У Черкасах завдяки виставці фото захисників залучили для Сил оборони понад 3 мільйони

27.12.2023
У Черкасах завдяки виставці фото захисників залучили для Сил оборони понад 3 мільйони

Фотовиставка про незламних українців у Черкасах. (Фото Черкаської ОВА.)

У Черкаському художньому музеї презентували виставку світлин десятьох незламних захисників із Шевченкового краю, які стали героями проєкту місцевого фотографа Ігоря Єфімова та журналістів видання «18000: новини Черкас».


Як повідомляють у Черкаській ОВА, це історії особистої стійкості у фотографіях, які стали своєрідним завершенням медіапроєкту «Незламні».

 

Він про українських воїнів, їхню історію боротьби за Україну. Розповідає, як наші захисники проживали втрату або ампутацію кінцівок після поранень, а також про повернення після протезування до соціального життя, про підтримку та видимість для суспільства.


За словами автора світлин Ігоря Єфімова, цей проєкт — робота на перспективу. Результат буде тоді, коли наші громадяни не відводитимуть погляду від людей із протезами, а навпаки — будуть чуйними до них і казатимуть «дякую».


«Адже нам ще треба повчитися казати це просте слово. Наше суспільство часто закрите, і нам складно навіть просто запропонувати допомогу. І це більше про сором, а не про страх чи ніяковість. Тому саме цей сором нам треба долати», — зазначає Ігор Єфімов.


«Історія кожного незламного — унікальна та особиста, — зауважує заступник очільника Черкаської області Олександр Шамрай. — Водночас робить проблему адаптації ветеранів з ампутаціями видимою. Саме тому нагальним є питання безбар’єрності середовища, підтримки наших бійців і членів їхніх родин. Це — один із пріоритетних напрямів нашої роботи в Черкаській  ОВА».


У Черкаській обласній військовій адміністрації кажуть, що виставка та благодійний аукціон, який провели опісля, фіналізували масштабний збір для українських військових від черкаської волонтерки Вікторії Хамази та видання «18000: новини Черкас».

 

Лоти для нього надав також начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. Завдяки цьому збору загалом вдалося залучити понад 3 млн грн на потреби Сил оборони. Кошти спрямують на придбання дронів і медичних евакуаційних автомобілів.


Діятиме фотовиставка до кінця року. Експозиція містить 19 світлин. Усі охочі можуть не лише ознайомитися з фотопортретами захисників, а й прочитати текстову або переглянути відеоісторію про кожного героя.