Вербна неділя: християни святкують Вхід Господній до Єрусалиму

11:08, 09.04.2017
Вербна неділя: християни святкують Вхід Господній до Єрусалиму

Освячення верби - традиційний ритуал за тиждень до Великодня

9 квітня християни усіх конфесій святкують Вхід Господній до Єрусалиму, або, як називають це свято у народі, Вербну неділю.

Великдень у 2017 році всі християнські конфесії святкують в один день - 16 квітня - тому за тиждень до найбільшого свята у церквах відзначають день, коли Ісус Христос в'їхав до Єрусалиму, а його вітали як царя.

Християнське вчення визнає, що Ісус їхав до тодішньої столиці аби традиційно відзначити Пасху: юдеї з усіх усюд мали відзначати її саме в Єрусалимі.

В українській традиції на ранковій літургії віряни тримають вербові гілки, які пізніше будуть освячувати. Традиційну для Ізраїлю пальму вірянам північних країн довелося замінити на вербу, адже у холодному кліматі тропічні дерева не ростуть, а із місцевих верба розбивається дуже рано.

Тому в Православних та Греко-католиків це свято отримало назву Вербна неділя, хоча у Римо-католицікій та Вірменській церковних конфесіях збереглася традиційна назва - Пальмова неділя, на згадку про пальмове гілля, складене на дорозі перед віслюком Христа, на якому він в'їжджав до міста.

"Процесія з вербами (пальмами) є, з одного боку, пам’яткою про давню історичну подію, а з іншого — нашими кроками разом із Христом до жертви, якою сьогодні є Служба Божа. Проголошуючи Христа Царем, ми тим самим погоджуємося з тим, що наша дорога до Отця завжди пролягає через хрест", — пояснюють богослови.

Існує багато народних традицій стосовно Вербної неділі, що мають під собою ще язичницьке коріння.

Головне - це захист оселі, майна та землі від збитків за допомогою освячено вербового гілля: колись господарі, повертаючися з церкви зi свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили її на березі річки, на городі чи на вулиці по кілька гілок: "щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток"; а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами, вважалося, що вона захистить дім від пожежі та негоди.

Молодь мала іншу розвагу - "відшмагати" одне одного вербовими гілочками примовляючи "Не я б'ю, верба б'є, за тиждень - Великдень...".

Варто зазначити, що цього дня передвеликодній піст не такий суворий: віруючим дозволяється їсти рибу і пити вино. А вже з наступного тижня почнеться найсуворіший, останній, тиждень Великого посту, який називають Страсним. Протягом цього часу згадуватимуть останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа.