Досить психувати!

12.10.2006
Досить психувати!

У наш нелегкий час психiчний розлад може отримати будь-хто. (з сайту www.alexeymikishin.ru)

      Жодна країна світу не захищена від проблем, пов'язаних із психічними розладами. У кожній державі створюється психіатрична служба, яка допомагає громадянам боротися з різноманітними фобіями й нав'язливими станами, виходити з депресії та повертатись до нормального життя. В Україні також існує потужна служба, яка намагається працювати незгірш від європейських чи американських. Утім тавро «карної служби», яке залишилося ще з радянських часів, негативно впливає на надання психіатричної та психологічної допомоги і психологічне здоров'я нації.

      Сьогодні мало хто пам'ятає (а молодь - та взагалі може не здогадуватися), що колись візит до «психушки» ставив хрест на всьому житті чесної радянської людини, і через це тавро в людини виникала купа проблем як із працевлаштуванням, так і з особистим життям. Тепер громадськість нібито розуміє, що до фахівця може звернутися не тільки «псих» (у значенні «маніяк» чи «шизофреник»), а звичайна (розумій «нормальна») людина, яка не буде через свою хворобу різати людей чи вистрибувати з вікна. Втім культура охорони психічного здоров'я у нас залишилася майже на тому ж рівні, що була півстоліття тому. Переважно особи з вадами психічного здоров'я одержують лікування у великих психіатричних  стаціонарах (понад 500 ліжок). Водночас можливості амбулаторного лікування, яке сприяє збереженню соціального функціонування людини, використовуються не повністю.

      Окрім необхідності лікування та профілактики вже існуючих форм психічної патології, в Україні існує проблема охорони психічного здоров'я у широкому розумінні - йдеться про здоровий спосіб життя сучасної людини в складних умовах інформаційних, техногенних, мікро- та макросоціальних впливів.

      Зважаючи на ці проблеми, вітчизняне Міністерство охорони здоров'я планує наблизити мережу психіатричної допомоги до пацієнта, інтегрувавши її в первинну мережу. Лікарі виступають за те, щоб спеціалізована психіатрична та медико-соціальна допомога надавалася пацієнтам за місцем їхнього постійного проживання спеціальними мультидис-циплінарними бригадами. Кожна така бригада складатиметься з лікаря-психіатра, психіатричної медичної сестри, психолога чи психотерапевта та соціального працівника. За повідомленням прес-служби МОЗ, наразі міністерство працює над реорганізацією психіатричної служби згідно з сучасними тенденціями. Робоча група вже завершує проект концепції Державної цільової комплексної програми розвитку охорони психічного здоров'я в Україні.

ТІЛЬКИ ЦИФРИ

      На початок поточного року 1176 тисяч жителів України потребували допомоги психіатра, 738 тисяч звернулись до нарколога. За останні 15 років тільки статистично врахована поширеність психічних розладів зросла в 1,2 раза. Із загальної кількості пацієнтів із різними психічними розладами 60 відсотків складають  пацієнти працездатного віку, понад 20 відсотків - діти та підлітки. За даними МОЗ, не зменшується з часом і кількість самогубств. Так, смертність від суїцидів складає 22,5 випадка на 100 тисяч населення.

      В Україні психіатричну допомогу надають 3 700 лікарів-психіатрів (зокрема, 420 дитячих фахівців) та близько 200 психотерапевтів. Забезпеченість лікарями-психіатрами в Україні є достатньо високою і становить 7,2 на 100 тисяч населення.