У Холодному Яру знайшли рідкісних гостромордих жаб, які міняють колір шкіри

10.04.2024
У Холодному Яру знайшли рідкісних гостромордих жаб, які міняють колір шкіри

Самці цього виду у період розмноження набувають ніжно-блакитного кольору, тоді як в інший час мають корочневе забарвлення. (Фото: smila-ua.com)

На Черкащині в національному природному парку «Холодний Яр» провели дослідження земноводних на цій заповідній території. 
 
Як повідомляє Максим Гаврилюк, директор ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, під час цієї роботи фахівці й виявили місця розмноження рідкісних для цієї місцевості гостромордих жаб (Rana arvalis). За його словами, земноводні, звісно, не мають такої чарівності, як птахи.
 
Але у їхній непоказній красі також є свій шарм, оскільки самці цього виду в період розмноження набувають ніжно-блакитного кольору, тоді як в інший час свого життя мають коричневе забарвлення.
 
«Це зайвий раз доводить, що у тваринному світі «чоловіки» готові на неймовірні перетворення заради «жінок». А якщо серйозно, то Холодний Яр продовжує приносити сюрпризи та підтверджувати важливість створення тут національного природного парку», — наголошує Максим Гаврилюк. 
 
Нагадаємо, що гостроморда жаба розповсюджена в Європі та Азії. Завдовжки сім сантиметрів.
 
Має однотонне коричневе забарвлення черева та великі плями на вухах, а на спині — бліду смужку.
 
Голова більш витягнута, ніж у звичайної європейської жаби, а задні ноги коротші, ніж в інших жаб, і перепончасті.
 
До речі, найбільшою жабою у світі вважається австралійська жаба Голіаф довжиною понад 90 сантиметрів і вагою до трьох кілограмів, яка стрибає на три метри.