На Світлодарській дузі коло Дебальцева вбито 5 військових: бої тривають

21:03, 18.12.2016
На Світлодарській дузі коло Дебальцева вбито 5 військових: бої тривають

Бої в районі Дебальцева посилилися.

У неділю зранку в районі Світлодарської дуги на Донбасі бойовики спробували вибити передові підрозділи українських військових із займаних позицій, повідомив прес-центр штабу АТО у Facebook.

У бою загинули як мінімум п'ятеро українських військових і шестеро були поранені - це офіційні дані на дану мить.

"П'ять військовослужбовців загинули, а шість поранено - четверо бійців отримали легкі поранення і два - середньої ступені тяжкості", -  повідомили у штабі журналісту ВВС.

За словами волонтерів, втрати з українського боку можуть бути більшими. Під час двогодинного бою підрозділи сил АТО "завдали бойовикам поразки", зазначили у штабі.

"Після тривалої вогневої підготовки із застосуванням великокаліберної артилерії та мінометів, російсько-окупаційні найманці намагалися вибити наші передові підрозділи із займаних позицій", - йдеться у повідомленні.

Там повідомляють, що пораненим бійцям надали медичну допомогу.

 

За підтвердженими даними розвідки, втрати противника склали близько 20 чоловік вбитими та до 30 поранених, повідомляє штаб АТО.


А от журналіст Юрій Бутусов повідомляє, що бої в тому напрямку не стихають понад добу.

"Різке загострення обстановки на фронті. Більше доби йдуть важкі бої на Дебальцевській дузі, в смузі 54-ї мотопіхотної бригади. Бої йдуть в "сірій зоні" - районі висоти 220, між селами Калинівка  та Логвинове поблизу Дебальцева", - пише він.

За його інформацією, там противник розмістив свій опорний пункт, який контролює підступи до Дебальцеве, і є панівною висотою в тому районі.

"Це та сама висота, в бою за яку 29 червня загинув доброволець "Правого сектора" Василь Сліпак і ще двоє українських військовослужбовців. Тоді наші взяли "опорник" з ходу, утримували кілька годин. Потім прийшов наказ відступати", - нагадує Бутусов.

Це є грубим порушенням Мінських угод з боку Росії, оскільки вся Дебальцевська дуга по Мінським угодами повинна бути під контролем українських військ, підкреслює журналіст.

"Зараз російська важка артилерія веде масований обстріл українських передових позицій. На жаль, підтверджується з різних джерел інформація про серйозні втрати. Є загиблі і поранені. Ворожу артилерію придушити досі не вдалося", - підкреслює він.

Основний шкоди завдала російська артилерія і міномети, в районі розгорнуто кілька батарей, включаючи калібри 152, 122, 120 міліметрів. "Противник підготувався до збройної провокації. Найбільша тяжкість обстрілів російської артилерії доводиться по селах Миронівське і Луганське в нашому ближньому тилу. У Миронівському зникло світло", - додає Бутусов.

У районі висоти 220 противник висунув тактичні резерви - два підрозділи бронетехніки. Противник не робить в даний час атакуючих дій, але продовжує обстріл. Обстановка напружена, бо повністю придушити вогонь важкої артилерії противника не вдалося.

Разом з тим, російські підрозділи, також зазнали серйозних втрат, підкреслює Юрій Бутусов.

Причиною битви є провокаційні дій російських окупаційних військ в цьому районі, які утримують територію, яка за умовами Мінських з угод знаходиться під нашим контролем, наголошують в штабі АТО.

А от у самопроголошеній "ДНР" заявляють про порушення перемир'я з боку українських військових.

Як повідомляла "УМ", 10 грудня від мінометного обстрілу під Красногорівкою загинули троє бійців АТО з Харківщини - досі це були найбільші втрати за добу за останні два місяці.

 

А вранці точилися бої під Маріуполем - там обстріляли будинок Порошенка і курники.