Як зробити запіканку, щоб поласувати зранку: рецепти простої страви на будь-який смак

22.11.2023
Як зробити запіканку, щоб поласувати зранку: рецепти простої страви на будь-який смак

Запіканки — чудовий спосіб поекспериментувати з улюбленими продуктами й порадувати близьких смачною стравою.

 

Вони є в усіх кухнях світу та можуть бути абсолютно різними: ситними й витонченими, з м’ясом або овочами, з сиром чи тістом, однак завжди ніжні та з вишуканим смаком.


Запіканки завжди були символом затишку, родинної теплоти й дитячих спогадів. До того ж ідеальним рішенням для використання залишків продуктів і приготування їжі на кілька днів наперед, що зазвичай дуже економить час. Особливо в середині тижня, коли немає сил та енергії щось вигадувати.


Класичні, експериментальні, м’ясні, вегетаріанські… Варіацій на сьогодні чимало, а сам процес приготування дозволяє насолодитися кулінарною творчістю, експериментами зі смаками та ароматами й у підсумку — незабутніми шедеврами.

М’ясна запіканка з ананасами

Цим рецептом поділилася наша читачка Валентина Герасько. Вона запевняє: ця м’ясна запіканка з ананасами стане головною стравою будь-якого свята. А гості неодмінно проситимуть рецепт. Отже, підготуйте такі інгредієнти:
* середнього розміру цибулини — 4 шт.;
* свинина — 400-450 г;
* консервовані ананаси — 450 г;
* твердий сир — 400- 450 г;
* майонез — 2-3 ст. л.;
* спеції — за смаком.


Цибулю нарізаємо півкільцями, а м’ясо — тонкими продовгуватими шматочками. Ретельно відбиваємо молотком, додаємо сіль, перець та улюблені спеції.


Консервовані ананаси нарізаємо. Натираємо сир на тертку. Всі інгредієнти викладаємо шарами у скляну прямокутну форму. Спочатку цибулю, яку поливаємо двома столовими ложками сиропу з ананасами.

 

Далі кладемо м’ясо, ананаси та присипаємо сиром. Завершуємо приготування тоненьким шаром майонезу, щоб запіканка мала золотисту скоринку. Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, на годину-півтори. Смакуємо гарячою!

Картопляна запіканка з куркою та грибами


Куряча запіканка з грибами є дуже смачною стравою, збагаченою печерицями та цибулею і вкритою шаром картоплі. Невелика кількість інгредієнтів, трошки вільного часу — і на столі вже поживна й смачна вечеря, що неодмінно сподобається навіть тим, хто не є поціновувачем такої їжі. Вам знадобляться:
* картопля — 1 кг;
* куряче філе — 500 г;
* печериці — 250 г;
* цибуля ріпчаста — 1 шт.;
* черемша — 0,5 пучка (можна замінити сушеною);
* олія — 3 ст. л;
* сіль і чорний мелений перець — за смаком;
* сир твердий тертий — 2-3 ст. л.


Усі овочі та куряче філе миємо, обсушуємо. Картоплю чистимо, миємо та заливаємо чистою водою. Нарізаємо картоплю і відварюємо в підсоленій воді до готовності.


Цибулю обсмажуємо до готовності на олії. Додаємо нарізані дрібними кубиками печериці й готуємо 5 хвилин. Туди ж всипаємо нарізану черемшу (замість неї можна використати зубчик часнику).


Нарізаємо дрібними кубиками куряче філе, додаємо на пательню й готуємо 1-2 хвилини. Філе має лише злегка побіліти, адже надалі буде запікатися.


Зливаємо з відвареної картоплі воду, готуємо пюре й вливаємо трішки молока.


Форму для запікання злегка змащуємо олією, викладаємо шар картопляного пюре. Поверх — курку з грибами та решту картоплі. Посипаємо запіканку тертим твердим сиром і запікаємо за температури 190°С у режимі верхнього та нижнього нагріву 30 хвилин.

Рибна запіканка з кабачками та рисом


Така запіканка є ситною та поживною стравою для обіду або вечері. Якщо рис відварити заздалегідь, на рецепт піде мінімум часу й ви отримаєте максимум користі водночас.


Господині радять узяти круглозернистий рис: він має більш клейку текстуру, тож страва буде кремовою та щільною. В цьому рецепті використовуються не свіжі цибуля та часник, а висушені й подрібнені на порошок приправи, щоб отримати однорідну консистенцію запіканки.

 

Крім того, порошок швидше розчиняється та поєднується з іншими інгредієнтами, а також розподіляється по всій страві рівномірно. До того ж можна додати свіжу цибулю за своїм смаком.

 

Вам знадобляться:
* рис відварений — 400 г;
* кабачки — 500 г;
* рибний фарш — 500 г;
* яйця курячі — 2 шт.;
* масло вершкове — 50 г;
* цибулевий порошок —1 ч. л.;
* часник сушений — 1/2 ч. л.;
* сіль — за смаком;
* перець чорний мелений — за смаком;
* олія соняшникова — за смаком;
* томати — 300 г;
* твердий тертий сир — 50 г.


Кабачки натираємо на грубій тертці та віджимаємо сік. Змішуємо їх із відвареним рисом, рибним фаршем, яйцями, м’яким вершковим маслом, двома столовими ложками олії, цибулевим, часниковим порошками, сіллю та перцем.

 

Форму для запікання змащуємо олією. Рівномірно викладаємо рибно-рисову суміш.Томати нарізаємо кружечками та розкладаємо зверху. Запікаємо в попередньо розігрітій духовці за температури 180°С близько 35-40 хвилин.


Посипаємо запіканку грубо натертим сиром та готуємо ще 10-15 хвилин до рум’яної скоринки. Смакуємо!

Овочева запіканка


Такі запіканки виходять смачними в будь-якому варіанті виконання і з будь-якою сумішшю овочів, навіть заморожених. Ця страва є не просто популярною та корисною, а й надзвичайно смачною та одночасно низькокалорійною.

 

В цьому рецепті баклажани з кабачком і солодким перцем є основною начинкою, а помідори — заливкою (замість традиційної — на яйці й молоці).

 

Вам знадобляться:
* баклажани — 500 г;
* помідори — 3 шт.;
* перець болгарський — 150 г;
* кабачок — 1 шт.;
* цибуля — 1 шт.;
* часник — 1 головка;
* сіль — за смаком;
* перець чорний мелений — за смаком.
* петрушка свіжа — 6 гілочок;
* олія — для смаження.


Одразу викладаємо разом усі овочі, вибрані для запіканки. Цибулю й часник очищуємо від лушпиння. У перців видаляємо насіння з перегородками.

 

У молодих кабачків шкірку можна залишити. Потім овочі промиваємо й обсушуємо серветкою. Цибулю й солодкий перець нарізаємо кубиками.


Часник подрібнюємо, розігріваємо на пательні олію та обсмажуємо в ньому нарізку цибулі з подрібненим часником. До нього перекладаємо нарізку перців і смажимо на середньому вогні до прозорості.


Баклажани з помідорами і кабачками нарізаємо тонкими кружечками. У форму для запікання рівним шаром викладаємо обсмажені овочі.

 

Поверх їх вертикально і пошарово щільно вкладаємо кружечки баклажанів, помідорів і кабачків. Потім овочі на свій смак посипаємо сіллю з чорним перцем і дрібно нарізаною петрушкою.


Овочі прикриваємо шматком фольги і на 1,5 години ставимо в духовку, включену на 170 ° С. Приготовану овочеву запіканку з ніжним смаком і тонким ароматом сервіруємо — і до столу. Смачного!

Запіканка з цвітної капусти та фаршу


Якщо ви шукали ідеальний рецепт для ситного сніданку чи поживної та досить легкої вечері, то ось він! Завдяки овочам така запіканка виходить соковитою та ніжною, м’ясо робить її ситною, а хрумка скоринка додає апетитного вигляду.

 

Подавати можна з будь-яким гарніром, зокрема овочевим, додатково зробити картопляне пюре та й просто вживати як самостійну страву.

 

Вам знадобляться:
* цвітна капуста — 500-600 г;
* свинячий фарш — 500 г;
* ріпчасті цибулини — 3 шт.;
* твердий сир — 200 г;
* яйця — 3 шт.;
* панірувальні сухарі — 3 ч. л.;
* олія (для смаження цибулі);
* сіль — за смаком;
* чорний мелений перець — за смаком.


Цвітну капусту миємо, опускаємо в каструлю з киплячою підсоленою водою і варимо до напівготовності 4 хвилини. Після охолодження розбираємо на суцвіття.


На олії обсмажуємо попередньо почищену і порізану кубиками цибулю. Сир тремо на тертушці. До м’ясного фаршу додаємо смажену цибулю, а потім суцвіття відвареної цвітної капусти.


Солимо, перчимо та перемішуємо. Форму для запікання змащуємо олією та посипаємо панірувальними сухарями. Викладаємо суміш фаршу та цвітної капусти у форму і заливаємо сумішшю зі збитих яєць та тертого сиру. Ставимо на 30 хв. у розігріту до 200 градусів духовку.


До речі, у запіканку можна покласти помідори та болгарський перець, це додасть страві пікантного смаку. Також можна використати заморожену цвітну капусту. Смачного!

 

Валерія МУСХАРІНА, студентка Київського університету імені Бориса Грінченка