Час для запікання: кращі рецепти поживного м’яса у духовці

08.11.2023
Час для запікання: кращі рецепти поживного м’яса у духовці

Запечене м’ясо — не лише гість святкових столів, а й головна страва повсякденного раціону.

 

Існує безліч способів приготування: з овочами, просто в соусі, у запіканці або шматочками. Усе залежить від фантазії та вподобань.


Господині радять купувати м’ясо вагою не менше кілограма.

 

Приміром, ціла свиняча шия може важити майже три кілограми. Якщо ж цього для вас забагато, просто купіть половину.

 

Для запікання свинини підійдуть будь-які її шматки (найсмачнішими є шийка або корейка), а секрет смачного запеченого м’яса — у спеціях.

 

Отже, слід натерти ними майбутню страву, загорнути в харчову плівку і поставити на ніч у холодильник промаринуватися.


Є багато варіантів компонування суміші спецій для своєї печені. Наприклад, аби зробити часниковий маринад, треба три чайні ложки солі, дві чайні ложки перцю і половина головки часнику.

 

А медовий — три чайні ложки солі, столова ложка меду, столова ложка гірчиці, чайна ложка чебрецю.

Класична запечена свинина

Хоч цей рецепт є стандартний, ви все одно можете експериментувати, чергуючи різні маринади, види подачі та пропорції.


Свинину, запечену в духовці, зазвичай доповнюють овочами, що запікаються разом з нею, грибами, спеціями, травами й навіть іншими видами м’яса.

 

Запекти свинину можна у фользі, папері, відкритим способом, у рукаві, тісті чи «шубі» з овочів.

 

Це може бути як цільний шматок або оригінальна нарізка з помідорами і сиром, так і цікава ароматна начинка, загорнута у м’ясо.

 

Словом, у вас вийде повноцінна вечеря чи обід, яким можна ситно й смачно нагодувати гостей і родину.

 

Отже, вам знадобляться:
* свинина (карбонат, окіст, шийка) — 1,5 кг;
* чорний мелений перець — 0,5 ч. л.;
* часник — 3-4 зубчики;
* паприка — 1 ч. л. без верху;
* соус барбекю — 3 ч. л.;
* мед — 2 ч. л.;
* діжонська гірчиця — 1 ст. л.;
* сіль — 2 ст. л.


Передусім гарно миємо й обсушуємо шматок свіжої свинини. Тепер проколюємо: аби м’ясо просолилось не тільки зовні, а й зсередини. Для цього підійде тонкий і довгий ніж: робимо ним часті вертикальні розрізи зверху вниз, але не наскрізь.


Тепер кладемо м’ясо у велику посудину, в якій буде можливо залити її маринадом. Готуємо сам маринад, змішуючи 1 столову ложку солі на літр води. Кладемо м’ясо в ємність і доверху заливаємо солоною водою.

 

Після цього накриваємо і ставимо в холодильник на 2-3 години. Виймаємо м’ясо з розсолу, висушуємо паперовими серветками, щоб не залишилося води, та натираємо його спеціями.


В окремій чашці або тарілці змішуємо разом мед, соус і сухі спеції. Туди ж вичавлюємо часник або натираємо його на дрібній тертці й перемішуємо. Отриманою сумішшю змащуємо м’ясо з усіх боків і гарненько втираємо.

 

Тепер кладемо його жирнішим шаром униз, а  верхній бік намазуємо діжонською гірчицею. З цього боку свинина гарно запечеться.


Укладаємо у форму для запікання, змащену олією. Щоб страва пропеклась усередині, а зовні не пересохла, її потрібно готувати в закритому вигляді. Тому форму для запікання накриваємо кришкою чи фольгою, щільно підігнувши краї.


М’ясо запікаємо в духовці при 180 градусах приблизно годину. Потім дістаємо, відкриваємо і проколюємо ножем або шпажкою (якщо сік прозорий — м’ясо готове, якщо рожевий, то кладемо в духовку ще на 20 хвилин).


Тепер необхідно підрум’янити скоринку, аби м’ясо виглядало апетитним. Для цього просто знімаємо кришку або фольгу і ставимо страву назад у духовку.


Як тільки скоринка зарум’янилася, виймаємо свинину. Подаємо, нарізавши пластинками і прикрасивши зеленню.

 

Якщо хочете споживати таку буженину в холодному вигляді, то дайте йому повністю охолонути перед тим, як різати. Воно стане щільнішим і у вас вийде нарізати набагато тонше, якраз як для бутербродів.

 

Смачного!

Ароматне курча по-грецьки


Ця страва запікається в духовці разом з овочами, тому водночас вирішує питання і з гарніром. Ароматним курча робить спеціальна суміш спецій, зокрема соєвий соус. Виходить дуже апетитна й фантастично смачна вечеря!

 

Вам знадобляться:
* курча — 1,5 кг;
* коріандр — 1/2 ч. л.;
* перець чорний горошком — кілька штук;
* сіль — за смаком;
* часник — 10 зуб.;
* зелена цибуля — 10 г;
* соєвий соус — 3 ч. л.;
* картопля — 4 шт.;
* морква — 4 шт.;
* гарбуз — 200 г.;
* оливкова олія — 3 ст. л.;
* мед — 1 ч. л.;


Випатрану тушку курчати ретельно миємо і просушуємо паперовими рушниками. Кладемо спинкою вгору і вирізаємо хребет. Грудну кістку з внутрішнього боку розрізаємо ножем по центру (після цього тушка стане плоскою, що пришвидшить приготування).


Протираємо курча зсередини паперовим рушником і зрізаємо зайві шматочки шкіри.


Робимо суміш спецій: кладемо в ступку насіння коріандру, перець горошком та сіль. Відсипаємо приблизно 1/4 частину суміші, що вийшла.

 

Після цього додаємо в ступку кілька очищених зубчиків часнику та нарізану зелену цибулю. Вливаємо також соєвий соус і перемішуємо. Сумішшю, яка вийшла, натираємо курча з внутрішнього боку та зовні.


Зверху присипаємо сухою приправою, яку ми відклали до цього, і втираємо її у шкірку. У такому вигляді кладемо тушку на ніч у холодильник.


Наступного дня підготовлюємо овочі, що запікатимуться разом із курчам. Гарбуз миємо, розрізаємо навпіл, видаляємо насіння і нарізаємо невеликими слайсами. Моркву миємо, очищуємо від шкірки і нарізаємо також слайсами.

 

Вимиту та очищену картоплю ріжемо на часточки. Підготовлені овочі викладаємо рядами на лист і змащуємо оливковою олією.


Виймаємо з холодильника курча, що промаринувалося, і кладемо поверх овочів.


Зубчики часнику очищуємо, перемішуємо з невеликою кількістю оливкової олії та хаотично розкидаємо по деку. Розігріваємо духовку до 220 градусів і ставимо туди лист з овочами та курчам на 40 хвилин.


Для приготування глазурі перемішуємо соєвий соус із рідким медом. Через 40 хвилин виймаємо страву з духовки і змащуємо цією глазур’ю.

 

Опісля повертаємо в духовку ще на 10-15 хвилин. Якщо наприкінці приготування курча почне підгорати — накриваємо його фольгою.


Перекладаємо готову страву на тарілку, накриваємо фольгою і відставляємо на 15 хвилин. Овочі, що залишилися на деку, приправляємо за смаком спеціями та сіллю і запікаємо ще 5 хвилин.

 

Смачного!

Куряче філе з моцарелою та помідорами


Мабуть, усім відомо, наскільки чудово смакує це поєднання. Така страва виходить дуже ніжною й соковитою: помідори і моцарела гармонійно доповнюють смак, а базилік надає неймовірного аромату!

 

Вам знадобляться:
* куряче філе — 4 шт.;
* помідори — 6 шт.;
* моцарела — 12 шматочків;
* базилік — 1 пучок;
* лимон — 1/4;
* часник — 2 зубчики;
* сіль та перець — за вашим смаком;
* оливкова олія extra virgin;
* соняшникова олія.


Очищуємо грудки від плівок і жиру. Змащуємо їх олією.

На розпеченій пательні обсмажуємо курку протягом 5 хвилин з обох боків. Перекладаємо м’ясо на деко, даємо йому трохи охолонути.


Вмикаємо духовку, щоб вона розігрілась до 230 градусів. Нарізаємо на четвертинки й очищаємо помідори від нутрощів і шкірки.


Тоненько нарізаємо моцарелу. Робимо надрізи на філе. Перчимо, солимо в прорізи. Начиняємо філе помідорами і сиром та ставимо в духовку на 15 хвилин.


Поки запікається, у блендері змішуємо базилік, часник, сік лимона, сіль, перець і оливкову олію. Це наш соус. Дістаємо курку, даємо їй 10 хвилин охолонути. Поливаємо м’ясо соусом та прикрашаємо базиліком.

 

Смакуємо!

Запечена шинка від Євгена Клопотенка


Аби приготування цієї страви точно було успішним, варто врахувати деякі поради відомого шеф-кухаря. По-перше, м’ясо варто спочатку відварити, а вже потім запікати для отримання хрусткої золотавої скоринки.

 

По-друге, краще попередньо вимочити шматок свинини у сольовому розчині 6-8 годин — так він стане ніжнішим. По-третє, м’ясо обов’язково змащуємо соусом, приміром гірчицею.

 

До того ж можна зробити смачну глазуровану скоринку, додавши у соус цукор чи мед (тут маємо бути обережними, щоб скоринка не пригоріла: краще змащувати м’ясо хвилин за 15 до кінця приготування).

 

Ну і наостанок, перш ніж розрізати готову шинку, дайте їй постояти 15-20 хвилин. Тоді вона залишиться більш соковитою.

 

Вам знадобляться:
* свинина («яблучко») — 1 кг;
* бодян — 2 зірочки;
* гвоздика — 3 бутони;
* лаврові листки — 3 шт.;
* зерна коріандру — 1 ч. л.;
* солодка гірчиця — 3 ст. л.;
* вода — 1 л;
* сіль (для розсолу) — 60 г;
* сіль та перець — до смаку.


Добре солимо та перчимо свинину, зв’язуємо кулінарною мотузкою, щоб готова шинка мала щільну структуру. Якщо хочете отримати більш соковите м’ясо та маєте час, його можна вимочити в сольовому розчині протягом 6-8 годин: просто розчиніть 60 г солі в 1 літрі води та покладіть туди зв’язане м’ясо. Якщо ж часу обмаль, пропустіть цей крок.


Кладемо підготовлене м’ясо у каструлю та заливаємо водою. Додаємо 2 зірочки бодяну, 3 бутони гвоздики, 3 лаврові листки та 1 ч. л. зерен коріандру. Варимо свинину на мінімальному вогні протягом 2 годин.

 

Відварений шматок м’яса дістаємо з каструлі, даємо трохи охолонути та змащуємо з усіх боків трьома столовими ложками солодкої гірчиці за допомогою кулінарного пензлика.


Заздалегідь розігріваємо духовку до 200 градусів. Запікаємо свинину протягом 20 хвилин. Подаємо як гарячою, так і холодною, порізавши скибочками.

 

Смачного!

 

Валерія МУСХАРІНА