Жінки Польщі вийшли на "Чорний протест" проти заборони абортів (фото, відео)

14:47, 03.10.2016
Жінки Польщі вийшли на "Чорний протест" проти заборони абортів (фото, відео)

Жінки польщі оголосили чей понеділок "чорним".

3 жовтня по всій Польщі проходять страйки жінок проти цілковитої заборони абортів - "Чорний протест", а сьогоднійшній день польки оголосили «Чорним понеділком».  

На знак протесту проти нових обмежень – законопроекту під назвою «Стоп абортам» польки сьогодні взяли одноденну відпустку і оголосили страйк, вдягнувшись у чорний одяг.

У зв'язку із цим у Польщі скасовано ряд вистав у театрах, навчання у вишах, не працюють ресторани і зачинені магазини.

Законопроект «Стоп абортам» має цілковито заборонити переривання вагітності і запровадити кримінальну відповідальність строком від 3-5 років позбавлення волі як для пацієнток, так і для лікарів, які робитимуть аборти.

Раніше у Польщі дозволяли робити аборти вагітності лише у троьох випадках: загроза для життя матері, у випадку вагітності у результаті зґвалтування та у випадку, якщо є вада плоду чи невиліковна хвороба.



 

У Варшаві протести тривають з 9-ї години ранку. Спочатку протестувальниці зібрались у парку Свєнтокшицькому, потім пішли під будинок правлячої партії «Право і Справедливість» на вулицї Новогродзькій, де утворили «стіну фурій».

Протестувальниці тримали плакати із гаслами: «Моє тіло – мій вибір», «Мертвими не будемо народжувати», «Уряд – не вагідність, можна скинути».

 


 

Також жінки, убрані у чорне, утворили живий ланцюг навколо Палацу Культури і Науки в центрі Варшави.
 

 

У Варшаві, як повідомляє TVN24, деякі працедавці відкрито підтримали акцію протесту: частина магазинів, ресторанів і кав’ярень вивісила інформацію, що страйкуює і з цього приводу не працює.
 



Як повідомлала "УМ", 24 вересня тисячі поляків на протесті в центрі Варшави погрожували президенту Анджею Дуді смітником, якщо той погодиться на повну заборону абортів. 

Читайте також авторську колонку Наталі Лелюх, чому законопроект "Стоп абортам" матиме тяжкі наслідки для жінок Польщі.