Розмалюй тарілку помаранчевим: топ-5 страв із легендарного гарбуза

25.10.2023
Розмалюй тарілку помаранчевим: топ-5 страв із легендарного гарбуза

Гарбуз люди розпочали вирощувати ще вісім тисяч років тому.

 

Він, до речі, швидко посів провідне місце як у кулінарії, так і в медицині.

 

Зараз цей овоч (насправді — фрукт) активно застосовують не тільки у приготуванні різних страв, а й також у виробленні лікувальних мазей.


У м’якоті, насінні та квітах плода знаходять безліч незамінних для організму речовин: вітаміни А, С, Е, К, групи В, а також концентрацію каротинів (у 5 разів вищу за моркву).


Наш осінній фруктовий овоч — один з лідерів за кількістю цинку, в ньому немає крохмалю, холестерину і трансжирів, через що це помаранчеве диво чудово підходить людям з підвищеним тиском і тим, хто худне.

 

Регулярно вживаючи гарбуз, можна прискорити метаболізм і травні процеси, а також вивести зайві шлаки й токсини з організму, зміцнити імунітет, покращити стан шкіри й позбутися набряків.

 

Отож точно слід узяти його до уваги і приготувати з нього страви — їх справді безліч і на будь-який смак.

Гарбузова запіканка з сиром та картоплею на затишну вечерю

Ця проста картопляна запіканка з гарбузом і морквою завжди виходить смачною й поживною. Вона досить дієтична і ніжна, та ще й поєднуватиметься з вашими улюбленими спеціями й продуктами.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
    * картопля — 300 г;
    * гарбуз — 300 г;
    * цибуля ріпчаста — 150 г;
    * сир твердий — 70 г;
    * масло рослинне — 2-3 ст. л.;
    * масло вершкове — 50 г;
    * часник — 1 зубчик;
    * прованські трави — 1-1,5 ч. л.;
    * сіль — 0,5 ч. л.;
    * перець — за смаком;
    * петрушка свіжа — 10 г.
    

Гарбуз очищаємо від шкірки й насіння, нарізаємо кільцями або півкільцями. Те саме робимо з картоплею. Готуємо соус: вершкове масло розтоплюємо і змішуємо з рослинним.

 

Всипаємо спеції, сіль і перець, вичавлюємо часник та перемішуємо.
    

Сир натираємо на дрібній тертці, беремо 2/3 сиру й додаємо до соусу. Беремо харчовий пакет, викладаємо на нього овочі, заливаємо соусом і міцно зав’язуємо.

 

Залишаємо маринуватися на 10-15 хвилин і розігріваємо духовку до 180°C.
    

Цибулю очищуємо, нарізаємо кільцями. У форму для випікання викладаємо гарбуз, картоплю й цибулю, чергуючи між собою. Стежимо, щоб усі овочі були рівномірно покриті соусом.

 

Запікаємо 40-45 хвилин при 180°C. Дістаємо запіканку з духовки, посипаємо сиром, що залишився, і готуємо ще 5 хвилин. Подаємо страву, прикрашаємо петрушкою.

 

Смакуємо!

 

Рисова каша з гарбузом і яблуками на обід


    

Така каша точно урізноманітнить ваше домашнє меню. Варити можна на молоці, воді чи використовуючи їх у довільних пропорціях. Кількість рідини має бути такою, щоб покривала вміст посудини на пару сантиметрів.

 

Отже, підготуйте такі інгредієнти:
    * рис — 200 г;
    * гарбуз — 300 г;
    * яблука — 300 г;
    * вода — 150 мл;
    * молоко — 2 скл.;
    * цукор — 100 г;
    * масло рослинне чи вершкове — 80 г;
    * сіль — за смаком.
    

Передусім розігріваємо казан або сотейник із товстим дном, куди додаємо масло й нарізаний кубиками гарбуз. Яблука промиваємо, очищуємо від шкірки (за бажанням), теж нарізаємо кубиками та укладаємо шарами на гарбуз. Рис промиваємо та висипаємо поверх яблук.
    

Змішуємо гаряче молоко з водою, трохи підсолюємо, додаємо цукор і заливаємо отриманою сумішшю вміст посудини. За потреби додаємо ще трохи води чи молока. Варимо страву на тихому вогні до м’якості крупи.
    

На завершальному етапі приготування гарбузову кашу з яблуками й рисом знімаємо з вогню, прикриваємо кришкою й упарюємо 10-15 хвилин.

 

Смакуємо!

Гарбузовий крем-суп із сухариками: незвично й смачно

 

Багато з нас бачили цю страву в меню ресторанів чи в інтернеті. Такий крем-суп — дуже корисне сезонне джерело вітамінів (навіть якщо використовувати заморожені овочі).

 

Для приготування знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів, усі вони прості й доступні для кожного. Коли скуштуєте такий суп, вас точно огорне теплом, осінньою ніжністю, а гарбузове насіннячко приємно хрумтітиме, додаючи яскравої нотки. Ну а веселий помаранчевий колір подарує гарний настрій.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
    * гарбуз — 1,3 кг;
    * ріпчаста цибуля — 200 г;
    * морква — 150 г;
    * вершки 10-15% — 300 мл;
    * рослинна олія — 4 ст. л.;
    * сіль, перець — за смаком;
    * свіжа петрушка — 10 г;
    * білий хліб — 200 г;
    * прованські трави — 1 ч. л.;
    * часник — 2 зубчики.
    

Гарбуз і цибулю очищуємо від шкірки й насіння, нарізаємо кубиками, а моркву очищуємо й натираємо на тертці. Розігріваємо в каструлі рослинну олію, обсмажуємо цибулю протягом 5 хвилин. Всипаємо моркву й обсмажуємо ще 5 хвилин.
    

Заливаємо овочі 600-650 мл води, накриваємо каструлю кришкою, ставимо на мінімальний вогонь і варимо 20 хвилин. Після цього зливаємо відвар в іншу ємність. Гарбуз, цибулю та моркву подрібнюємо блендером (якщо процес іде важко — додаємо трохи вершків).
    

Насамкінець вливаємо вершки, що залишилися, і ще раз збиваємо масу до однорідності. Поступово розбавляємо відваром до бажаної консистенції, всипаємо спеції. Ставимо каструлю на вогонь і прогріваємо, але не доводимо до кипіння. Прибираємо суп із плити.
    

Тепер робимо сухарики: розігріваємо олію на пательні, часник розчавлюємо ножем і обсмажуємо 1-2 хвилини, а потім прибираємо його.

 

У хліба зрізаємо скоринки, викладаємо на пательню, посипаємо прованськими травами. Обсмажуємо 3-5 хвилин до золотистого відтінку. Подаємо суп, прикрашаючи його петрушкою.

 

Смакуємо!

Гарбузовий кекс: справжня насолода до чаю


    

Можливо, для когось це буде несподіванкою, але гарбуз смакує не тільки в кашах, різноманітних запіканках, а також у печивах, кексах та інших десертах. Якщо хочете порадувати себе й рідних на сніданок, обід чи вечерю чимось смачним і корисним — цей рецепт для вас.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
    * яйця — 2 шт.;
    * цукор — 170 г;
    * сметана — 50 г;
    * олія — 50 г;
    * гарбуз — 500 г;
    * борошно — 250 г;
    * розпушувач — 5 г;
    * ванілін — 1 пачка;
    * сіль — 0,5 ч. л.;
    * інші спеції — за смаком.
    

 

Насамперед збиваємо яйця з цукром (до стійкого стану й білого кольору). Суміш має збільшитися мінімум удвічі й посвітлішати. Додаємо сметану, олію, гарбуз і перемішуємо. Далі додаємо спеції та борошно.

 

Викладаємо в формочки й випікаємо при температурі 180 градусів протягом 25 хвилин.


Перевіряємо готовність шпажкою. Декоруємо, як подобається.

 

Смакуємо!
  

Поради від досвідчених господинь.
    1. Перед тим, як готувати гарбуз, добре промиваємо його під холодною водою.
    2. Ріжемо на невеличкі шматки перед варкою чи запіканням.
    3. Можна подрібнити його блендером до кашоподібного стану.
    4. Кекси подаємо, прикрасивши цукровою пудрою або солоною карамеллю.
    5. Якщо додати в кекси цедру, отримаєте неймовірний смак.
    6. Десерт можна зробити й солоним, додавши сіль.

Лазанья з гарбузом та куркою: варіації на тему


    Багато хто знає та не раз готував італійську лазанью, однак чи куштували ви цю страву в поєднанні її з гарбузом? Цей господар городу надає страві ніжного і солодкого смаку, а також підкреслює соковитість.

 

Водночас курятина — незамінний продукт осіннього раціону — не лише через величезну кількість нутрієнтів, а й низьку калорійність і делікатний смак. А ще вона чудово смакує з гарбузом.

 

Підготуйте такі інгредієнти:
    * курячий фарш — 500 г;
    * очищений гарбуз — 400 г;
    * листи для лазаньї — 8 шт.;
    * томатне пюре або томати у власному соку — 250 мл;
    * тертий сир — 200 г;
    * олія — 2 ст. л.;
    * вершкове масло — 50 г;
    * вершки жирністю 10% — 70 мл;
    * середня цибулина — 1 шт.;
    * зубчики часнику — 2 шт.;
    * зелень для оздоблення;
    * сіль, перець — за смаком.
    

Викладаємо курячий фарш у миску, солимо та перчимо. Виливаємо олію на розігріту на середньому вогні пательню, кладемо туди фарш і обсмажуємо до готовності впродовж 7-10 хвилин.
    

Далі нарізаємо гарбуз скибочками та подрібнюємо цибулю. Розтоплюємо масло в розігрітій на середньому вогні каструлі, висипаємо туди подрібнену цибулю, часник, скибочки гарбуза і, зменшивши вогонь, тушкуємо до напівготовності.
    

Після цього додаємо в пательню подрібнений часник, виливаємо вершки, солимо, перчимо та тушкуємо, поки гарбуз не стане м’яким. Знімаємо з вогню і розминаємо страву виделкою до стану пюре з дрібними шматочками гарбуза.
    

Очищуємо томати від шкірки та перебиваємо блендером. Або ж використовуємо томатне пюре. Розігріваємо духовку до 200 градусів.
    

Змащуємо форму для випікання олією, викладаємо на дно 2 листи для лазаньї. Викладаємо на листи третину готового курячого фаршу, гарбузового та томатного пюре. Зверху накриваємо ще 2 листами для лазаньї. Повторюємо цей етап тричі.
    

Посипаємо верхні листи тертим сиром, ставимо у духовку та запікаємо близько 30 хвилин. Виймаємо лазанью з духовки, посипаємо зеленню й подаємо.

 

Смакуємо!

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка