Міністр МЗС Росії Сергій Лавров анонсував видворення британських дипломатів

13:56, 15.03.2018
Міністр МЗС Росії Сергій Лавров анонсував видворення британських дипломатів

Сергій Лавров був небагатослівним у питанні реакції Кремля на висилку дипломатів Росії

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров анонсував процес висилання із РФ дипломатів Британії у відповідь на реакцію Сполученого Королівства на отруєння екс-розвідника Скрипаля.

Як повідомляють російські ЗМІ, Сергій Лавров обмежився словами "обов’язково" та "скоро" на запитання про реакцію на видворення із Британії російських дипломаітв, яких Тереза Мей назвала шпигунами.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков у свою чергу заявив, що заходи у відповідь на дії Британії проти Росії не змусять себе чекати.

Пропозиції контрзаходів проти Британії має сформулювати МЗС та інші відомства, але остаточне рішення залишиться за Володимиром Путіним.

Нагадаємо, прем’єр-міністерка Британії Тереза Мей у парламенті заявила, що через підозри у тому, що нервово-паралітична отрута, якою намагалися знищити екс-розвідника Сергія Скрипаля, потрапила із Росії, а РФ не надала відповіді яким чином це сталося, влада Сполученого Королівства дає тиждень 23 російським дипломатам, щоб покинути країну. Цих осіб Тереза Мей назвала шпигунами.

Також Британія ініціювала позачергове засідання Ради безпеки ООН, на якому Постійний представник Великої Британії Джонатан Аллен повідомив, що джерело походження отрути, яка може вбити сотні людей, - Росія.

Представник Британії в ООН заявив, що поява отрути із Росії в Британії має лише два поянення: або російська держава на британській території вчинила прямий напад із застосуванням хімічної зброї, або Росія втратила контроль над своїми запасами отруйних речовин нервово-паралітичної дії.

Він закликав Організацію по забороні хімічної зброї втрутитися в розслідування, адже росія повідомила, що знищила сві запаси газу ще у 2017 році.

На цьому ж засіданні Ради безпеки ООН представник Росії "перевів стрілки" у питанні походження отрути на Британію, до цього екс-очільник ФСБ Росії натякав, що газ "Новичок" у Британію міг потрапити із України.

Нагадаємо, в містечку Солсбері в Британії знайшли без свідомості Сергія та Юлію Скрипалів, яких, на думку британських слідчих, отруїли нервово-паралітичним газом "Новичок", створеним у Росії.

Як повідомляла "УМ", США та Росія провели взаємну висилку дипломатів та закриття диппредставництв після того, як розгорівся скандал навколо втручання Росії у вибори президента США.