Хай вам риба і озеро! Рецепти корисних рибних страв, які зможе приготувати кожен

23.08.2023
Хай вам риба і озеро! Рецепти корисних рибних страв, які зможе приготувати кожен

Лосось, тунець, форель, хек, короп, судак, сібас, дорадо тощо... Видів риби, що мають безперечну користь для здоров’я, існує безліч.

 

Багаті на білок, вітаміни, мінерали та інші життєво важливі поживні речовини, рибні страви — ще й низькокалорійні.

 

Отож, не дивно, що риба є невід’ємною складовою раціону харчування кожної людини, а дієтологи радять регулярно її споживати всім — дітям, дорослим та людям похилого віку.


Цей продукт набагато корисніший за курятину, яловичину та свинину. Рибні страви чудово засвоюються організмом, тож їх без побоювання можна давати дітям, а завдяки високій харчовій цінності, легко готувати різними способами.


Із риби готують різноманітні супи, варять, смажать, тушкують, фарширують, запікають і навіть роблять котлети й відбивні. Вона слугує чудовою основою для салатів або соусів, а також використовується як начинка для пирогів.


Чому б не приготувати якусь смачну страву з цього незамінного продукту на радість усій родині?

Запечене філе хека в лаваші — смачніше за шаурму

Така закуска в кошиках із лаваша дуже швидко готується. В результаті у вас вийдуть апетитні конвертики з рум’яною скоринкою і соковитим вмістом, що підійдуть як на святковий стіл, так і щодня. До того ж можна експериментувати з різними видами риби: від хека до лососевих порід.

 

Вам знадобляться:
    — Лаваш — 1 шт.;
    — Філе хека — 4 шт.;
    — Курячі яйця — 2 шт.;
    — Сметана (20%) — 1 ст. л.;
    — Цибуля — 1 шт.;
    — Сир твердий — 70 г;
    — Олія — 50 мл;
    — Сіль — 0,5 ч. л.
    

Цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на олії. Кожне філе хека розрізаємо на три поздовжні тонкі смужки. Вони повинні бути приблизно однакової ширини.
    

У миску розбиваємо яйця. Додаємо сметану. Потім солимо й усе добре перемішуємо. Додаємо в яєчну суміш обсмажену цибулю і знову перемішуємо.
    

Твердий сир натираємо на дрібній тертці. Тонкий лаваш нарізаємо невеликими квадратиками (за кількістю смужок риби). Розігріваємо духовку до 180 градусів.
    

У силіконові форми вставляємо паперові формочки для випічки кексів. У формочки кладемо квадрати лаваша. Смужки хека згортаємо в рулети і поміщаємо в кошики з лаваша.

 

Додаємо приблизно по 1 ст. ложці яєчної суміші в кожен кошик. Намагаємося рівномірно розподілити суміш, щоб вистачило на кожну порцію. Зверху посипаємо тертим сиром.
    

Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 20 хвилин.

 

Смакуємо!

Рибні відбивні — ніжні та соковиті

Кілька, тюлька чи анчоуси — не тільки продукти засолювання. З такої риби можна приготувати безліч інших страв, наприклад, рибні відбивні — дуже популярний одеський рецепт.

 

Звичайно, «відбивними» такі рибні котлетки не можна назвати — бо ж відбивати нічого і не потрібно. Однак страва виходить напрочуд ніжною і з приголомшливо чудовим смаком.

 

Вам знадобляться:
    — Свіжа кілька (тюлька/анчоуси/корюшка/дрібна салака/мойва) — 500 г;
    — Яйця — 2 шт.;
    — Борошно пшеничне — 2 ст. л. з гіркою;
    — Цибуля зелена — 0,3 пучка;
    — Олія соняшникова — 60 мл;
    — Сіль — за смаком;
    — Перець чорний мелений — за смаком.
    

Рибу ділимо на філе (видаляємо голови, нутрощі і хребти). Перекладаємо його в миску, а відходи викидаємо.
    

В іншу ємність розбиваємо яйця, додаємо сіль і чорний мелений перець. Збиваємо виделкою або маленьким вінчиком. Всипаємо борошно та ретельно перемішуємо до отримання тіста. Воно має бути трохи густіше, ніж для млинців.
    

У миску з рибними філе переливаємо тісто. Туди ж додаємо нарізану тонкими кільцями зелену цибулю та перемішуємо.
    

У пательні розігріваємо олію  (по 1 ст.л. олії для однієї відбивної). Ложкою викладаємо рибний фарш.
    

Смажимо рибні відбивні з обох боків до рум’яної скоринки, вогонь має бути середній. Подаємо до столу в гарячому, теплому або охолодженому вигляді — смачно буде в будь-якому разі. Смачного!

Рибні палички із йогуртовим соусом для дітей та дорослих

Неймовірно ніжний є рецепт від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Рибні палички — це чудовий спосіб зробити фарш не тільки більш привабливим за формою, а й корисним за змістом, бо саме він створений для запікання.

 

Страва чимось схожа на знамениті курячі нагетси, бо рибні палички виходять такі ж золотаві та хрумкі. До того ж  вони чудово смакують як у теплому, так і охолодженому вигляді.

 

А якщо урізноманітнити страву різними соусами: йогуртовим із зеленню або кетчупом чи аджикою — від охочих поласувати відбою не буде.

 

Вам знадобляться:

Для рибних паличок:

    — 2 філе минтая;
    — 350 г панірувальних сухарів;
    — 150 г борошна;
    — 1 яйце;
    — 1 жовток;
    — Сіль та перець — за смаком.

Для соусу:
    — 200 мл йогурту;
    — 10 гілочок зелені кропу / петрушки;
    — 1 ст. л. соку лимона.
    

Спочатку зробимо фарш. Філе минтая (2 шт.) пропускаємо через м’ясорубку.Якщо потрібно, робимо це два рази, аби він вийшов ніжним.
    

Рибний фарш солимо й перчимо до смаку. Додаємо 2 ст. л. панірувальних сухарів і один жовток. Вимішуємо до однорідності та трохи відбиваємо руками. Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів. Формуємо акуратні рибні палички й робимо подвійну паніровку.
    

Готуємо паніровку. В одну миску всипаємо 150 г борошна, у другу — панірувальні сухарі, що залишилися, а в третій збиваємо виделкою одне яйце. Спочатку рибну паличку обвалюємо в борошні, потім в яйці та на останок — у сухарях. Знову занурюємо в яйце та обвалюємо в сухарях. Повторюємо це з усіма паличками.
    

Викладаємо рибні палички на деко, застелене пергаментом, і випікаємо в духовці за температури 180 градусів протягом 20 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
    

Тепер робимо йогуртовий соус. У ємність вливаємо 200 мл несолоного йогурту, додаємо 10 дрібно порізаних гілочок кропу чи петрушки, солимо та додаємо 1 ст. л. соку лимона. Смакуємо!

Запечена скумбрія — звичайна основа для ваших варіації


    

Свіжоморожена скумбрія — стандартний продукт рибного меню. Її можна з легкістю знайти на будь-якому ринку або в супермаркеті, ще й за доступною ціною. Отож і рецепти з цієї риби дуже різноманітні, прості й смачні водночас.

 

Наприклад, запечена скумбрія — зручний та завжди вдалий вибір для обіду, вечері або святкового столу. Усередині фольги вона пропікається дуже рівномірно і залишається соковитою. Риба буквально насичується власним соком, а також ароматом і смаком приправ, що використовуються.

 

Для цього вам знадобляться:
    — Скумбрія (без голів та нутрощів) — 2 шт. (700 г);
    — Помідори (невеликі) — 2-3 шт.;
    — Цибуля ріпчаста (невелика) — 2 шт.;
    — Кунжут — 1 ч. л.;
    — Сік з половини лимону (або за смаком);
    — Сіль, чорний мелений перець — за смаком;
    — Соняшникова рафінована олія — для змащування форми та риби.
    

Скумбрію очищаємо від нутрощів, темних плівок та плавців. Нарізаємо шматками товщиною 1,5-2 см. Солимо й перчимо з обох боків.
    

Ріпчасту цибулю й невеликі помідори нарізаємо кружальцями товщиною 5-10 мм, солимо. Форму змащуємо соняшниковою рафінованою олією, куди викладаємо шматки риби. Змащуємо скумбрію  олією.
    

Між шматками риби почергово викладаємо кільця помідорів та цибулі. Поливаємо соком з половини лимона. Змащуємо соняшниковою рафінованою олією. Посипаємо кунжутом. Запікаємо 40-45 хв в розігрітій до 180 °С духовці.
    

Цей рецепт можна вдосконалити за допомогою додаткових інгредієнтів. Як-от, запекти скумбрію з овочами. Найпростіше рішення — начинити рибу кільцями цибулі та часточками лимона.

 

Або трохи складніше: приготувати суміш з різних овочів, наприклад, нарізаної цибулі, моркви, картоплі, селери й томатів, і частиною цієї суміші начинити скумбрію, а все, що залишилося, розкласти навколо, зробивши овочеву «подушку».

Печеня з риби по-закарпатському — незвично й дуже смачно

Цей гарнір завжди виходить соковитим і дуже смачним. Імовірно, після першого приготування він не просто увійде у ваш постійний раціон, а й стане однією з найулюбленіших страв.

 

Для приготування слід обрати рибу, де мало кісток (таку як хек чи минтай). Готувати печеню варто в керамічних горщиках та подавати гарячою одразу після запікання.

 

Вам знадобляться:
    — Філе риби (судак, хек, минтай) — 500-600 г;
    — Олія — 100 мл;
    — Цибуля — 2 шт.;
    — Томатний соус — 3 ст. л.;
    — Червоний молотий перець — за смаком;
    — Рибний бульйон — 250 мл;
    — Часник — 0,5 зубчика;
    — Рублена зелень — 2 ст. л.;
    — Сіль — за смаком;
    — Лавровий лист — 1-2 шт.;
    — Перець горошком — 5-6 шт.
    

Передусім готуємо бульйон. Заливаємо рибу водою, доводимо до кипіння, вкидаємо лавровий лист, кілька перців горошком. Варимо приблизно 40 хвилин.
    

Рибне філе посипаємо сіллю, нарізаємо шматочками і обсмажуємо в 50 мл  олії до легкого золотистого кольору. Ріпчасту цибулю подрібнюємо і підсмажуємо на олії. Додаємо томатний соус і червоний мелений перець.
    

Вливаємо бульйон і трохи солимо. Доводимо до кипіння. На дно горщика кладемо лавровий лист і перець горошком. Потім — смажену рибу. Заливаємо бульйоном із цибулею.
    

Заправляємо розтертим часником і зеленню. Накриваємо кришкою і ставимо в духовку. Запікаємо печеню з риби 50 хвилин при 180 градусах (враховуючи час нагрівання духовки). Можна розкласти рибу в порційні маленькі горщики, тоді час запікання трохи зменшиться.

    

До столу подаємо в горщику. До страви можна також відварити картоплю.

Риба в горщиках на обід або затишну вечерю

   

Цей рецепт, безсумнівно, стане в нагоді — на повсякденний обід чи святкову подію. Готується дуже просто, а виходить поживно та апетитно.

 

Завдяки сметані риба набуває м’якості, а овочі з картоплею доповнюють страву, роблячи з неї повноцінний прийом їжі. За бажанням можна додати тертий сир за п’ять хвилин до закінчення запікання: тоді смак набуде нових барв.

 

Вам знадобляться:
    — Риба (будь-яка) — 1 кг;
    — Картопля — 500 г;
    — Морква — 2 шт.;
    — Цибуля ріпчаста — 2 шт.;
    — Сметана — 250 г;
    — Сіль — за смаком;
    — Зелень — 30 г.
    

Спочатку підготуємо інгредієнти. Картоплю чистимо й нарізаємо тонкими брусочками. Якщо нарізати товстими шматками, то картопля довго пектиметься в духовці.
    

Морквину натираємо на крупній тертці, а цибулю ріжемо невеликими кубиками. Також натираємо рибу сіллю і залишаємо її на 10 хвилин.
    

Далі викладаємо картоплю на дно горщиків, а потім шматочок риби. Зверху кладемо шар тертої моркви. Останнім етапом викладаємо цибулю та сметану.
    

Накриваємо горщики кришечками, ставимо їх на деко і — в духовку.
    

Встановлюємо температуру 180 градусів і відправляємо страву випікатися на 40-60 хвилин. Не забуваємо залити водою, щоб картопля не підгоріла. Готовність риби можна буде перевірити виделкою.
    

Після приготування дістаємо горщики з рибою з духовки і трохи охолоджуємо. Зверху присипаємо свіжою зеленню та подаємо до столу.

 

Смачного!

 

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка