Кремль платив польським радикалам 2 тисячі євро за плюндрування пам’ятників ОУН-УПА

20:50, 01.03.2017
Кремль платив польським радикалам 2 тисячі євро за плюндрування пам’ятників ОУН-УПА

(Коллаж InformNapalm)

Польські радикали отримували від російських «інвесторів» по 2 тисячі євро за кожен сплюндрований пам’ятник ОУН-УПА в Польщі. Вуличні акції радикалів з антиукраїнськими гаслами також оплачувала Росія.

 

Про це повідомляють волонтери спільноти InformNapalm у середу.

 

Зокрема, волонтери проаналізували листування у соцмережах одного з координаторів "руского міра" у Східній Європі Олександра Усовського, яке було зламано хакерами з "Українського кібер-альянсу" (UCA).

 

«Кремль у Польщі: пам’ятники ОУН-УПА в Польщі оскверняли за гроші Росії (ціна питання 2000 євро); вуличні акції проти України оплачує Росія, на місцевих виборах планували оплачувати виборчу компанію за рахунок Росії, на Донбас планували возити як мілітарі-туризм, польські радикали за гроші Кремля готові як тітушки їхати хоч на автобусах у Брюссель, ще рік тому в Кремлі планували акції протесту проти прем’єра Чорногорії»,  - йдеться в аналізі спільноти InformNapalm у Facebook.

 

Як зазначають волонтери, Усовський зареєстрував некомерційну організацію у Словаччині й протягом останніх кількох років намагався будувати проросійську мережу у Східній Європі.

 

"Влітку 2014 року Усовський зі своїми ідеями виходить на представників російського олігарха Малофєєва, якого пов’язують із багатьма проросійськими рухами і називають офіційною касою-прикриттям Кремля для проведення підривних операцій у Східній Європі та в країнах СНД. У серпні 2014 року Усовський отримує 100 тисяч євро на організацію проросійських мітингів на підтримку т.зв. Новоросії у Східній Європі. Активні акції проводилися в період з серпня по жовтень 2014 року", -  зазначають волонтери.

 

Пізніше звіт про ці акції Усовський розсилав всім можливим майбутнім "партнерам". Гроші на організацію акції виділив російський олігарх Костянтин Малофєєв, який у той час курував напрямок так званих ДНР-ЛНР у зовнішній політиці Росії.

 

Активні дії й антиукраїнські акції у Польщі проводилися в серпні-жовтні 2014 року. Усовський вийшов на активістів правих рухів з організації OWP (Oboz Wielkiej Polski), Samooborona Матеуша Піскорського і кількох інших активістів середньої ланки.

 

Згідно з аналізом InformNapalm, основна частина коштів, отриманих Усовським з Росії, була витрачена на організацію мітингів проти Президента України Петра Порошенка та української армії, за так звану «Новоросію» і «рускій мір».

 

Частина грошей також пішла на боротьбу з пам’ятниками воїнам УПА в Польщі.

 

"Активніше від інших у боротьбі з українськими пам’ятниками Усовському допомагав активіст OWP Wojciech Waclaw Wojtulewicz. У серпні 2014 року вони активно спілкувалися з Усовським з приводу акції біля пам’ятників воїнам УПА у Східній Польщі. Зокрема, йшлося про пам’ятник в Хрущовицах. Цікаво, що такі "патріотичні" пориви польських правих оплачує Кремль. Ціна досить помірна. Така акція з пам’ятником УПА і виїздом на мітинг у Будапешт обійшлася російському бюджету всього в 2000 доларів (або євро)",  - зазначається у розслідуванні.

 

При цьому підкреслюється, що кінцева мета Усовського була політичною – "створення проросійської фракції в Сеймі і проросійські депутати на всіх рівнях".

 

"Аналіз листування Усовського відкриває нам зовсім інший погляд на багато подій кількох останніх років. За проросійськими акціями протестів у Польщі та інших країнах Східної Європи найчастіше стоїть Росія. Від купівлі банального мегафона для мітингу до напівлегальних акцій біля пам’ятників воїнам УПА – за всім цим часто стоїть банальний кремлівський агент на кшталт Усовського", - зазначили в InformNapalm.

 

Волонтери наводять на підтвердження платіжні чеки і фрагменти переписки Усовського у соцмережах. 

 

Нагадаємо, останнім часом у Польщі почастішали випадки плюндрування могил Січових стрільців, вояків УГА і УПА та інших пам'ятних місць українців.