«Іншомовний» законопроєкт Ради: англійська стане обов'язковою в Україні

14:54, 22.11.2023
«Іншомовний» законопроєкт Ради: англійська стане обов'язковою в Україні

Англійській мові в Україні хочуть надати особливий статус.

Верховна Рада підтримала законопроєкт про застосування англійської мови в Україні, який зобов'язує володіти англійською мовою певних держслужбовців, а також працівників екстреної допомоги та низки інших сфер.

 

Як інформує УМ, про це 22 листопада повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram і стало  відомо з проекту закону.

 

22 листопада парламент 278 голосами за підтримав проєкт закону №9432 про застосування англійської мови в Україні.

 

Законопроєкт передбачає офіційне закріплення статусу англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, визначення категорії посад, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою, унормування особливостей застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, транспорту, охорони здоровʼя.

 

"Норма про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською була виключена рішенням комітету. Так що хто виступав за збереження дубляжу – rest easy", - зауважив Железняк.

 

Згідно з текстом документа, закон зобов’зує володіти англійською мовою тих, хто претендує на посади:

 

Державної служби категорії "А";

Державної служби категорії "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів;

 

Голів місцевих держадміністрацій та їхніх заступників;

Військовослужбовців офіцерського складу, які служать за контрактом (перелік встановлює КМУ);

 

Поліцейських середнього та вищого складу НПУ, начальників в інших правоохоронних органах і службах цивільного захисту (перелік встановлює уряд);

Прокурорів;

 

Працівників митних та податкових органів (перелік встановлює КМУ);

Керівників суб'єктів господарювання державного сектора економіки (перелік визначає Кабмін).

 

Також вимога володіти англійською мовою може висуватися в органах місцевого самоврядування, якщо посада передбачає міжнародну співпрацю (за винятком виборних посад).

 

Іспит з англійської для чиновників буде безкоштовним. Його можна буде складати не частіше 1 разу на 4 місяці, але необмежену кількість разів.

 

Екстрена допомога надається англійською іноземцям і особам без громадянства, якщо вони не володіють українською. Виклики також мають прийматися і англійською мовою (або іншою мовою, прийнятною для сторін).

 

Митний і паспортний контроль на кордоні також здійснюється англійською для іноземців.

 

В освіті на всіх рівнях вивчення і використання англійської мови також є обов'язковим.

 

Для військовослужбовців діятиме стандарт НАТО STANAG 6001 щодо володіння іноземною мовою на рівні, достатньому для іншомовного спілкування у професійних галузях.

 

Втім, під час воєнного стану та мобілізації на військовослужбовців та правоохоронців вимога володіти англійською мовою не розповсюджується.

 

Вимога знати англійську для держслужбовців категорії "А", голів місцевих держадміністрації та їхніх заступників набуде чинності через 2 роки після припинення/скасування воєнного стану, а для решти чиновників – через 4 роки після завершення воєнного стану. Це окреслено перехідними положеннями.

 

Нагадаємо, що 28 червня 2023 року президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді зробити володіння англійською мовою обов'язковою вимогою при зайнятті державних посад та для низки сфер.

 

Мовний омбудсмен розкритикував законопроєкт у частині показу англомовних фільмів мовою оригіналу, без дубляжу українською.  Українці також створили петицію за збереження українського дубляжу. Вона набрала потрібну кількість голосів для розгляду.

 

Деякі положення законопроєкту "Про застосування англійської мови в Україні" обіцяли доопрацювати, зокрема і щодо показу фільмів у кінотеатрах.

 

20 липня гуманітарний комітет парламенту підтримав законопроєкт №9432. Із документа забрали усі моменти, які могли б звузити використання української мови: вимогу демонстрування англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу; зміни до закону про кінематографію; зміни до закону про державну мову в частині кіно; зміни до закону про медіа про зниження квоти україномовних програм.

 

Як повідомляла УМ, у ФРН готові брати на роботу українців із базовим знанням німецької.