Справа Аміни Окуєвої: Угорщина відмовила Україні в екстрадиції росіянина-вбивці

10:37, 31.12.2023
Справа Аміни Окуєвої: Угорщина відмовила Україні в екстрадиції росіянина-вбивці

Аміна Акуєва.

Підозрюваний у вбивстві у 2017 році лікарки-хірургині, активістки та військовослужбовиці Аміни Окуєвої - Ігор Редькін втік з України в перші дні повномасштабного російського вторгнення та ховається в Угорщині.

 

Будапешт відмовив Києву в його екстрадиції.

 

Як інформує УМ, про це "Кавказ. Реалії" повідомив заступник голови Національної поліції України Андрій Нєбитов.

 

Він уточнив, що рішення не видавати Україні фігуранта кримінального розслідування ухвалив угорський суд. Це пояснили війною на території нашої країни.

 

Ігор Редькін – уродженець Каспійська (Дагестан, РФ). Довгий час мешкав в Україні, мав бізнес у ІТ-сфері. За даними слідства, входив до злочинної групи, яка займалася вбивствами на замовлення.

 

Екснардеп Ігор Мосійчук, помічницею якого працювала Окуєва, заявив: Редькіну вдалося втекти від слідства у 2022 році, на початку великої війни.

 

Редькіна (і ще декількох осіб) затримали у 2020-му за підозрою у причетності до вбивства Окуєвої. По авто активістки та її чоловіка Адама Осмаєва відкрили вогонь на залізничному переїзді поблизу селища Глеваха Київської області 30 жовтня 2017 року. Осмаєв отримав поранення, Окуєва померла – куля влучила їй у голову.

 

Осмаєв – командир батальйону імені Джохара Дудаєва, який воює з окупантами, – звинуватив у злочині тодішніх російських чиновників.

 

Нагадаємо, що раніше Сербія відмовила Україні в екстрадиції колишнього генерала СБУ Андрія Наумова, щодо якого порушено низку кримінальних справ і якого українські правоохоронці оголосили в міжнародний розшук. Влітку минулого року його було затримано на кордоні між Сербією та Північною Македонією за підозрою у відмиванні грошей.

 

Як повідомляла УМ, організатору вбивства Аміни Окуєвої повідомлено про підозру.