Олександр Єфремов і Володимир Медяник не зізнаються у створенні ЛНР

16:47, 23.11.2016
Олександр Єфремов і Володимир Медяник не зізнаються у створенні ЛНР

Володимир Медяник свідчить у суді на користь Олександра Єфремова.

Колишні депутати від Партії регіонів Олександр Єфремов і Володимир Медяник стверджують, що вони нікого не закликали до зміни меж території України, не обговорювали проведення місцевого «референдуму» і не вели перемовин про створення так званої ЛНР.

 

Про це Медяник сказав під час допиту по справі Єфремова у Печерському райсуді столиці у середу. У свою чергу, Єфремов також опитав Медяника.  

 

На запитання суду, чи відомі Медянику факти щодо закликів змінити межі території України Єфремовим, він відповів: «На мою думку, Єфремов не та людина, яка могла цим займатися. Позиція його щодо захоплення будівлі СБУ в Луганську була державницька, тобто державні органи повинні цим займатися. У нього була позиція на спокійний вихід із конфлікту, на переговори.»

 

На пряме запитання, чи була у Єфремова проукраїнська позиція весною 2014 року Медяник зауважив, що про це краще спитати самого Єфремова.

 

«Розумієте, позиція була ані не проукраїнська, чи проукраїнська. Не було такого формування, була державницька позиція», – сказав колишній «регіонал».

 

Крім того Медяник поскаржився на тиск прокурорів та слідчих під час попереднього свого допиту.

 

«Слідчий Захаров, прокурор Кожухівський півтори години моделювали, що я маю сказати під протокол. Вони вимагали, щоб я дав покази на колишніх своїх колег і зокрема Єфремова», – поскаржився Медяник.

 

Також він стверджує, що прокурор після допиту намагався вручити йому протокол з кількома розшифровками питань-відповідей, яких не було під час допиту. Але він відмовився його підписати і попросив переписати.

 

Так само Медяника опитав сам Єфремов.

 

«Чи звертався я до вас з якимись проханнями щодо проведення референдуму? Чи звертався до вас з проханням щодо проведеня мітингів за ЛНР? Чи маєте ви дані, що я вів з кимось переговори щодо ЛНР?», - запитував Олександр Єфремов.

 

На всі питання колишнього голови фракції Партії регіонів Володимир Медяник лаконічно відповів «Ні!».

 

Як повідомляла «УМ», скандально відомий Олександр Єфремов, затриманий на борту літака «Київ-Відень» у липні 2016 року, підозрюється у сприянні при створенні терористичної організації ЛНР та у сепаратизмі

 

Водночас, Володимира Медяника затримали 6 серпня саме в рамках справи Єфремова, йому теж закидали сепаратизм. Утім, наприкінці жовтня Медяника звільнили з-під варти у Лук’янівському СІЗО.