На Харківщині у поле вийшла перша українська машина, що спростить роботу саперів

01.11.2023

Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС отримав для роботи першу вітчизняну машину, що значно спростить роботу саперів.

 

Зовні технічна новинка схожа на трактор, оснащений котком, автоматичним пультом управління та камерами відеоспостереження.

 

Ці характеристики дозволяють знищувати протипіхотні та протитанкові міни без ризику для життя операторів.


Виробництво харківської моделі завершилося ще в серпні. За інформацією пресслужби обласної військової адміністрації, вона пройшла випробування у бойових умовах і з початку використання вже підірвала понад 300 протипіхотних мін різного зразка.


«Особливою перевагою є те, що ця техніка проста у використанні, обслуговуванні та ремонті, — повідомив начальник ХОВА Олег Синєгубов. — За кошти обласного бюджету ми придбали два такі екземпляри вартістю 5,6 мільйона гривень кожний. Для порівняння: ціна аналогічних закордонних механізмів стартує від 500 тисяч євро. Машина нашого виробництва не поступається закордонним аналогам ані за ефективністю, ані за швидкістю, ані за якістю проходження ділянок, де відбувається розмінування».


Окрім двох технічних новинок, нині в регіоні задіяно 8 одиниць спеціалізованої техніки для виявлення та знешкодження вибухонебезпечних предметів. З їх допомогою сапери обстежили понад 88 гектарів територій, знищивши понад 126 тисяч ВПН.


«Завдяки тому, що ремонт цієї техніки є доступним (вона створена на потужностях, розташованих в області), ми маємо можливість швидко та якісно відновлювати її й повертати в роботу, — повідомив директор Департаменту цивільного захисту ХОВА Іван Сокол. — При ушко­дженнях середньої тяжкості ремонт триває від 3 годин до однієї доби. У випадку, якщо машина зазнає значних пошко­джень або її повністю розірве, відновити її можна впродовж трьох діб. Адже всі її деталі легкозамінні, на противагу закордонним аналогам, які іноді доводиться ремонтувати впродовж кількох місяців або пів року».


Про нову розробку для саперів повідомив і міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Ідеться про автономний дрон для пошуку мін ST1.

 

Він обладнаний котушкою індуктивності та сенсорами, що дають змогу облітати перешкоди на низькій висоті. На його борту міститься потужний мікрокомп’ютер, який обробляє дані та передає їх операторам у режимі реального часу.

 

«Технічна новинка працює у 4 рази швидше за людину, — каже Михайло Федоров. — Це значно прискорить процес розмінування територій та зробить його безпечнішим. Наприклад, сапери ДСНС, ЗСУ, Нацполіції зможуть із безпечного місця керувати дроном та шукати міни».


Наразі розробники активно тестують експериментальний зразок у польових умовах, працюють над удосконаленням моделі й готуються до масштабування виробництва.