Парадний портал у минуле: у Легедзиному відкрили головний вхід у музей Трипільської культури

07.02.2024
Парадний портал у минуле: у Легедзиному відкрили головний вхід у музей Трипільської культури

Усі будівельні роботи вхідної групи до Легедзинського музею Трипільської культури було виконано без залучення бюджетних коштів. (Фото з ФБ-сторінки Владислава Чабанюка.)

У селі Легедзине на Черкащині відбулося відкриття вхідної групи в тамтешній музей Трипільської культури.
 
Всі будівельні роботи було виконано без залучення бюджетних коштів.
 
Про це повідомляє директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» Владислав Чабанюк.
 
«За 15 років роботи музей уперше отримав об’єкт, який розблокував екскурсійну діяльність. Бо другий поверх цих входів-виходів обов’язково мусив би мати щонайменше два, а у нас до цього моменту був лише один, причому — пожежний», — розповідає пан Владислав.
 
І зізнається, що через широкомасштабне вторгнення які вже там могли бути плани...
 
Він пригадує, якось улітку «трипільці» потрапили на очі фонду «МХП-Громаді», котрий активно допомагає ЗСУ, але паралельно має і проєкти зі збереження культурної спадщини України. 
 
«Згодом ми опинилися у невеликому переліку музейних закладів, яким Фонд вирішив допомогти. Кілька місяців на підготовку — і вже наприкінці минулого року будівельники компанії «Нові Зодчі» відновили в музеї роботи, які було призупинено ще в далекому 2007 році», — говорить Владислав Чабанюк.
 
І додає, що тепер, коли парадне відкрили, «вхідною візитівкою» музею стала інсталяція з копій трипільської кераміки, яку бачиш, не тільки коли переступаєш поріг, а й коли просто проїжджаєш трасою повз.
 
«Разом із відкриттям будівельного об’єкта було відкрито ще й дві музейні виставки: археологічну — «Трипільська тканина», де, зокрема, вперше показано фрагмент найдавнішої тканини України (V тисячоліття до н. е.), і художню — виставку картин вінничанина Володимира Козюка», — веде далі директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».
 
На відкритті актор, сценарист, казкар Сашко Лірник потішив гостей мультфільмом про Легедзине, письменниця Марина Павленко презентувала свою книжку для дітей про Трипілля «Василина і трипільський слід», бажаючих чекали майстер-класи від гончарів Миколи Дехтярчука та Олени Кутецької, виготовлення оберегів від Ольги Собкович, а ще — можливість насолодитися чарівним співом дівчачого тріо «Жоржини» з села Шевченкове.
 
«Вже з квітня чекаємо на відкриття туристичного сезону», — обіцяє Владислав Чабанюк.
 
І підсумовує, що нинішня велика війна з російськими окупантами ведеться не лише за ресурси, а й за ідентичність та культурно-історичну спадщину. 
 
«Хто ми на цій землі, хто стоїть у віках за нами і хто стане на ній після нас? Музеї не лише зберігають пам’ять — вони дають сенси», — наголошує Владислав Чабанюк.