Кіберполіція України готова блокувати російські соцмережі з 1 червня

15:15, 16.05.2017

Департамент кіберполіції Національної поліції України обов'язково виконуватиме рішення щодо заборони російських соцмереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", компанії "Яндекс" тощо.

 

Про це повідомив речник МВС Артем Шевченко у Facebook  у вівторок.

 

«Щодо заборони російських соцмереж. Департамент кіберполіції Національної поліції України обов`язково виконуватиме відповідне рішення у межах свої повноважень і компетенцій. Відповідно ось до цього рішення РНБО. Давно пора. Саме у ВКонтакте три дні тому було розповсюджено цей ганебний, навіть ідіотський відеозапис, на якому двоє на той час курсантів Харківського Нацуніверситету внутрішніх справ, лаючись нецензурною лайкою, висловлювали невдоволення українською музикою, що лунала на Майдані Свободи у Харкові на День незалежності 24.08.2016 року. Хай навіть це було схоже просто на дурний жарт, але таким молодикам не місце в Національній поліції України», - написав Артем Шевченко.

 

Водночас, як свідчить порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності, викладений в Указі Президента «Про розширення санцій щодо РФ», він вступить в силу не пізніше 1 червня.

 

"Закони України, інші акти Верховної Ради, акти Президента України, Кабміну не пізніше ніж у 15-ти денний термін після їх прийняття у встановленому порядку і підписання підлягають оприлюдненню державною мовою в офіційних друкованих виданнях", - йдеться в документі.

 

Таким чином офіційні друковані видання, якими є  "Офіційний вісник України" і газета "Урядовий кур'єр", повинні опублікувати указ до 1 червня.

 

Наразі відомо, що питаннями реалізації заборон займатиметься Державна служба спецзв'язку та захисту інформації України.

 

Цікаво, що на сайті Президента України зникла кнопка, натискаючи на яку можна було поділитися інформацією у російській соцмережі "ВКонтакте".

 

Ще дві години тому відповідну піктограму було видно під усіма документами президента, у тому числі під указом, який забороняє "ВКонтакте" на території України.

 

Нагадаємо, 16 травня Президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких "Аерофлот", соцмережі "ВКонтакте" і "Одноклассники", компанія "Яндекс" тощо.

 

Ці санкції, зокрема, передбачають блокування доступу до російських соціальних мереж «ВКонтакте» і «Однокласники».