Не вівсянкою єдиною: рецепти легких і поживних сніданків

10.01.2024
Не вівсянкою єдиною: рецепти легких і поживних сніданків

На думку багатьох експертів, сніданок є найважливішим прийомом їжі.

 

Він не лише збагачує енергією на день і стримує звичку перекусів, а й контролює здоров’я, адже це перша їжа, котра потрапляє у шлунок після нічного сну.


Відсутність пізньої вечері незначно впливатиме на організм, чого не скажеш про ранній сніданок.

 

Після пробудження ви вже будете без сил, а бажання працювати чи робити будь-що не з’явиться, доки організм не отримає поживні елементи.


Рецепти можна обирати нескладні, але цікаві й смачні водночас. Достатньо трішки поекспериментувати з найпопулярнішими продуктами для сніданку: різноманітними кашами, сирами, яйцями, йогуртами, свіжими овочами та фруктами.

Легка, як пір’їнка: проста овочева запіканка

Секрет такої запіканки в тому, що її можна приготувати з будь-яких інгредієнтів, що є у вашому холодильнику: сиру, овочів (зокрема заморожених), м’яса. До речі, ця страва ідеально підійде як на сніданок, так і на легку вечерю.

 

Вам знадобляться:
* яйця курячі — 6 шт.;
* твердий сир — 100 г;
* хліб тостовий — 6 скибок;
* молоко — 2 скл.;
* сіль — за смаком;
* перець чорний мелений —
за смаком;
* консервована кукурудза —
1 скл.;
* броколі заморожена — 150 г;
* печериці — 150 г;
* зелена цибуля, пучок —
1 шт.;
* варена ковбаса — 150 г;
* бекон — 100 г.


Насамперед розігріваємо духовку до 200°C. Миємо та подрібнюємо цибулю, відкладаємо в миску. Далі нарізаємо улюблену ковбасу або шинку, бекон та гриби й додаємо в миску з цибулею.


Розділяємо броколі на дві часточки й теж перекладаємо в миску. Насипаємо зверху кукурудзу. Миємо та обсушуємо паперовими рушниками яйця. Натираємо твердий сир.


Спочатку робимо основу для запіканки. У глибокій мисці збиваємо яйця, молоко та сир. Нарізаємо хліб на квадратики та додаємо в миску.


Дуже обережно змочуємо всі шматочки хліба. Солимо й перчимо. Додаємо начинку (ковбасу, бекон, броколі, гриби, кукурудзу та зелену цибулю), солимо та приправляємо спеціями.


Змащуємо олією глибоку форму для запікання. Переливаємо суміш для запіканки у форму та випікаємо впродовж 50 хвилин (допоки верх не підрум’яниться).

 

Перед подачею даємо запіканці постояти за кімнатної температури 10 хвилин.

 

Смакуємо!

Сирно й морквяно: рецепт смачних сирників

Корисні та прості у приготуванні сирники з морквою — саме те, що треба для тих, хто любить цей овоч і хоче споживати велику кількість вітамінів зранку.


Такі сирники варто готувати з кисломолочного сиру високої жирності й не забувати перевірити, щоб морква не гірчила. Якщо стежите за фігурою, можете замінити цукор на будь-який підсолоджувач.

 

Вам знадобляться:
* сир кисломолочний — 250 г;
* морква — 120 г;
* масло вершкове 82% —
1 ч. л.;
* манна крупа — 2 ст. л.;
* цукор — 2 ст. л.;
* яйце куряче, велике — 1 шт.;
* цукор ванільний — 1 ч. л.;
* сіль — за смаком;
* борошно — 1,5 ст. л.;
* олія — за смаком.


Моркву натираємо на дрібній тертці та підсмажуємо в пательні на вершковому маслі протягом трьох хвилин, періодично помішуючи.

 

Всипаємо туди манну крупу та смажимо ще протягом двох хвилин, постійно помішуючи. Знімаємо з вогню, даємо охолонути.


В окремій мисці змішуємо яйце з сиром, ванільним і звичайним цукром та дрібкою солі. Додаємо підсмажену моркву, добре перемішуємо та залишаємо на 10 хвилин.


Вологими руками формуємо сирники, обвалюємо їх у борошні та підсмажуємо на олії до золотистої скоринки з обох боків.


Як і звичайні сирники, морквяні можна полити солодким варенням, медом, сметаною чи натуральним йогуртом.

 

Бажано використовувати сааме домашній сир, адже тільки в цьому випадку тісто вийде однорідним і майже не липнутиме до рук. Якщо не хочете зайвого жиру в їжі, можете запекти сирники в духовці.


Насолоджуємося!

Дораякі — м’які японські млинці

Дораякі — це традиційні японські млинці, наповнені кремом із бобів адзукі. «Дора» з японської означає гонг (стародавній ударний музичний інструмент Далекого Сходу, що має схожу з млинцем форму).

 

За легендою, страву придумав самурай Бенкей, і спочатку вона не мала начинки.


У сучасних рецептах їх подають із різноманітними джемами, сиром, карамеллю, шоколадною пастою чи заварним кремом.

 

Тісто для цих млинців є особливо ніжним завдяки доданому меду й називається кастела.

 

Вам знадобляться:
* борошно — 130 г;
* яйця курячі — 3 шт.;
* цукор — 60 г;
* розпушувач — 5 г;
* мед — 15 г;
* молоко — 70 мл;
* цукор ванільний — 10 г;
Для начинки:
* цукор — 2 ст. л.;
* какао — 4 ст. л.;
* масло вершкове — 25 г;
* вода — 3 ч. л.;
* горіхи мелені — за смаком.


Яйця перемішуємо з цукром, додаємо мед і робимо однорідну масу. В неї просіюємо борошно з розпушувачем і перемішуємо. Додаємо ванільний цукор та молоко і знову перемішуємо. Залишаємо тісто на пів години в холодильнику.


Тепер готуємо шоколадну начинку. Можна використовувати пасту «Нутелла», вершково-сирний крем і будь-що інше. За умови, що начинка буде густою.


У сотейник всипаємо цукор із половиною какао, додаємо масло, воду і ставимо кип’ятити 5 хвилин. Після чого додаємо решту какао та мелені горіхи, перемішуємо.

 

Відставляємо, щоб суміш охолола.


Тепер розпочинаємо смаження млинчиків. Нагріваємо пательню. Злегка змащуємо олією: краще це зробити кулінарним пензлем. Вливаємо тісто по 1 столовій ложці й даємо гарненько розтектися.

 

Коли побачимо, що поверхня млинців покривається бульбашками, — перевертаємо. Вони повинні мати рівномірний рум’яний колір.


Поки гарячі, начиняємо їх. Беремо один млинець, викладаємо начинку, не доходячи до країв, накриваємо ще одним і зліплюємо. Вийдуть опуклі млинчики з начинкою всередині.

 

Смачного!

Картопляні млинці за рецептом Євгена Клопотенка

Ця страва — справжній кулінарний експеримент, що додасть звичайним млинцям неймовірного смаку та зробить м’якими, пухкими й рум’яними!


Для таких млинців якнайкраще підійде картопля із середнім або високим вмістом крохмалю. Її треба зварити, вилити всю рідину та розім’яти до стану пюре товкачиком або ложкою.

 

Шеф-кухар не радить використовувати блендер, бо він надмірно перебиває картоплю, створюючи небажану крохмалисту консистенцію, липку та тягучу.


Готове тісто має вийти не таким рідким, як зазвичай роблять для тонких млинців, і не таким густим, як на оладки.

 

Потрібна консистенція нежирної сметани. Вийшло рідкуватим? Додайте ще трішки борошна. Густувате? Тоді потрібно ще молока.

 

Вам знадобляться для млинців:
* картопля — 5 шт. середнього розміру;
* молоко 2,5% — 300 мл;
* борошно — 250 г;
* яйця — 3 шт.;
* цукор — 1 ст. л.;
* соняшникова олія — 5 ст. л. (3 ст. л. в тісто, 2 ст. л. для смаження);
* сіль — 1 ч. л.
Для ароматизованого меду:
* мед — 100 мл;
* бодян — 1 зірочка;
* кардамон — 3 коробочки;
* гвоздика — 3 бутони.


Картоплю очищуємо та нарізаємо однаковими скибочками, відварюємо в підсоленій воді до готовності. Це займе 15-20 хвилин.


З готової картоплі зливаємо всю рідину та ретельно розминаємо до пюре однорідного стану. Залишаємо, щоб охолонула. Потім додаємо 300 мл молока, 3 яйця, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. солі та 3 ст. л. соняшникової олії.


Гарно вимішуємо силіконовою лопаткою, щоб не було грудочок. Порціями додаємо в суміш 250 г просіяного борошна та ретельно перемішуємо для отримання однорідного тіста.


Для смаження беремо невеличку пательню, діаметром не більше 24 см. Якщо такої немає, беріть будь-яку. Розігріваємо її та змащуємо соняшниковою олією за допомогою кулінарного пензлика.

 

На середину пательні виливаємо ополоником картопляне тісто та нахиляємо її з боку на бік, щоб воно розтеклося по всій її поверхні. Смажимо млинці до золотавої скоринки з обох боків. Складаємо на тарілку один на одного.


Тепер готуємо ароматний мед для подачі. Для цього в сотейнику підігріваємо його з зірочкою бодяну, трьома коробочками кардамону та трьома бутонами гвоздики. Залишаємо на 15-20 хвилин, хай мед всотає аромати спецій.


Подаємо картопляні млинці з теплим соусом. За бажанням загортаємо в них улюблену начинку. Отримуємо задоволення!

Деруни з буряка і картоплі — бюджетно й дуже смачно

Навіть якщо ви не любите буряк, цілком імовірно, що цей рецепт змінить вашу думку. Такі картопляно-бурякові деруни виходять пікантно-солодкими і чудово поєднуються зі звичайною сметаною або йогуртовим соусом.


Цю універсальну страву можна їсти в будь-який час (на пізній сніданок, обід і навіть вечерю). До того ж вона достатньо швидко готується: складається всього з шести основних інгредієнтів і займає у приготуванні близько 30 хвилин.

 

Вам знадобляться:
* картопля — 500 г;
* буряк — 500 г;
* цибуля ріпчаста — 150 г;
* яйця курячі — 2 шт.;
* борошно пшеничне — 3 ст. л.;
* часник — 20 г;
* сіль — 1 ч. л.;
* перець чорний мелений — 0,5 ч. л.;
* Олія соняшникова — 80 г.


Чистимо й миємо картоплю з буряком, видаляємо лушпиння з цибулі та часнику. Картоплю, цибулю і буряк нарізаємо середніми шматками.


Щоб пришвидшити процес і не натирати картоплю на тертці, подрібнюємо її разом із цибулею та часником у блендері. Після цього перекладаємо овочі в миску, де будемо замішувати тісто на деруни.

 


У тій же чаші подрібнюємо буряк до такої самої консистенції, що й картоплю. Додаємо його у миску до інших інгредієнтів. Туди ж додаємо яйця, перець, сіль і перемішуємо. Тепер всипаємо борошно й ще раз перемішуємо до однорідності.


У пательню вливаємо олію, ставимо на середній вогонь і добре розігріваємо. Далі викладаємо масу у формі дерунів за допомогою столової ложки. Обсмажуємо їх до золотавого кольору з обох боків.


Готові деруни викладаємо в тарілку, застелену паперовими рушниками. Кожен шар дерунів перекладаємо рушниками, щоб забрати зайву олію. Перед подачею знімаємо папір.

 

Смачного сніданку!

Валерія МУСХАРІНА