МОН продовжує об’єднувати харківські виші: які цього разу

28.02.2024
Українська інженерно-педагогічна академія цього року, найвірогідніше, не набиратиме нових абітурієнтів.
 
За наказом МОН цей виш потрапив до списку неперспективних і буде об’єднаний з Харківським національним університетом імені Василя Каразіна. 
 
Про рішення міністерства очільник Оксен Лісовий повідомив у фейсбуці. На його думку, в академії наразі забагато зайвих спеціальностей, що не відповідають її головному профілю — підготовці майстрів для професійно-технічних училищ.
 
«Через брак ресурсів УІПА не може розвивати цей напрям повноцінно, що призводить, зокрема, і до впровадження непрофільних спеціальностей, — вважає посадовець. — Приєднання до ХНУ дасть можливість академії сфокусуватися саме на якісній підготовці фахівців, які надалі навчатимуть студентів в українських профтехах. Важливо: студенти продовжать навчання на тих самих умовах».
 
У ректораті з такою оцінкою своєї діяльності не згодні. Кажуть, в академії достатньо ресурсів, аби існувати окремо, але проти рішення міністерства виступати не будуть. 
 
Цікаво, що близько двох місяців тому до списку на ліквідацію потрапив разом з УІПА і Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди, але викладачам і студентам вдалося відстояти свою альма-матер.
 
По-перше, у виші навчається не те щоб менше 5 тисяч студентів (формальний привід від МОН для розпуску), а усі шість.
 
По-друге, саме харківський виш має найвищий рейтинг серед 15 педагогічних університетів країни.
 
Тут працюють 100 докторів наук, 80 професорів та академік, які, на думку викладача і письменника Ростислава Мельниківа, завжди вирізнялися яскравою проукраїнською позицією.
 
Для закладів вищої освіти Харкова такий вияв патріотизму донедавна був, швидше, винятком, аніж правилом. 
 
Проукраїнську позицію вишу на власній сторінці у фейсбуці відзначив і колишній віцепрем’єр-міністр Микола Томенко.
 
«Цікаво, що приватні вузи Ківалова, Поплавського та інших сумновідомих діячів доби Януковича—Табачника чи десятки фейкових приватних освітніх закладів без власних викладачів, приміщень і лабораторій не заважають патріотам із Міністерства освіти, а знаний і авторитетний Сковородинівський університет у Харкові — заважає! — написав він. — Переконаний, що ліквідовувати чи оптимізовувати під час війни потрібно ті вузи, які готували зрадників і сепаратистів, а не ті, які виховували героїв і патріотів України!».
 
Процес злиття харківських вишів почався кілька років тому. Зокрема, вже припинив своє існування університет будівництва й архітектури, що став частиною університету міського господарства.
 
Водночас два аграрні — зооветеринарний та університет харчування і торгівлі — були об’єднані в Державний біотехнологічний університет.
 
Ходять чутки, що свою автономність невдовзі можуть втратити також залізничний, автодорожний і аерокосмічний університети, які будуть приєднані до інших вишів.
 
Своє рішення в МОН пояснюють скороченням абітурієнтів, які можуть потенційно претендувати на місця у цих навчальних закладах.