Нардеп Лабазюк арештований на 2 місяці за спробу підкупу

09:43, 28.11.2023
Нардеп Лабазюк арештований на 2 місяці за спробу підкупу

Нардеп Сергій Лабазюк намагався підкупити топпосадовців у сфері відновлення (Нардеп Сергій Лабазюк (у центрі) зі своїми захисниками під час судового засідання у Вищому антикорупційному суді. 28 листопада 2023 року). (Фото: Дарина Коломієць)

Сергія Лабазюка, нардепа з групи "За Майбутнє", якого підозрюють у спробі підкупу держслужбовців, суд відправив під арешт до 21 січня з можливістю внесення 40 мільйонів гривень застави.

 

Як повідомляла УМ, про це 28 листопада повідомило САП з посиланням на рішення ВАКС від 28 листопада у Telegram.

 

"Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ… та застосував до указаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 40,260 млн грн застави, та покладенням процесуальних обов’язків у разі її внесення. Строк триманні під вартою − 2 місяці", повідомили в САП.

 

Повідомляється, що ВАКС ухвалив взяти підозрюваного під варту у залі суду.

 

САП не називає імені підозрюваного, але опис обставин справи свідчить, що йдеться саме про Лабазюка.

 

Нагадаємо, що 21 листопада Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили, що викрили нардепа з групи "За Майбутнє" Сергія Лабазюка на передачі хабаря. 

 

Зазначалося, що у серпні 2023 року Лабазюк звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 мільярд гривень. За це пообіцяв "винагороду" у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії".

 

За даними НАБУ, нардеп після надходження 50 млн грн за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України через довірену особу надав голові Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафі Найєму відсоток у сумі 150 тисяч доларів.

 

Раніше того ж дня НАБУ також повідомило про підозру нардепу від фракції "Слуги народу" Андрію Одарченку, який намагався підкупити Найєма.

 

Як повідомляла УМ, корупція, бездіяльність влади, занепад економіки, зубожіння населення — це почалось іще до повномасштабного вторгнення.