«Спадщина» чекає

09.06.2007
«Спадщина» чекає

      Мешканці села Стайки Кагарлицького району, що за якихось сорок кілометрів від Києва, роздумують, як розпорядитися 41 га землі... Побудувати на зазначеній території історико-туристичний комплекс чи традиційно забудувати котеджами...

      Кілька археологічних пластів — часів Трипільської культури, Київської Русі та козацької доби — на околиці села було виявлено практично випадково. ВАТ «Стайки-керамік» взяло цю територію в оренду на 20 років як відвідні землі для видобутку глини для цегельного заводу. Але з першим зачерпом ковша iз землі посипалися черепки трипільських горщиків, людські кістки, прикраси часів Київської Русі. Підприємство викликало археологів, і коли з'ясувалося, які скарби під ногами лежать, керівництво «Стайки-керамік» спільно з Інститутом українознавства вирішило збудувати на цій території історико-туристичний комплекс «Спадщина».

      Iдеться про унікальний інноваційний проект, аналогів якому практично немає в Україні. З одного боку, планується побудувати туристичний комплекс, з іншого — тут і далі триватимуть розкопки. За словами директора Інституту українознавства Петра Кононенка, археологам тут вистачить роботи ще щонайменше на десять років. Окрім того, це буде потужний освітній центр: майданчик реліктових теренів Трипільської та пізніших культур зможуть задля практичних уроків відвідувати школярі. Крім того, для стайківчан тут знайшлося б від 150 до 200 робочих місць, більшість з яких наразі змушена щодня їздити до Києва на роботу.

      Після доленосного відкриття до кар'єру двічі приїздив Президент Віктор Ющенко. Як розповідає доктор історичних наук, професор Володимир Баран, знайдені пам'ятки дуже зацікавили Віктора Андрійовича. Перебуваючи на місці розкопок, Президент, колупнувши глиняного горба, «розкопав» срібну брошку часів Київської Русі... Археологи й керівництво заводу поділилися з Віктором Ющенком ідеєю створення у Стайках історико-туристичного комплексу «Спадщина». Ющенко підтримав ініціативу... Правда, запропонований проект ось уже майже рік перебуває у стані «застою». Хоча «Спадщину» підтримали делегати четвертого Всесвітнього форуму українців, що відбувся у серпні минулого року. Також позитивні відгуки щодо перспективності проекту дали відомі археологи та історики.

      Але автори проекту досі так і не отримали відповіді на запит щодо узгодження будівництва. Тим часом керівництву ВАТ «Стайки-керамік» усе частіше натякають, що цю землю хочуть взяти інші люди. Та чи будуть нові власники так церемонитись із трипільськими черепками? Дуже сумнівно. Тож наразі керівники ВАТ «Стайки-керамік» Богдан Пугарський та Ігор Мацкевічус дуже сподіваються на порозуміння з Київською обласною держадміністрацією. Адже інвестори готові хоч зараз публічно обговорювати всі питання щодо початку будівництва туристичного комплексу «Спадщина».