СБУ викрила 11 агентурних мереж у 2024 році

14:54, 13.04.2024
СБУ викрила 11 агентурних мереж у 2024 році

Голова Служби безпеки України Василь Малюк. (Фото СБУ)

Служба безпеки України на випередження викрила 11 агентурних мереж з початку 2024 року.

 

Тоді як протягом 2023 року викрито 47 агентурних мереж.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив голова СБУ Василь Малюк під час виступу на Конгресі місцевих та регіональних рад, передає Служба безпеки у суботу.

 

«Сьогодні СБУ вдається працювати на випередження. У першу чергу – за рахунок системності і нових контррозвідувальних підходів. Тому що ми затримуємо не одноосібного зрадника, а, як правило, розкручуємо весь ланцюжок.

 

Загалом у 2023 році СБУ викрила 47 агентурних мереж, всі негідники затримані, а з початку цього року – викрито ще 11», – сказав пан Малюк.

 

На його думку, таким чином, спецслужба протидіє проникненню ворога на об’єкти критичної інфраструктури, в тому числі і через кіберпростір. Також блокує спроби розвідати маршрути руху міжнародної допомоги, локації підприємств ОПК тощо.

 

Керманич спецслужби навів приклади: нещодавно СБУ затримала агента ФСБ у Дніпрі, який знімав фото та відео місцевої ТЕС і готував ворожі ракетні удари, а також колишнього міліціонера на Запоріжжі, який слідкував за обʼєктамиОПК. Затримано й  кількох співробітників Укрзалізниці, які надавали інформацію ворогу щодо логістики переміщення зброї і засобів ураження.

 

«У нас є чітке завдання президента Володимира Зеленського: запобігати будь-яким викликам. І ми його виконуємо, щоб захистити життя громадян і державну безпеку», – наголосив голова СБУ.

 

Також Василь Малюк повідомив, що з початку 2024 року СБУ відкрила 352 кримінальні провадження щодо державної зради (засуджено 98 осіб), 807 – за фактами колабораційної діяльності (177 засуджено),  108 – щодо пособництва державі-агресору (засуджено 7), 66 – за фактами передачі ворогу інформації про ЗСУ (засуджено 19 осіб).

 

Він нагадав, що до довічного увʼязнення засуджено агента ФСБ, який скоригував ракетний удар по центру Краматорська в червні 2023 року.

 

За його словами, одним із превентивних інструментів виявлення ворожих агентів є регулярне проведення антитерористичних і контрдиверсійних заходів.

 

Василь Малюк подякував усім Силам оборони за роботу на передовій, які  працюють задля наближення Перемоги.

 

Як повідомляла «УМ», російські спецслужби планували вбивство голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна: дрон мав атакувати авто посадовця. Але СБУ завадила ворогу завершити замах і перехопила дрон засобами РЕБ.