Сіверськодонецька не було?

12.10.2006

      28 листопада 2004 року. В країні пік Помаранчевої революції, влада програє, Янукович вимагає рішучих дій від Кучми. Як альтернатива Майдану в Сіверськодонецьку відбувається з'їзд представників органів місцевого самоврядування. Переважно зі східних регіонів. Лунає чимало закликів до антиконституцiйного порушення територіальної цілісності і суверенітету України. Особливо тоді відзначився голова Луганської обласної ради Віктор Тихонов. Із Харкова про ледь не окрему республіку волав тодішній голова облдержадміністрації Євген Кушнарьов. Але загроза минула. Президентом став Віктор Ющенко, який одразу обіцяє притягти до відповідальності тих, хто пропагував сепаратизм під час виборів.

      Усе це добре закарбувалося в нашій пам'яті.

      2005 рік. Генпрокуратура пред'являє Кушнарьову звинувачення в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність кордонiв України. Він опиняється у СІЗО, звідки згодом його відпускають на поруки під заставу в півтора мільйона доларів. Таке саме обвинувачення на Різницькій висунули й Тихонову, однак депутати Луганської облради не дали згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності. Тихонову обрали запобіжний захід у вигляді особистої поруки.

      2006 рік. Парламентські вибори. Сепаратисти стали народними депутатами за списками Партії регіонів. «Коаліціада». Новопризначений уряд Януковича. Генпрокуратура Медведька бере орієнтир на «нову владу». Наприкінці вересня повну «амністію» отримує Євген Кушнарьов - на Різницькій закривають порушену проти нього справу про сепаратизм. За відсутністю складу злочину. Виявляється, ніхто нічого на камери не говорив, ні до чого не закликав... Учора дійшла черга «реабілітувати» Тихонова.

      Віктор Тихонов не приховував задоволення й ледь не демонстрував пресі письмове повідомлення з Генпрокуратури (отримане ще в неділю), про те, що обвинувачення з нього знято відповідно до частини 2 статті 6 КПК - теж за відсутністю складу злочину.

      Дивно, півтора року склад злочину нібито був, а тепер кудись подівся. Чим тоді весь цей час займалися слідчі? Як не побачили наявності або відсутності того самого складу? Але пани Кушнарьов та Тихонов таки праві, коли говорять, що справи проти них є політичними: дійсно, політика нового уряду тепер інша - закон не для всіх. Адже «пацани своїх не здають», тим більше, коли вони при владі.

  А ТИМ ЧАСОМ... 

      Чергове засідання Печерського райсуду Києва з розгляду позову екс-керівника Державного управління справами Ігоря Бакая до міністра внутрішніх справ Юрія Луценка перенесено через хворобу судді.

      Нагадаємо, що Бакай позивається з керівником МВС через своїх представників в Україні у зв'язку з висловлюваннями міністра на телеканалі «Інтер», де Луценко заявив, що через злочини Бакая держава  зазнала мільярдних збитків.

      Бакай вважає себе невинним, оскільки висунуті проти нього звинувачення не були предметом розгляду суду, і вимагає від Луценка вибачень.

 

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>