Прощальний поцілунок літа: якою буде погода до кінця вересня

13.09.2023
Прощальний поцілунок літа: якою буде погода до кінця вересня

Вереснева погода для українців буде приємною — із сонячним теплом і температурою повітря +17- +27 градусів

Останніми днями в Україні помітно знизилася температура повітря, особливо в нічний час.

 

Це, як пише «Телеграф», відбулося через вплив потужного антициклону Patricia — прояву першої осінньої репетиції.

 

Однак експерти заспокоюють: вереснева погода для українців буде приємною — із сонячним теплом і температурою повітря +17- +27 градусів, отож ховати літній одяг поки не варто.


«Звичайно, вже відчувається цей перший осінній подих. Така більш комфортна повітряна маса буде не надто жарка. Вночі +10— +15 градусів будемо мати по території України в більшості областей, а в денні години — +21—+27», — розповідає синоптикиня Наталія Птуха виданню NV.

 

За її словами, вересень 2023 року буде теплим, а середньомісячна температура може перевищувати на 1-2 градуси кліматичну норму.


«Скажімо так, прощатися повністю з літнім одягом іще не варто... Це, знаєте, як восени: у тіньочку ще відчуваєш таку легку вже прохолоду, а на сонці по-справжньому спекотно. І, відповідно, вдягатися треба так, щоб уранці щось накинути, а вдень зняти», — додає фахів­чиня.


Друга і третя декади вересня не будуть щедрі на опади. Розмиті атмосферні фронти принесуть хіба що локальні дощі на Правобережжя країни.

 

У східних та південних областях відзначатиметься ризик посилення посухи та збереження найвищого рівня пожежної небезпеки, попереджає синоптик Ігор Кібальчич.

 

Температурне тло, за його даними, поступово знижуватиметься як удень, так і вночі.

 

У третій декаді місяця на ґрунтовій поверхні будуть заморозки — через скорочення світлового дня й низьку відносну вологість. У західних областях і на півночі можуть фіксуватися й від’ємні нічні показники.


«Повсюди буде сухо, але не холодно, — підкреслює Наталка Діденко. — Спека, раптом хто скучив, іще оголить плечі й коліна 13 вересня. Перші дощі пройдуть разом з атмосферним фронтом 13-15 вересня. Нічого суттєвого і різкого у погоді не станеться... Ще є купа часу зловживати милими осінніми стереотипами — дні стали коротші, золота осінь, стелиться осінній туман, меланхолія... А погода тим часом справді зі щирого золота. Атмосферного», — резюмує Наталка Діденко.

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету
імені Бориса Грінченка