Автентичний рецепт від автора: як приготувати дрогобицьку ковбасу у домашніх умовах

12:01, 13.04.2022
Автентичний рецепт від автора: як приготувати дрогобицьку ковбасу у домашніх умовах

Дрогобицька ковбаса (ютуб-канал Костянтина Грубича)

          Микола Кундик із Львівщини особисто знав Олексу Захаряка, якого заслужено вважають винахідником «Дрогобицької ковбаси». Саме він  у 1956 році зареєстрував і отримав дозвіл на виробництво знаменитого м’ясного делікатесу.

 

         На жаль, звичка сучасних виробників спрощувати автентичну рецептуру, не минула і цей унікальний продукт. Втім, ніколи не пізно повернутися до витоків самотужки.

 

         Як приготувати кулінарну гордість Дрогобича у домашніх умовах, пан Микола розповів ютуб-каналу Костянтина Грубича.

 

                До речі, 70-літній майстер познайомив глядачів з Миколою Одинаком, якому вже півтора року поспіль передає досвід створення саме класики кулінарного «жанру». Тобто справа пана Олекси у його рідному місті процвітає і далі.

 

         Інгредієнти:

 

-  свинина      -  10 кг;

-  яловичина  -  1 кг;

-  нітросіль    -  160 г;

-  цукор          -  10 г;

-  перець        -  20 г;

-  часник        -  20 г;

-  кмин           -  20  г.

 

 

         Дрогобицька ковбаса створюється винятково із свіжої якісної свинини світлого кольору. М’ясо необхідно порізати на дрібні шматочки і відправити до холодильника на 2-3 дні.

 

         Із яловичини приготуйте фарш, додайте до нього нітросіль, часник, перець та кмин, з’єднайте із свининою і вимішуйте руками до того часу, поки не отримаєте однорідну масу. Яловичина потрібна у цьому рецепті для в’язкості.

 

         Начинену ковбасу помістіть до гарячої коптильні на 4-6 годин. Температуру у ній необхідно тримати в районі 90 -100 градусів.

 

         Тим часом підготуйте велику каструлю з гарячою водою, покладіть у неї підкопчені качалки і проваріть протягом 1 години 45 хвилин. Аби просушити готову ковбасу, ще раз помістіть її до коптильні. Ось після цього процес можна вважати таким, що завершився.  

 

         За словами обох майстрів, у справжній дрогобицькій ковбасі добре видно шматочки світлого м’яса, а також фрагменти темнішої яловичини, чорного меленого перцю та кмину. Якщо начинка у цьому продукті нагадує суцільний фарш і має однаковий колір, то вам однозначно пропонують підробку.       

 

          Дивіться також, як приготувати дуже смачну картопляну ковбасу.