Антикризовий прем’єр: уряд Туска складе присягу 13 грудня вранці

13.12.2023
Антикризовий прем’єр: уряд Туска складе присягу 13 грудня вранці

Анджей Дуда і Дональд Туск. (Фото з акаунта Grazyna Ignaczak-Bandych у соцмережі Х (Твіттер).)

Сейм Польщі обрав прем’єр-міністром лідера «Громадянської коаліції» Дональда Туска.

 

Складення присяги нового уряду відбудеться в середу вранці у Президентському палаці.

 

Наступного дня, 14 грудня, Туск представлятиме Польщу на саміті Ради ЄС у Брюсселі.


За прем’єрство 66-річного Дональда Туска, який у 2014–2019 роках обіймав посаду голови Європейської Ради, проголосували 248 депутатів Сейму, проти був 201.


«Дякую тобі, Польща, це дійсно великий день, не для мене, а для всіх тих, хто вірив, що завдяки вам усе зміниться на краще», — сказав новообраний прем’єр після голосування.

 

Він зазначив, що мусив повернутися на посаду. Дослівно: «Я хотів би подякувати членам партії «Право і Справедливість», саме вам вдалося розбудити мільйони людей. Саме завдяки тому, що ви намагалися зробити не тільки зі мною, а й з демократією, так багато поляків прокинулися 15 жовтня».


Перед тим Сейм Польщі, як і прогнозували, не висловив довіру уряду меншості Матеуша Моравецького. Проти проголосували 266 депутатів, за були 190. Так само ніхто не утримався.Нагадаємо, 15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори.

 

Президент Анджей Дуда 13 листопада доручив формування нового уряду тоді чинному прем’єр-міністру Моравецькому. Партія «Право і Справедливість» хоч і перемогла на виборах, але не змогла сформувати правлячу більшість у Сеймі.

 

Натомість її сформували чотири лівоцентристські партії («Громадянська коаліція», «Польща 2050», Польська селянська партія і «Нова лівиця»), які разом мають 248 депутатських мандатів за мінімально необхідної кількості 231.


Політика нового польського коаліційного уряду щодо України зазнає значних змін, але не у контексті цілей, які залишатимуться незмінними, а способами ведення і новими можливостями.

 

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу заступник голови комісії Сейму в закордонних справах, депутат від партії «Польща 2050» Павел Залевський напередодні голосування.


«Дуже сильно зміниться (політика щодо України. — Ред.). Але не тому, що зміниться ціль, адже вона залишатиметься такою ж: військова підтримка України, допомога у відбудові України, підтримка України на шляху до ЄС та НАТО, — процитувало національне агентство співрозмовника. — Проте зміняться способи і можливості, оскільки Польща відбудовуватиме свою позицію в ЄС і НАТО, аби мати більші можливості впливу. І вона використовуватиме всі ті інструменти, які дає ЄС. Завдяки більшій активності в ЄС ми будемо більш привабливим партнером для України і будемо у змозі передбачати й уникати такого роду криз, які мали місце останнім часом», — наголосив польський політик.