По-перше: рецепти супів до осіннього столу

11.10.2023
По-перше: рецепти супів до осіннього столу

Кожен з нас хоч раз у житті чув фразу «харчуватися без рідких страв — погано».

 

І це не просто слова, адже супи, на думку лікарів і дієтологів, є незамінним продуктом у щоденному раціоні.

 

Вони сприяють виділенню шлункового соку, відновлюють баланс рідини, готують організм до процесу травлення.

 

Приміром, курячий бульйон — це універсальна страва у дитячому меню, а також при здоровому харчуванні, отруєннях чи застудах.


Однак не слід забувати: приготування супу вимагає особливої уваги. Тут є свої тонкощі, адже недостатньо просто залити овочі водою.

 

Треба розуміти методику приготування й поєднання багатьох продуктів.

Грузинське «харчо»
з курки

Традиційно ця страва передбачає використання м’яса — баранини або свинини. Попри це, любителям легкого й нежирного супу можна використати курку. Страва буде такою ж смачною, не менш запашною й ситною.

 

Вам знадобляться:
* курка — 1 кг;
* рис — 100 г;
* кінза, петрушка — 1 пучок;
* цибуля ріпчаста — 3 шт.;
* часник — 3 зубчики;
* морква — 1 шт.;
* корінь петрушки — 1 шт.;
* томатна паста — 1-2 ст. л.;
* помідор — 4-5 шт.;
* волоські горіхи — 10-12 шт.;
* соус ткемалі — 2 ст. л.;
* картопля — 2-3 шт.;
* лавровий лист — 2-3 шт.;
* сіль — за смаком;
* хмелі-сунелі — 2-3 ч. л.;
* паприка — 1 ст. л.;
* чорний перець горошок —
4-6 шт.;
* коріандр — 1-2 ч. л.

Передусім варимо м’ясо. Для цього розрізаємо курку на шматки, поміщаємо їх у каструлю і заливаємо холодною водою. Кип’ятимо воду, обов’язково збираючи з поверхні піну.


Поки м’ясо вариться, очищуємо цибулину й надрізаємо хрест-навхрест, а моркву ріжемо великими шматочками. Беремо пучки зелені: відрізаємо нижню частину — вона знадобиться для бульйону. Подрібнену верхню частину використаємо після готовності супу.


Після того, як вода закипить, вкидаємо туди нарізані цибулину, моркву, нижню частину зелені, перець горошком, а також лавровий лист. Коли суміш закипить, зменшуємо вогонь і варимо до готовності курки.

 

Потім усе виймаємо, проціджуємо бульйон і знову доводимо до кипіння. Далі додаємо нарізану картоплю, а через 5 хвилин — рис. Потім перемішуємо, доводимо до кипіння й варимо 20 хвилин.


Тим часом готуємо засмажку: на розігріту пательню з олією висипаємо подрібнену цибулю і смажимо кілька хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Після чого відокремлюємо м’ясо від кісток і нарізаємо кубиками. Те ж саме робимо з помідором.


Далі викладаємо подрібнене м’ясо на пательню до цибулі і смажимо 1-2 хвилини. Після чого додаємо спеції, помідори, томатну пасту та вливаємо в суміш 2 столові ложки бульйону. Все разом тушкуємо 7-10 хвилин.


За 5 хвилин до закінчення приготування рису додаємо підготовлену засмажку і ретельно перемішуємо. Коли суп знову закипить, додаємо подрібнені горіхи, паприку, ткемалі, сіл і перець за смаком.


Далі знімаємо каструлю з вогню, додаємо подрібнені часник та зелень. Готову страву накриваємо кришкою й даємо настоятися 5-10 хвилин до того, як подавати до столу.


Смакуємо!

Ароматний сочевично-грибний суп

Гриби — універсальний продукт, з яким готують безліч страв, а особливо смачним виходить суп із сочевицею. Краще за все використовувати зелені, червоні або коричневі плоди. Кожен з видів має свою ступінь стиглості і тривалість варіння, тому слід спиратися на інструкцію, яка є на пачці.

 

Вам знадобляться:
* вода — 1 л;
* сочевиця — 200 г;
* гриби — 200 г;
* морква — 100 г;
* цибуля ріпчаста — 50 г;
* Оливкова олія для смаження — 100 мл;
* петрушка — 50 г;
* часник — 1-2 зубчики;
* сіль — за смаком.

Ретельно перебираємо крупу і добре промиваємо під проточною водою, щоб спливло сміття.


Свіжі, непошкоджені плоди сочевиці промиваємо, сушені заздалегідь замочуємо у воді, мінімум на 4 години, краще на ніч. З маринованих грибів зливаємо рідину і промиваємо, а заморожені попередньо розморожуємо.


Очищаємо всі овочі — зелень, моркву, цибулю, гриби, часник і петрушку. Гриби нарізаємо на пластинки, якщо вони свіжі або мариновані; сушені та заморожені — на довільні шматочки. Моркву натираємо на крупній тертці, цибулю подрібнюємо на кубики, часник пропускаємо через прес, а зелень дрібно рубаємо.


На розігріту пательню з олією викладаємо моркву і цибулю, обсмажуємо до легкого рум’яного кольору і додаємо нарізані гриби. Все разом тушкуємо ще 5 хвилин.


У каструлю засипаємо сочевицю і заливаємо водою. Накриваємо кришкою і варимо протягом 15 хвилин. Тоді суп вийде пісним, але також можна замість води використовувати бульйон, зварений, наприклад, зі свинини чи курятини — тоді він буде більш поживним, але не дієтичним. По закінченні готування солимо і перчимо, додаємо зелень, часник і варимо ще приблизно хвилину.


Такий суп можна перебити в блендері на пюре або ж на етапі додавання сочевиці — покласти ще й нарізану картоплю і приготувати класичну юшку.


До речі, найбільш ароматним і наваристим суп виходить саме з лісових грибів — білих, лисичок, опеньків. Але якщо таких немає, цілком підійдуть куповані печериці. Вони можуть бути тільки зірваними, засушеними, маринованими або замороженими. Кожен з видів дає свій смак і аромат, але особливо вдалою виходить страва зі свіжих або сушених грибів.


Смакуємо!

Рибний суп з овочами
від Євгена Клопотенка

Рибний суп з овочами
від Євгена Клопотенка


Якщо хочете приготувати щось цікавіше за звичайну рибну юшку, вам точно варто взяти до уваги цей рецепт. Такий суп є чудовою альтернативою банальним першим стравам на обід чи вечерю. Подавати слід із чорним хлібом чи грінками, а з варіантами риби можна постійно експериментувати.

 

Вам знадобляться для супу:

* філе судака — 400 г;

* середній баклажан — 1 шт.;
* середній кабачок — 1/2 плода;
* морква — 1 шт.;
* селера — 2 стебла;
* овочевий бульйон — 1 л;
* зелена цибуля для подачі — 2 пір’їни;
* кріп для подачі — 5 гілочок;
* сіль — до смаку.


Для овочевого бульйону:
* морква — 1 шт.;
* ріпчаста цибуля — 2 шт.;
* стебла селери — 2 шт.;
* гілочки петрушки, чебрецю, лавровий лист — 2-3 шт.;
* чорний перець — 4-5 горошин;
* сіль — до смаку.


Вмикаємо духовку розігріватися до 220 градусів та готуємо овочевий бульйон. Цибулю очищаємо та розрізаємо навпіл, моркву — уздовж.

 

Миємо стебла селери, 1/2 цибулі порею та нарізаємо великими шматками. На сильному вогні на пательні обсмажуємо цибулю та моркву до темно-коричневої скоринки без додавання олії.


В каструлю викладаємо обсмажені моркву та цибулю, порізані селеру та цибулю порей. Заливаємо 1,5 л води, доводимо до кипіння на великому вогні, а потім зменшуємо його та варимо 30 хвилин.

 

За 5 хвилин до закінчення приготування додаємо помиті 2-3 гілочки петрушки та чебрецю, 4-5 горошин чорного перцю, 2-3 лаврові листки та солимо до смаку.


Тим часом очищаємо моркву та нарізаємо кубиками. Баклажан та кабачок миємо, зрізаємо хвостики і також нарізаємо такими кубиками, як моркву, а стебла селери — невеличкими шматочками.


Порізані овочі викладаємо на деко, застелене пергаментом. Ставимо запікатися протягом 10-15 хвилин за температури 220 градусів, аби вони добре підрум’янилися.

З овочевого бульйону виймаємо овочі та зелень, а прянощі залишаємо. Ставимо 1 л бульйону на вогонь, доводимо до кипіння та додаємо запечені овочі. Робимо маленький вогонь та варимо 7 хвилин.

 

Потім додаємо філе судака, порізане на середні порційні шматочки. Готуємо суп ще 5-7 хвилин, потім вимикаємо вогонь і додаємо подрібнені 2 пір’їни зеленої цибулі та 5 гілочок кропу. Даємо супу настоятися 10 хвилин та подаємо гарячим до столу.

 

Смакуємо!

Підкопчений суп із ребрами

Підкопчений суп із ребрами


Ця страва — безпрограшний варіант на обід. Помірно гостра, вона може зігріти в холодну погоду, підняти апетит і наситити. Найкраще для такого супу підійдуть теляча грудинка і ребра, а також обов’язкова горіхова заправка.

 

Вам знадобляться:
* телячі ребра і грудинка — 350 г;
* морква — 1 шт.;
* цибуля 1-2 шт.;
* часник — 2-3 зубчики;
* горіхи волоські — 2 ст. л.;
* рис — 2-3 ст. л.;
* соус ткемалі — 2 ст. л.;
* зелень — 0,5 пучка;
* сіль, хмелі-сунелі, сухий гострий перець, спеції — за смаком.


М’ясо ретельно очищаємо від плівок, сухожиль і нарізаємо великими шматками. Готуємо наваристий бульйон із м’яса — без спецій і солі в 2 л води на слабкому вогні протягом 1,5 год.


Поки вариться бульйон, очищаємо цибулю, часник і моркву. Цибулю нарізаємо соломкою уздовж цибулини. Морквину — кубиками або кружечками, не надто товсто.


Часник, горіхи і трохи солі розтираємо в ступці або подрібнюємо в блендері.


Зелень дрібно нарізаємо. У готовий бульйон кидаємо моркву, нарізану цибулю і додаємо соус ткемалі. Варимо на слабкому вогні 30 хв, періодично помішуючи.


Після цього солимо, додаємо хмелі-сунелі і за смаком — гострий стручок перцю або меленої гострої паприки.


Можна за бажанням додати дрібно нарізаний свіжий гострий перець.


Додаємо промитий рис («пропареного» сорту). Варимо суп на слабому вогні 20 хвилин, щоб рис повністю зварився. Заправляємо суп горіхово-часниковою заправкою, перемішуємо й варимо 5 хвилин.

 

Знімаємо з вогню й даємо постояти під кришкою 10 хвилин. Потім розливаємо по тарілках, посипаємо зеленню та подаємо — зі свіжим хлібом або лавашем!

 

Смакуємо!

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка