Лісова юшка: як на хуторі у рівненському лісі грибну юшку варять

12:01, 07.04.2022
Лісова юшка: як на хуторі у рівненському лісі грибну юшку варять

Лісова юшка (ютуб-канал Костянтина Грубича)

         Страви із справжніх лісових грибів найкраще готувати у сільській печі або на відкритому вогні просто неба. Але якщо з автентичними умовами є проблеми, то згодиться і звичайна кухонна плита.

 

         Принаймні так вважає Наталія Козик із Рівненщини, яка на ютуб-каналі Костянтина Грубича розкрила тонкощі приготування родинної страви. Точні пропорції основних інгредієнтів вона не вказала, тому можна сміливо орієнтуватися на об’ємом власних супів чи борщу.

 

         Найдовше у цій страві вариться квасоля, тому почати приготування варто саме з неї. Коли бобові стануть м’якшими, додайте картоплю та частину потертої сирої моркви.

 

         Далі замочіть у теплій воді на 20 хвилин сухі тонко порізані білі гриби. Довше розм’якшувати їх не потрібно, оскільки рідина вбере і знищить унікальний смак лісового делікатесу. Варити у юшці їх теж потрібно не довше, ніж 20 хвилин.

 

         Тим часом приготуйте засмажку, яка потребує особливого старання. Подрібнену цибулю трішки підсмажте на олії спочатку окремо, а потім разом з потертою морквою.

 

         Далі розділіть готову суміш на дві частини. Одну можна одразу висипати до юшки, що вариться. А до іншої додайте ложку борошна і ще раз підсмажте. Цю порцію необхідно відправити до каструлі вже наприкінці  готування. Тоді ж покладіть потертий часник, мелений перець та лавровий лист. До речі, лавровий лист можна замінити дубовим, якщо хочете отримати саме рівненський аромат.

 

За словами пані Наталі, коронна страва із хутора Святий перед вживанням повинна трохи настоятися. Вона також добре смакує холодною.

 

         Дивіться також рецепт правдивого баношу.