Журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко затриманий у Москві як шпигун

08:10, 03.10.2016
Журналіст «Укрінформу» Роман Сущенко затриманий у Москві як шпигун

Роман Сущенко перебуває у тюрмі "Лефортово". (Фото з архіву.)

Спеціальнйи кореспондет Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Роман Сущенко затриманий в Росії і звинувачується у шпигунстві. В агенції вважають затримання свого спецкора спланованою провокацією. До московського СІЗО «Лефортово», де утримують 47-річного Сущенка, вже прибув відомий адвокат Марк Фейгін вранці у понеділок.  

 

Про це повідомляє агенція «Укрінформ» у понеділок.

 

В національній агенції зазначають, що Роман Сущенко працює в агентстві з 2002 року, а кореспондентом у Франції - з 2010 року.

 

«Роман на момент затримання перебував у відпустці і прибув до Москви в приватних цілях. Він був затриманий в Москві в день прибуття і, в порушення всіх міжнародних правил, про його затримання російська сторона не повідомила нікому - ні дружині, ні в дипломатичні установи, ні за місцем роботи», - обурюються в агенції «Укрінформ».

 

Про затримання Романа його дружина Анжела Сущенко, яка залишається у Франції, дізналася лише зранку в неділю, 2 жовтня, зателефонувавши родичам чоловіка після того, як він два дні не виходив на зв'язок. При цьому його родичі говорили вкрай обережно, натяками, уникаючи навіть слова «затримали».

 

 

Відразу ж після того Анжела Сущенко зателефонувала на «гарячу лінію» Посольства України в Росії, а потім направила офіційну заяву про зникнення чоловіка.

 

Однак, станом на ніч понеділка, 3 жовтня, агенція «Укрінформ» і дружина Сущенка не мають жодної офіційної інформації від російської сторони щодо місця його перебування, його телефон увімкнутий на автовідповідач.

 

Про звинувачення на адресу Романа «в шпигунстві№» колеги та його дружина дізналися з повідомлень російських ЗМІ.

 

На даний момент керівництво «Укрінформу» і дружина журналіста уклали угоду з відомим російським адвокатом Марком Фейгіним, який захищатиме Романа Сущенка та вранці у понеділок вимагатиме зустрічі зі своїм підзахисним. За даними російських ЗМІ, Романа утримують в СІЗО «Лефортово».

 

«Всі звинувачення «в шпигунстві» на адресу Романа Сущенко, журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка до того ж є учасницею «нормандського формату», можуть розцінюватися лише як ще один зухвалий і неправомірний акт з боку Росії щодо українських громадян», - йдеться в заяві агенції.

 

«Укрінформ» закликає журналістську спільноту стати на захист колеги, а також просить сприяти у звільненні Романа міжнародні правозахисні організації, дипломатичні установи України та іноземних держав.

 

У сво чергу, адвокат Марк Фейгін повідомив на своїй сторінці в Twitter  у понеділок вранці, що вже прибув до московського СІЗО «Лефортово».

 

Адвокат розповів, що захищає Сущенка на прохання дружини затриманого та керівництва «Укрінформу». При цьому, пан Фейгін висловив сподівання, що органи ФСБ не будуть чинити йому перешкод до зустрічі із Сущенком та забезпечать право на захист.

 

Раніше російські ЗМІ (з посиланням на сайт «Відкрита Росія») повідомили, що члени Громадської спостережної комісії Москви абсолютно випадково (!) виявили в Московському СІЗО «Лефортово» журналіста українського агентства «Укрінформ» Романа Сущенка. Лефортовський суд Москви заарештував його за звинуваченням у «шпигунстві» (стаття 276 КК Росії).

 

Сущенко повідомив правозахисникам, що при затриманні на нього чинили психологічний тиск, слідчий не дозволив йому подзвонити додому і повідомити дружині про свій арешт. Слідство ФСБ Росії надало йому державного адвоката.

 

Водночас, речник МЗС України Мар'яна Беца на своїй сторінці в Twitter написала, що МЗС терміново з'ясовує обставини затримання журналіста.

 

Про втаємничене затримання Сущенка в неділю пізно ввечері повідомило й  Міністерство інформаційної політики України. Міністр Юрій Стець повідомив, що «юридичний відділ відомства збирає всю необхідну інформацію щодо обставин та причин затримання».

Як повідомляля "УМ", Київ вимагає від ФСБ Росії негайно звільнити Романа Сущенка.