10 г;
* Яєчний білок – 1 шт.;
* Вода – 180 мл;
* Цукрова пудра – 150 г.


Агар-агар замочуємо в холодній воді, як вказано на упаковці. Малину протираємо через сито, підігріваємо, додаємо 250 г цукру і розмішуємо до повного його розчинення. Суміш залишаємо на 30 хвилин.


У цукор додаємо агар-агар, кип’ятимо й варимо на маленькому вогні приблизно 5 хвилин. У великій мисці збиваємо яєчний білок з малиновим пюре, поки маса не посвітлішає. Додаємо сироп і збиваємо далі до густоти.

 

Перекладаємо в кондитерський мішок, витискаємо зефір на пергамент. Залишаємо на добу висихати. Потім посипаємо цукровою пудрою. Знімаємо готовий десерт з пергаменту та склеюємо попарно. Можна смакувати!

Ванільно-вишневе морозиво – смачний рятівник у спекотний день

Морозиво — найпопулярніший літній десерт. Стільки різних смаків, начинок, кольорів… Отже, чому б не приготувати його вдома зі свіжих ягід та вершків? Цей спосіб приготування точно вартує всіх зусиль, а вишневий смак зробить десерт досконалим конкурентом будь-якого морозива на магазинних полицях.

 

Вам знадобляться:


Для вершкового морозива:
* Вершки 30% – 300 мл;
* Цукор – 100 г;
* Цукор ванільний – 10 г;
* Яєчний білок – 3 шт.;
* Цукрова пудра – 80 г.


Для вишневого морозива:
* Вишня – 300 г;
* Вершки 30% – 300 мл;
* Цукор – 100 г;
* Жовтки курячі – 3 шт.


Для ванільного морозива доводимо до кипіння вершки зі звичайним та ванільним цукром та варимо упродовж 10 хвилин. Потім даємо охолонути й збиваємо міксером. Яєчні білки також збиваємо з цукровою пудрою. Обидві маси з’єднуємо, перекладаємо у пластиковий контейнер і кладемо в морозилку на 3 години. Кілька разів перемішуємо.


Для вишневого морозива промиваємо ягоди, видаляємо кісточки, а також робимо у блендері пюре з м’якоті. Жовтки збиваємо із цукром до пишної маси. Вершки доводимо до кипіння і поступово вводимо жовткову масу. Варимо на маленькому вогні 5 хвилин, весь час помішуючи. Даємо охолонути.


З’єднуємо вишневе пюре і вершкову масу. Перемішуємо і теж поміщаємо в морозилку на 3 години. Кілька разів помішуємо.


Готове ванільне і вишневе морозиво розкладаємо по креманках і одразу подаємо. За бажанням прикрашаємо свіжими ягодами.


Смакуємо!

Валерія МУСХАРІНА,  студентка Київського університету імені Бориса Грінченка