Файлообмінник Ex.ua припинить роботу до 30 листопада

19:39, 16.11.2016

Один з найбільших українських ресурсів EX.UA найближчим часом повністю припинить роботу. Представники популярного файлообмінника просять всіх користувачів вилучити файли зі своїх архівів на EX.UA до 30 листопада 2016 року.

 

Відповідне повідомлення оприлюднено на сайті ресурсу в середу.

 

«EX.UA ніколи не зійде з позицій поваги законів України, і тому ресурс прийняв рішення припинити свою роботу. Ми просимо всіх користувачів вилучити файли зі своїх архівів на EX.UA до 30.11.2016 року. Також повідомляємо користувачів mail.ex.ua, що даний сервіс найближчим часом перенесуть на новий домен», - йдеться у повідомленні.

 

Також зазначається, що протягом останнього року ресурсу EX.UA «довелося відчути на собі прямі погрози, шантаж (і на міждержавному рівні), DOS-атаки».

 

«Дані дії наражають на небезпеку особисту інформацію та особисті файли користувачів, які зберігаються на ресурсі. EX.UA працював в правовому полі. Не всім подобалося таке трактування законодавства, але ресурс завжди поважав закони України. EX.UA дотримувався авторських прав, що постійно підтверджував швидким реагуванням на будь-які порушення на майданчику. Ресурс не схвалює ту систему розподілу і управління авторськими правами, яка наявна сьогодні», - йдеться у повідомленні.

 

Представники файлообмінника стверджують, що «особистим прикладом ресурс показав, що країна здатна зіскочити з голки торрентів, і в рамках ринкових механізмів плавно рухатися до нормалізації правовідносин між користувачами, правовласниками та інтернет-майданчиками».

 

На їхню думку, останні законодавчі ініціативи в сфері боротьби з піратством містять ознаки нецивілізованого лобізму. Мовляв, новий закон, який має підписати Президент Порошенко, робить невигідним його дотримання.

 

«Він діятиме тільки проти тих, хто спробує його дотримуватися. Стимулюватиме нехтування авторськими правами. Тому він не вигідний. Він мертвий», - констатують в EX.UA.

 

І додають, що вигоду від нового закону отримають тільки іноземні компанії. Тоді як українські правовласники не отримають більше грошей.

 

«Український бюджет не матиме взагалі ніяких грошей. А український глядач отримає меншу свободу вибору. Ми вважаємо те, що зараз відбуватиметься в Україні після прийняття закону, дуже шкодить її інтересам», - йдеться у заяві.

 

«EX.UA завжди ідентифікував себе як національне файлове сховище і відкидав будь-які "пропозиції", пов'язані зі зміною доменної зони і території мовлення. Назва EX.to/co/ru для EX.uа є неприйнятною», - підсумовують представники файлообмінника.

 

Як повідомляла «УМ», у вівторок, 15 листопада, українська кіберполіція припинила роботу одного з найбільших файлообмінників – ресурсу fs.to.