У Сімферополі п'ятьох татар звинуватили у "справі 26 лютого"

11:36, 22.11.2016
В окупованому Криму у центральному районному суді Сімферополя 18 листопада представник прокуратури висунув звинувачення п'ятьом учасникам мітингу за єдність України під стінами кримського парламенту 26 лютого 2014 року. Про це повідомляє Центр інформації з прав людини.
 
Зокрема, Алі Асанова, Мустафу Дегерменджі, Арсена Юнусова, Ескендера Емірвалієва та Ескендера Кантемірова російська влада звинувачує за ч. 2 ст. 212 "Участь у масових заворушеннях".
 
Після оголошення обвинувального висновку Алі Асанов заявив, що суть документа йому не зрозуміла, вину він не визнає і відмовляється від дачі показань у суді.
 
Мустафа Дегерменджі повідомив, що йому не зрозуміла кваліфікація злочину, зокрема, в порушенні громадського порядку якої країни його звинувачує російська влада. Також він перерахував низку тверджень, які в документі вказані узагальнено і неконкретно. При цьому він додав, що таке звинувачення йому вже висували, але саме через його неконкретність справу повертав Верховний суд на дорозслідування, після якого жодних змін не відбулося.
 
Інші підсудні визнали провину частково, заперечуючи свою організовану участь у заворушеннях.
 
Після цього суддя Сергій Деменок визначив порядок розгляду доказів, хоча адвокати наполягали, що це неприпустимо за відсутності потерпілих. Відповідно до визначеного графіку, до кінця року планується провести 8 засідань у рамках судового слідства.
 
Після анексії Криму Росією на півострові почали судити кримськотатарських активістів, які брали участь 26 лютого 2014 року у мітингу прихильників територіальної цілісності України, яким протистояли активісти партії «Русское единство», керованої на той момент нинішнім главою Криму Сергієм Аксьоновим.
 
20 липня суд на закритому засіданні розділив «справу 26 лютого» на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, і окремо – щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.
 
Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».