Заготовляємо в тепло — насолоджуємося взимку: як заморозити овочі і зберегти їхню користь

06.09.2023
Заготовляємо в тепло — насолоджуємося взимку: як заморозити овочі і зберегти їхню користь

Щойно літо завершило своє панування.

 

Незабаром зникнуть до наступного літа і свіжі сезонні плоди.

 

Звісно, у період холодів ми побачимо безліч овочів на магазинних полицях у законсервованому вигляді, але кількість вітамінів і корисних речовин у них буде зведено до мінімуму, та й не дуже заощадять вони сімейний бюджет.

 

Однак усього за один день можна зробити великий запас на весь холодний сезон, зберігаючи при цьому користь овочів та полегшуючи майбутній кулінарний процес.


Гавайська, мексиканська суміші, болгарський перець, горошок, помідор, баклажан та цвітна капуста...

 

Варіантів безліч, а список невичерпний: залежить від ваших уподобань та об’єму морозильної камери.

Помідор — цілий, нарізкою,
у вигляді пюре

Томати можемо заморожувати кількома способами, кожен з яких по-своєму зручний. Наприклад, томатне пюре можна додавати в засмажку для борщу, супів.

 

Помідори, заморожені кружечками, посмажити з яйцями тощо.


Заморозити томати цілими — дуже просто. Для цього віддаємо перевагу дрібним сортам, як-от чері.


Миємо овочі, обсушуємо. Після цього обмотуємо обробну дошку харчовою плівкою. Викладаємо в один шар томати на дошку таким чином, щоб один одного вони не торкалися.

 

Кладемо овочі на дошці в морозильну камеру на 24 години, а після, знявши їх, перекладаємо в герметичний пакет і повертаємо в морозилку.


Якщо заморожуємо цілі томати без шкірки, попередньо надрізаємо кожен овоч по шкірці й опускаємо в окріп, знімаємо шкірку, обсушуємо овочі й далі робимо все за вищеописаною інструкцією.


Для заморозки помідорів кружальцями або кубиками вибираємо щільні, не переспілі овочі, миємо й обсушуємо їх. Далі нарізаємо кружальцями чи кубиками.

 

У першому випадку на дошці викладаємо шар томатів і розділяємо їх плівкою. Поверх неї викладаємо ще один шар кружалець. Повторюємо процедуру ще раз.


У другому — просто поміщуємо порції в окремі герметичні пакети для подальшого зберігання в морозилці.


Для заморожування у вигляді пюре можна використовувати надбиті, пошкоджені й перестиглі плоди, оскільки їх усе одно треба подрібнити до стану пюре.


Миємо овочі, обсушуємо за допомогою паперового рушника. Можна також зняти шкурку з томатів: на кожному овочі робимо хрестоподібний надріз по шкірці й опускаємо на кілька секунд в окріп, а потім знімаємо шкірку.


Далі подрібнюємо томати за допомогою блендера, м’ясорубки чи тертки. Блендер зробить пюре рідким та однорідним, натомість тертка — зі шматочками томатів та соком.

Болгарський перець — для перших
і других страв


До заготовок якнайкраще підійде соковитий, солодкий перець із товстими стінками. Слід обрати червоний або помаранчево-червоно-жовтий плід, оскільки він не має терпкості.


Для заморозки кубиками ріжемо перець шматочками і сортуємо по пакетах, видаляємо повітря і кладемо в морозильну камеру. Взимку він чудово йде в овочеві рагу, ідеально підходить для приготування м’яса з овочами, при бажанні перець додають у перші страви і домашню піцу.


Аби заморозити цілі перці, ретельно миємо їх і видаляємо з них насіння. Далі складаємо стручки в каструлю, заливаємо окропом і залишаємо під кришкою на 10 хвилин.

 

Після цього дістаємо перець, викладаємо його на серветку, щоб зайва вода стекла (оскільки він став м’яким, то легко складається в пакети для заморозки). Прибираємо зайве повітря і кладемо на тривале зберігання в морозилку.

Стручкова квасоля — свіжа
чи бланшована


Чого тільки не приготуєш із замороженої спаржевої квасолі! Її можна запікати, варити, смажити й маринувати. Квасоля прекрасно поєднується з м’ясом, рибою, овочами, добре смакує як самостійна страва. Для зимової заготовки обираємо молоді плоди.


Для заморозки свіжої квасолі використовуємо м’які стручки без пошкоджень: такі, щоб шкірка достатньо легко розрізалася.


Квасолю миємо, зрізаємо хвостики та ріжемо стручки на шматочки довжиною в 3-4 сантиметри. Потім добре просушуємо, складаємо в герметичний пакет та кладемо в морозильну камеру.


Також можна заморозити бланшовану квасолю. Для цього опускаємо її в киплячу воду на 3 хвилини, а потім переміщаємо в крижану воду: теж на 3 хвилини. У воду завчасно кладемо кубики льоду, аби швидко її охолодити.

 

Потім викладаємо на рушник, добре просушуємо, складаємо в пакети та кладемо в морозилку. Цей спосіб ідеальний у тому випадку, коли стручки надто жорсткі.

Баклажан — цілий, кубиками,
для рулетиків


Баклажан — овоч, який не можна заморожувати в сирому вигляді: спочатку необхідно запекти, бланшувати або обсмажити, бо інакше вийде неїстівний напівфабрикат із дивним смаком.


Аби заморозити баклажани цілими, промиваємо плоди під проточною водою й насухо витираємо. Беремо виделку і протикаємо кожен овоч у різних місцях — це необхідно для того, щоб він не вибухнув у процесі запікання. Викладаємо баклажани на чисте деко.


Розігріваємо духовку до 190-200°C і запікаємо їх до напівготовності — приблизно 20-30 хвилин. Потім чекаємо, поки вони охолонуть, та складаємо в спеціальні пакети-слайдери, а потім — у морозилку.


Для заморозки кубиками баклажани промиваємо та (за бажанням) очищуємо від шкірки. Далі нарізаємо середнім кубиком. Готуємо розчин: в 1 л води розчиняємо 1 ст. л. солі. Опускаємо в нього нарізані овочі приблизно на годину.


Після того як овочі постояли в солоній воді, промиваємо їх під струменем холодної. Викладаємо в каструлю, знову заливаємо водою, додаємо трохи солі та 1 ст. л. лимонного соку. Доводимо до кипіння, а потім тушкуємо на слабкому вогні близько 2-3 хвилин.


Виймаємо за допомогою шумівки й обдаємо крижаною водою. Викладаємо в спеціальні пакети або контейнери і ставимо в морозилку.


Також ви легко зможете приготувати взимку закуску у вигляді рулетиків, якщо попередньо зробите таку заготовку.


Спочатку промиваємо баклажани, видаляємо хвостики і нарізаємо їх акуратними слайсами уздовж (товщина — 0,5-0,8 мм). Складаємо в миску, солимо і залишаємо в такому вигляді на 30-40 хвилин.

 

Потім промиваємо у воді та викладаємо на паперові рушники. Деко для запікання вистилаємо пергаментним папером, на нього розкладаємо слайси в один шар. Ставимо в духовку й запікаємо при температурі 200°C близько 10-15 хвилин.


Потім дістаємо, даємо їм трохи охолонути. Застеляємо дошку харчовою плівкою і викладаємо на неї слайси. Акуратно ставимо в морозилку на рівну поверхню, а через 4 години дістаємо і прибираємо в пакети або контейнери. Знову ставимо в морозилку — уже на тривале зберігання.

Зелений горошок та кукурудза — окремо чи у складі суміші


Для заморожування горошку треба обирати сорти з ніжними та солодкими бобами, а перше правило в заморожуванні кукурудзи — це вибір найкращих качанів. Перед заготівлею на тривалий час варто спочатку відварити і спробувати кукурудзу, щоб зрозуміти, чи хороша партія попалася.


Свіжий горошок або кукурудзу спочатку вилущуємо. Потім опускаємо в киплячу воду і варимо 3-5 хвилин. Відкидаємо на друшляк і відразу промиваємо холодною проточною водою. Після того як зайва вода стече і горох або кукурудза обсохнуть, — розкладаємо по пакетах і заморожуємо.


Ці овочі стануть у нагоді при формуванні мексиканської суміші, яку ми звикли купувати в магазині. Її можна використовувати для приготування рагу, омлетів, супів, а також використовувати як гарнір до м’ясних, рибних страв тощо. Вам знадобляться такі інгредієнти:


* кабачок;
* броколі;
* болгарський перець;
* перець чилі;
* морква;
* зелений горошок;
* кукурудза;
* лимонна кислота.


Всі ці овочі миємо, нарізаємо і бланшируємо. Повністю охолоджуємо, відкидаємо на друшляк, тим самим даючи стекти зайвій рідині. Укладаємо в харчовий пакет, випускаємо повітря і закриваємо. Відправляємо в морозилку до початку зимових холодів.


Ще одним чудовим варіантом є гавайська суміш, що складається з болгарського перцю, зеленого горошку, солодкої кукурудзи і рису. Перед заморожуванням відварюємо до напівготовності тільки останній інгредієнт.


Обидва варіанти овочевих міксів узимку можна смажити, тушкувати з невеликою кількістю рослинної олії. До речі, немає необхідності їх попередньо розморожувати.

Досвічені господині рекомендують

* Для початку переконатися в тому, що морозильна камера зможе вмістити необхідну кількість їжі.
* Для заморозки брати тільки стиглі овочі без пошкоджень.
* Будь-які продукти ретельно мити від бруду і висушувати, адже тільки в такому вигляді вони зберігатимуться дуже довго. Існує правило: чим сухіший заморожений овоч, тим якіснішою виходить заморозка.
* Розділяти на невеликі порції, щоб було зручніше використовувати і не розморожувати велику кількість продуктів за один раз.
* Якщо овочі необхідно відварити, обов’язково це робіть. Які овочі потребують відварювання? Цвітна капуста, баклажани, кабачки, спаржева квасоля і броколі.
* Якщо часто готуєте рагу або збірні страви, тоді є сенс заморожувати овочеві суміші. Для цього порізані відварені плоди розкласти на таці, дати охолонути і стекти воді, а потім розділити на маленькі порції — і в морозильну камеру.
* Зберігати у спеціальних контейнерах або герметичних пакетах.

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка