Очистимо Україну від паразитів, почнемо з омели

22.03.2006
Очистимо Україну від паразитів, почнемо з омели

Єдиний спосіб позбутися паразита — зрiзати вражене дерево. (Фото Укрінформ.)

      Під таким гаслом на Черкащині з ініціативи голови облдержадміністрації Олександра Черевка започатковано Всеукраїнську акцію «Ні — омелі!»: на 140-му кілометрі автотраси Київ—Луганськ—Ізварино, неподалік міста Корсунь-Шевченківського, черкаський «губернатор» власноруч зрізав дерева, вражені омелою. А їх на узбіччях доріг, яких на Черкащині 6000 кілометрів, сила-силенна, причому в усіх регіонах області.

      «Ще торік, буваючи в районах нашої області, помітив, що омела зустрічається не тільки на тополях, а й на акаціях та яблунях. Тому в серпні 2005 року ми видали розпорядження, яким започаткували боротьбу з омелою. Я хочу, щоб кожна область взялася за пилки та сокири й очистила Україну від цих паразитів», — говорить Олександр Черевко.

      «Проблема омели набирає обертів в Черкаській області в останні 7— 8 років: цією бідою масово вражені не лише лісосмуги, омела зустрічається тепер і на узліссях, а «поселяється» вона не тільки на тополі, як це видно по лісопосадках, а й на дубах, березах і навіть сосні. У цій акції бере участь і лісове господарство Черкаської області — наші спеціалісти будуть робити вимітку дерев і відведення масивів», — розповідає «Україні молодій» головний лісничий Черкаського обласного управління лісового господарства Василь Горда. За його словами, дерево, на якому живе омела, приречене вже за 5—7 років засохнути. Отож врятувати природу від цієї напасті можна тільки вирізаючи насадження, що й планується робити на Черкащині у березні — квітні. Після вирізки уражених плантацій на їх місці буде висаджено нові дерева.

      Спільно з черкащанками акцію проводять Міністерство навколишнього середовища, Державна служба автодоріг, Державна екологічна інспекція, Міжнародний центр екологічних ініціатив, уже відомо, що її підтримали в інших областях України. До речі, за словами Миколи Кострома, начальника Державної екологічної інспекції України, котрий теж брав участь у започаткуваннi акції «Ні — омелі!», в нашій державі до 12 відсотків лісосмуг уражені омелою, і потрібно, щоб цю акцію пiдтримали всюди.