Справа «вапняк»

21.03.2017
Справа «вапняк»

Олег Зайзбург. (Фото з сайта nikvesti.com.)

П’ять років позбавлення волі з повною конфіскацією майна — таке рішення Єланецького районного суду у справі заступника голови Єланецької районної державної адміністрації Олега Зайзбурга. Чиновника обґрунтовано звинуваьтили в пособництві віце-«губернатору» Миколі Романчуку, який вимагав та отримав хабар у 100 тис. доларів за дозвільні документи на розробку вапнякових кар’єрів у Єланці. Частка Олега Зайзбурга з цих грошей мала б становити 2 тис. доларів. Однак у справу втрутилися співробітники СБУ та Військової прокуратури Південного регіону.
Як повідомив один із співробітників Єланецького райсуду, на користь держави буде конфіскований будинок Зайзбурга та три земельні ділянки, що раніше були у власності чиновника. Таким чином суд повністю задовольнив вимоги сторони державного обвинувачення та прокуратури Південного регіону.
У процесі судового засідання було оприлюднено кілька відео- та аудіозаписів, які засвідчили, що між Миколою Романчуком, Олегом Зайзбургом та директором ТОВ «ЕЛК-Буд» Максимом Гламаздина існувала змова. Високоповажні чиновники розраховували за гроші отримати угоду від депутатів Миколаївської облради на видачу дозвільних документів iз метою експлуатації вапнякових кар’єрів у Єланці.
У червні минулого року, гучне затримання правоохоронцями у місті Миколаїв Героя України Миколи Романчука та його пособників стало справжньою сенсацією. Були оприлюднені факти не тільки по вапнякових кар’єрах у Єланці, а й по Миколаївському суднобудівному заводу, де Микола Романчук тривалий час був директором та довів підприємство до банкрутства. Зокрема, у той час, поки робітники кілька років жили в очікуванні виплати зарплати, сам Романчук щомісяця отримував захмарну зарплатню. Окрім цього, завод активно різали на металобрухт, а людей звільняли з підприємства без вихідної допомоги.
Відзначимо, що відразу ж після затримання співробітниками СБУ, одному з фігурантів справи все-таки вдалося втекти за кордон: радник голови Миколаївської облради Геннадій Левченко досі вміло ховається від правоохоронців. Сам Микола Романчук від відповідальності втекти не зміг, але найняв відразу чотирьох адвокатів для захисту. Він зумів швидко внести 5,5 мільйона гривень за своє визволення iз СІЗО під підписку про невиїзд, що діє до завершення судового розгляду. Лише третій фігурант справи — екс-заступник голови Єланецької райдержадміністрації Олег Зайзбург не зміг знайти майже 2 мільйони гривень на виплату застави за своє визволення від утримання під вартою.