Ліга вільних націй провела акції поневолених Москвою народів, фото

19:19, 24.07.2023
Ліга вільних націй провела акції поневолених Москвою народів, фото

Мітинг Ліги вільних націй у Сакраменто, США. (twitter.com/fnl_org)

Тиждень поневолених народів завершився у світі в неділю, 23 липня. Мітинги протесту традиційно відбулися в багатьох містах США, а також Німеччини та інших країн світу.

 

Вже другий рік поспіль мітинги мають новий зміст - боротьба поневолених Москвою народів за незалежність. Тоді як раніше Тиждень поневолених народів у США мав характер конференцій на правозахисні теми

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Ліга вільних націй у багатьох постах в соцмережах у понеділок.

 

Зазначається, що у 2023 році до проведення Тижня підключилися нові структури та організації – AARI (Americans Against Russian Imperialism, “Американці проти російського імперіалізму”), The Voice of Indigenous Peoples (“Голос корінних народів”)  та окремі структури національних рухів.

 

 

“Цього року заходи відрізняються своєю організованістю та масовістю. Ідея незалежності та виходу наших республік зі складу Росії набуває все нових і нових прихильників”, – розповідає представниця ЛВН бурятка Раджана Дугар-ДеПонте.

 

 

Представники корінних народів із росії, які наразі проживають у Чикаго (Іллінойс), Сіетлі (Вашингтон), Лос-Анджелесі, Сан-Франциско, Ірвайні (Каліфорнія) вийшли підтримати кожен свою республіку, свій народ, і вимагати визнання права на незалежність.

 

 

Найчисельніший мітинг відбувся у Нью-Йорку. Учасники тримали прапори своїх республік, плакати на підтримку незалежності, висловлювали солідарність з Україною, вимагали демонтажу Московської імперії.

 

«Тішить, що зростає кількість тих, хто усвідомлює безперспективність перебування наших народів у складі російської федерації. Москва грабує наші землі, добуваючи алмази в Якутії, нафту в Татарстані, золото в Башкортостані, берилій у Бурятії, користуючись шельфами Калмикії», - заявив на мітингу ойрат-калмицький активіст та представник Ліги Батир Боромангнаєв.

 

 

Він також акцентував, що московити призначають саме з Москви керівників і чиновників, забороняючи корінним народам створювати свої політичні партії, викорінюючи їхні рідні мови і відправляючи їхніх хлопців на чергову колоніальну війну.

 

«Ми не маємо майбутнього з росією. Врятувати наші народи може лише незалежність!» – переконаний Батир Боромангнаєв.

 

 

Тоді як віце-прем’єрка Незалежного Татарстану (в екзмлі) з національних та релігійних питань Аіда Абдрахманова каже: Зараз ми, національно-визвольні рухи, консолідуємо  свої сили в питанні мирної та контрольованої деколонізації росії та здобуттня правжньої Незалежності наших республік».

 

 

ДОВІДКА «УМ»

 

Уперше Тиждень поневолених народів був організований 1953 року. А з 1959-го набув офіційного статусу з ухваленням резолюції Конгресу США, автором проекту якої був президент Українського конгресового комітету Лев Добрянський.

 

17 липня 1959 року президент США Дуайт Ейзенхауер надав резолюції законності. Відтоді щороку у третій тиждень липня чинний президент Сполучених Штатів уповноважений оголошувати Тиждень поневолених народів – доти, доки всі вони не здобудуть свободу та незалежність.

 

Радянський Союз висловлював сильне обурення щодо цього закону, а після розпаду СРСР його продовжує активно критикувати Росія

 

Щороку в цей тиждень ті, хто розуміє і співчуває корінним народам із Росії, виходять на мітинги на підтримку своїх співвітчизників. Цього року до США також приєдналися політичні емігранти й активісти, які наразі перебувають у Німеччині, Литві та Туреччині.

 

Як повідомляла "УМ", Благодійний фонд Сергія Притули продав на аукціоні відому карту з розпадом території російської федерації

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпад рф відбудеться незалежно від бажань лідерів світу