А що на десерт? Легкі рецепти смачної випічки від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

06.12.2023
А що на десерт? Легкі рецепти смачної випічки від шеф-кухаря Євгена Клопотенка

Ароматні кекси, запашні пироги, хрустке печиво й пухкі пряники...

 

Випічка здатна не тільки підняти настрій та подарувати насолоду, а й створити особливий домашній затишок.

 

До того ж навіть із найпростіших інгредієнтів можна хоч кожен день робити неповторні десерти й радувати своїх близьких.


Безумовно, будь-яка страва має нюанси і тонкощі. Випічка не є винятком. Навпаки — тісто зазвичай вимагає чималої уваги й точності в пропорціях. Але усього можна легко навчитися, слідуючи простим порадам кухарів.

Тертий пиріг: майже як у дитинстві

«Тертий пиріг — це одна з небагатьох страв, які готувала моя мама в дитинстві, — пише Євген Клопотенко. — Пам’ятаю неймовірний аромат, який виходив з духовки під час приготування, і те, як я не міг дочекатися моменту його приготування. Звичайно, я вніс у мамин рецепт свої корективи і вирішив сам приготувати начинку для пирога». Отже, підготуйте такі інгредієнти.


Для тіста:
* борошно пшеничне — 420 г;
* вершкове масло — 200 г;
* цукор — 250 г;
* цукор ванільний — 10 г;
* яйця — 2 шт.;
* розпушувач — 10 г;
* дрібка солі.


Для начинки:
* чорна смородина — 400 г (свіжа або заморожена);
* цукор — 200 г.


Починаємо з начинки. Для цього з’єднуємо в сотейнику чорну смородину (400 г) або будь-які інші ягоди з цукром (200 г). Ставимо на сильний вогонь на 2-3 хвилини, щоб сік почав виділятися, а цукор — розчинятися.

 

Не забуваємо при цьому постійно помішувати ягоди, щоб вони не підгоріли. Тепер зменшуємо вогонь трохи нижче середнього і уварюємо масу протягом 15-20 хвилин.


Для перевірки на готовність Євген радить капати варення на холодну поверхню тарілки і нахиляти її з боку в бік. Якщо крапля тримає свою форму і не розтікається при цих маніпуляціях, то варення готове і його можна знімати з вогню. Якщо ж розтікається, то потрібно проварити ще якийсь час. Начинка до пирога готова — можемо замішувати тісто.


Вершкове масло (200 г) нарізаємо кубиками і перекладаємо в миску, аби трохи підтануло. У ємність із підталим вершковим маслом додаємо ванільний цукор (10 г), сіль і цукор (250 г).

 

За допомогою вінчика збиваємо всі інгредієнти до повного об’єднання і пишності. Для цього також можна використати автоматичний міксер. Вводимо в суміш яйця (2 шт.) по одному і продовжуємо збивати до однорідності.


Тепер прийшов час для борошна (420 г) і розпушувача (10 г). Замішуємо м’яке і пластичне тісто. Намагаємося місити його мінімально: пісочне тісто не любить перегріву від тепла рук!


Тепер відокремлюємо від загальної маси 1/3 тіста: це буде основа для пирога. Існує два варіанти приготування тертого пирога. Можна використовувати меншу частину в якості основи, а решту 2/3 тіста натерти зверху.

 

Тоді пиріг буде більш пишним. Якщо ж ви хочете зробити пиріг більш тонким і хрустким, то розкачайте 2/3 тіста, а решту (меншу частину) поставте у морозилку, а потім натріть на тертці. Смак від цього особливо не зміниться.


Обгортаємо більшу частину тіста харчовою плівкою і прибираємо в морозильну камеру на 30 хвилин. Нехай воно трохи охолоне і підмерзне, так його буде зручніше натирати на тертці.

 

Меншу частину тіста також обгортаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник, щоб воно відпочило, теж на 30 хвилин. Після цього воно стане надзвичайно пластичним і його буде зручно розкачувати.


Дістаємо частину тіста з холодильника і розкачуємо між двома листами пергаменту в пласт товщиною 3-4 мм. Переносимо його просто з нижнім пергаментом на деко і далі формуємо пиріг уже в ньому.


Змащуємо основу пирога варенням, що вже вистигло. Дістаємо другу частину тіста з морозилки і натираємо його поверх варення на крупній тертці, рівномірно розподіляючи по всій поверхні основи.


Ставимо в духовку з температурою 180 градусів на 25-30 хвилин. Пиріг повинен добре підрум’янитися. Готовому пирогу даємо трохи охолонути і нарізаємо порційними шматочками. Ласуємо!

Ніжні кефірні пряники з медом та корицею

Також шеф-кухар пропонує приготувати пряники — одні з найдавніших європейських солодощів. Це підсолоджене печиво з’являється у згадках іще Стародавнього Риму! А на теренах Київської Русі має назву «медового хліба» та готується ще з далекого ХІ ст.


Цей рецепт — на кефірі та з додаванням кориці й меду. Готуючи такий смаколик, можна уявляти не просто випікання звичного для нас десерту, а стародавню кулінарну традицію. Отже, підготуйте такі інгредієнти.

 

Для пряників:
* кефір — 200 мл;
* розпушувач — 1 ч. л.;
* яйце — 1 шт.;
* кориця — 1 ч. л.;
* ванільний цукор — 1 ч. л.;
* цукор — 100 г;
* мед — 1 ч. л.;
* пшеничне борошно — 400 г;
* олія — 3 ст. л.;
* борошно, щоб притрусити робочу поверхню — 30 г.


Для глазурі:
* цукрова пудра — 200 г;
* сік лимона — 1 ст. л.;
* вода — 4 ст. л.


У великій мисці змішуємо 200 мл кефіру та 1 ч. л. розпушувача. Далі додаємо до кефіру 1 яйце, по 1 ч. л. кориці та ванільного цукру, 100 г цукру, 3 ст. л. олії, 1 ч. л. меду та яйце.


Поступово, помішуючи, додаємо до тіста 400 г пшеничного борошна. Всипаємо його порціями, добре вимішуючи, щоб не залишилося грудочок.


Припорошуємо робочу поверхню 20 г борошна, викладаємо на неї тісто, присипаємо борошном зверху і гарно замішуємо руками. Формуємо кульки пряників, відщипуючи від тіста шматочки вагою по 40 г.

 

Змащуємо руки олією, катаємо зі шматочків тіста кульки, а потім злегка приплющуємо кожну.


Викладаємо пряники на застелене пергаментним папером деко та випікаємо при температурі 180 градусів 20 хв. Даємо десерту охолонути.


Для глазурі поєднуємо 200 г цукрової пудри з 1 ст. л. соку лимона та 4 ст. л. води. Гарно вимішуємо та змащуємо нею готові охололі пряники. Отримуємо задоволення!

Гарбузовий пиріг із сиром

«Якщо восени ви бачите на вулиці людей із задоволеним виразом обличчя, — вони, скоріше за все, сьогодні їли гарбузовий пиріг. А ті, що цій осінній насолоді пручаються, просто ще не знайшли ту випічку, котра підкорить їхні сердечка», — зазначає Клопотенко.


Для начинки він радить обрати кисломолочний сир жирністю не менше 9%: так буде дуже смачно. За цим рецептом виходить пиріг приблизно на форму діаметром 20 см, однак ви можете регулювати розмір, експериментуючи з кількістю інгредієнтів.

Отже, вам знадобляться:
* гарбуз — 550 г;
* кисломолочний сир 9% жирності — 350 г;
* кориця — 1 ч. л.;
* цукор — 100 г;
* кукурудзяний крохмаль — 2 ст. л.;
* яйця — 2 шт.;
* цукрове печиво — 350 г;
* вершкове масло — 170 г.


Запікаємо в духовці 550 г гарбуза при температурі 200 градусів протягом 30-40 хвилин, в залежності від сорту: гарбуз має стати дуже м’яким. Даємо йому трохи охолонути і перекладаємо м’якоть у чашу блендера.


Перебиваємо гарбуз до однорідного стану. В окремій ємності це саме робимо з 350 г сиру, 100 г цукру, 1 ч. л. кориці, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю і 2 яйцями.


Потім додаємо до сирної маси гарбузове пюре і перемішуємо до однорідності. Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів.


Перебиваємо в блендері крихту з 350 г цукрового печива. Додаємо до крихти 170 г м’якого вершкового масла. Для зручності попередньо ріжемо на невеличкі шматочки.


Ретельно перемішуємо печиво з маслом, щоб вийшла однорідна пластична маса. Вона може трохи розсипатися, але тут немає нічого страшного: головне, аби печиво добре перемішалося з маслом.


Викладаємо масляну крихту в форму для запікання і добре утрамбовуємо руками або за допомогою склянки. Важливо також добре сформувати бортики форми. Далі наповнюємо форму гарбузово-сирною масою й випікаємо 40-50 хвилин при 180 градусах.

Пухка і рум’яна булочка з родзинками

Ці булочки з родзинками у вигляді ватрушок неодмінно вам сподобаються. У цьому рецепті Євген Клопотенко спростив роботу з дріжджами, а начинку, за його словами, приготував буквально за хвилину.

 

«Тут лише терпіння треба мати, щоб дочекатися, поки тісто в теплі, в добрі підросте. До речі, ватрушки з сиром готуються теж досить просто, тож і їх вам наполегливо раджу», — написав він на своєму кулінарному сайті й дав певні поради.


Зокрема, тісто на булочки та ватрушки обов’язково має бути дріжджовим, а от тип дріжджів обирати вам. Настоювати тісто потрібно в теплому місці без протягів. Кондиціонери подібні протяги також здатні створити, тому варто сховати тісто в затишне, без протягів місце.


Із цієї кількості інгредієнтів виходить 10-14 булочок в залежності від розміру, котрий ви оберете.


Зменшувати кількість шеф не радить, бо розлітаються вони миттєво.Отже, підготуйте такі інгредієнти.


Для тіста:
* цукор — 2 ст. л.;
* розтоплене масло — 50 г;
* ванільний цукор — 10 г;
* тепле молоко — 250 мл;
* борошно — 600 г;
* сухі дріжджі — 10 г;
* яйця — 2 шт.;
* сіль — 1/3 ч. л.;
* Жовток для змащування — 1 шт.


Для начинки:
* родзинки — 100 г;
* яйце — 1 шт.


У миску всипаємо 2 ст. л. цукру, 50 г розтопленого масла та 10 г ванільного цукру. Вливаємо 250 мл теплого молока та розмішуємо.


Додаємо 600 г борошна, 10 г сухих дріжджів, 2 яйця та 1/3 ч. л. солі. Замішуємо еластичне тісто. Потім перекладаємо його на робочу поверхню, присипану борошном, та формуємо ще 3-5 хвилин.

 

Перекладаємо тісто в миску, накриваємо плівкою чи рушником і ставимо в тепле місце без протягів на 1,5 години (воно має збільшитися в 2-3 рази).


Тісто, що підійшло, викладаємо на робочу поверхню і трохи вимішуємо протягом двох хвилин. Розкачуємо його в довгу ковбаску і розділяємо на 12-14 приблизно однакових частин. Формуємо з них кульки.


Розкладаємо кульки на застелене пергаментом деко на відстані 4-5 см одну від одної та придавлюємо дном склянки, щоб створити простір для начинки. Лишаємо настоюватися впродовж 20 хвилин.


Вмикаємо духовку розігріватися до 180 градусів. Змішуємо 100 г родзинок і 1 збовтане яйце. Викладаємо начинку в булочки. Розбовтуємо 1 жовток і змащуємо ним кожну. Випікаємо булочки 20 хвилин до рум’яності.

 

Насолоджуємося! Смачного!

 

Валерія МУСХАРІНА,
студентка Київського університету імені Бориса Грінченка