Розпродані «Бітли»

02.08.2005
Розпродані «Бітли»

Ті самі жовті окуляри Леннона за сто з гаком тисяч доларів.

      Британський аукціонний дім «Купер Оуен» уже понад чверть століття періодично проводить так звані «бітлівські» торги. Але аукціон, що відбувся наприкінці минулого тижня, привернув особливу увагу фанатів «ліверпульської четвірки». Адже в лондонському нічному клубі «Іподром» можна було придбати ну дуже вже знакові речі, що мають відношення до «Бітлз».

      Найунікальнішим і відтак найдорожчим лотом виявився текст пісні All You Need Is Love («Усе, що тобі потрібно, — це кохання») — 12 чорнильних рядків, власноруч написаних Джоном Ленноном. Після запису концерту «бітлів» на телебаченні у 1967 році ця скромна чернетка залишилася валятися на підлозі, і її підібрала працівниця Бі-Бі-Сі. Перед нинішнім аукціоном цей автограф оцінили у півмільйона фунтів стерлінгів, а продали — за 600 тисяч фунтів, тобто більш ніж мільйон доларів.

      Знаменитий мундир Леннона, який є уніформою музикантів військових оркестрів часів Першої світової війни і вважається костюмом ліричного героя «бітлів» — сержанта Пеппера, пішов iз молотка за 100 тисяч фунтів. Фахівці «Купер Оуен» передбачали, що цей сюртук із галунами вдасться продати за всі 500 тисяч, але помилилися. З іншого боку, сам Джон свого часу купив «музичний» мундир лише за 20 (!) фунтів.

      Фортепіано з нью-йоркської квартири Леннона на аукціоні «загнали» за 140 тисяч фунтів, акварельні фарби, куплені музикантом в 11-річному віці (й чомусь до цього часу не вималювані) — аж за 70 тисяч, а знамениті окуляри Джона — круглі, з жовтими секльцями, — за 55 тисяч фунтів (близько ста тисяч доларів).

      Також на продаж виставлялося чимало інших «меморіальних» речей — скажімо, покривало, під яким Джон із Йоко Оно тримали семиденний «лежачий» протест проти війни, диван, на якому Леннон із дружиною востаннє позували вдвох для фотографів, дитяча книжка Пола Маккартні з карлючками на полях... Однак продажна вартість цих лотів не афішується.

      Цікаво, що перед цим аукціонна колекція цілий рік виставлялася в ліверпульському музеї «Бітлз», а ще раніше впродовж шести років — у Залі слави рок-н-ролу в Клівленді (США).