Приватбанк планують націоналізувати в понеділок

16:33, 18.12.2016
Приватбанк планують націоналізувати в понеділок

"Приватбанк" закликає вкладників не хвилюватися.

Чутки про ймовірну націоналізацію «Приватбанку», одним із найбільших акціонерів якого є Ігор Коломойський, спричинили паніку серед клієнтів цієї банківської установи на цьому тижні.

 

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман скасував візит до Брюсселя, запланований на 19 грудня, саме через розгляд питання про націоналізацію.  

 

Про це йдеться у повідомленнях низки українських ЗМІ, які посилаються на власні інсайдерські джерела в уряді.

 

«16 грудня Кабінет міністрів України змінив процедуру націоналізації банків.  За інформацією ЕП, раніше згоди прем'єр-міністра Володимира Гройсман на націоналізацію «Приватбанку» не було. Виходячи з цього рішення Кабінету міністрів, швидше за все, Гройсман погодився на націоналізацію. Також це рішення говорить про те, що один з нинішніх акціонерів «Приватбанку» зможе зберегти істотну участь у банку, тобто долю акцій вище 10%», - йдеться у повідомленні видання «Українська правда».

 

Відтак, саме через питання «Приватбанку» прем'єр Гройсман нібито й скасував запланований на 19 грудня робочий візит до Королівства Бельгія, тож замість нього українську делегацію очолить перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-секретаря першого віце-прем'єра Оксану Сікору.

 

Згідно з повідомленням, у неділю-понеділок уряд з великою ймовірністю ухвалить рішення щодо націоналізації «Приватбанку».

 

Раніше «Громадське» з посиланням на джерела в уряді повідомило, що 18 грудня Кабінет міністрів може зібратися на позачергове засідання заради обговорення питання «Приватбанку».

 

 

Інші джерела вказують, що націоналізація банку може відбутися наприкінці грудня.

 

Інформація про можливу націоналізацію спричинила паніку серед клієнтів цієї банківської установи. У «Приватбанку» спростовують ці чутки. Експерти ж зазначають: це питання і справді наразі вирішується, повідомляє Радіо Свобода.

 

Так, ще на початку грудня голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що до кінця року має бути завершена перевірка програми докапіталізації «Приватбанку», після чого буде зрозуміло, чи виконав банк поставлені перед ним завдання.

 

«Чергова інформаційна атака на найбільший український банк – «Приватбанк», пов’язана з «псевдонаціоналізацією» банку, у першу чергу спрямована на клієнтів банку і є спробою дестабілізації політичної ситуації в країні», – мовиться у повідомленні цієї банківської установи.

 

На переконання голови Комітету економістів України Андрія Новака, для націоналізації «Приватбанку» наразі немає ні економічного, ні фінансового підґрунтя.

 

«Це лише логіка особистих стосунків між президентом України та власниками «Приватбанку». Напевно, між ними є певний конфлікт по лінії бізнесу. На найпростішому рівні це схоже на те, що президент України хоче здійснити перерозподіл банківської системи на користь своїх банківських структур і використовує для цього повністю підконтрольний собі Нацбанк», – вважає пан Новак.

 

І додає, що якщо дійсно відбуватиметься націоналізація, то українській державі за рахунок платників податків доведеться докапіталізувати його на суму понад 100 мільярдів гривень, інакше він не зможе виконувати зобов’язань перед своїми вкладниками.