«Відповідальність за конфлікт на Донбасі лежить на Кремлі»: посол Великобританії про війну

10:22, 15.11.2018
«Відповідальність за конфлікт на Донбасі лежить на Кремлі»: посол Великобританії про війну

Пані посол Великобританії Джудіт Гоф (фото: Факти)

Пані посол Великобританії Джудіт Гоф заявила, що відповідальність за "гарячий конфлікт" на Донбасі лежить на керівництві Кремля, але у завершення війни завдяки миротворцям у швидкій перепективі не вірить.

Про це Джудіт Гоф розповіла в інтерв’ю виданню "Факти".

"Все залежить від керівництва Російської Федерації. Питання, як його змусити, мабуть, неправильно сформульоване. Адже створюється враження, що завдання Заходу - змусити когось щось робити. Але вся відповідальність за те, що відбувається на Донбасі, лежить на керівництві Кремля. З нього і треба запитувати", - сказала пані посол.

Вона додала, що не бачить альтернативи виконання Мінських домовленостей, але, із розмови стає зрозуміло, що першим пунктом виконання вважається припинення обстрілів та відведення озброєння.

"Я завжди акцентую увагу на двох головних пунктах. В одному мова йде про безпеку людей і припинення вогню, в іншому - про виведення військ і відведення озброєння. Але це не відбулося, на жаль", - каже Джудіт Гоф.

Вона вважає, що миротворці на Донбасі в короткостроковій перспективі не з’являться, бо Україна та Росія не знаходять спільної мови в організації роботи місії.

Також представниця Великобританії запевнила, що стосовно Криму вироблена принципова позиція - це територія України.

У розмові Джудіт Гоф наголошувала, що вона за освітою спеціаліст із військових конфліктів.

Вона назвала конфлікт в Україні штучно створеним, на відміну від грузинського, де були невирішені етнічні питання із 1990-х років.

Пані посол Великобританії також не оминула увагою те, що її країна допомагає українським військовим інструкторами та навчанням, а також організувала місію HALO Trust, яка вже розмінувала понад 2,5 мільйонів квадратних метрів території, а також навчає українських саперів, серед яких багато жінок.

Також британський уряд опікується програмою для стимулювання малого бізнесу на Донбасі та допомагає жінкам, які опинилися в скрутних життєвих обставинах.

Нагадаємо, Джудіт Гоф показала посольську резиденцію в Києві.