Зруйнований росією Авдіївський коксохім відновити неможливо – «Метінвест»

14:19, 18.12.2023
Зруйнований росією Авдіївський коксохім відновити неможливо – «Метінвест»

«Завод під контролем української армії. Він був неодноразово обстріляний Росією, – каже Риженков, – Вони гатили по ньому з усього, що мають. Я думаю, що відновити завод буде неможливо».

Авдіївський коксохімічний завод буде неможливо відновити навіть після закінчення війни – через руйнування, завдані російськими обстрілами,

 

Як інформує УМ, про це в інтерв'ю Forbes заявив гендиректор "Метінвесту" Юрій Риженков.

 

"Завод під контролем української армії. Він був неодноразово обстріляний Росією. Вони гатили по ньому з усього, що мають. Я думаю, що відновити завод буде неможливо", - сказав Риженков.

 

Він додав, що навряд чи потрібно буде відбудовувати завод у тому вигляді, в якому він був до вторгнення.

 

Риженков уточнив, що найбільшими споживачами коксу Авдіївського коксохіму були "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча" - за його словами, про їх відновлення в осяжному майбутньому не йдеться, "поки ми ще не повернулися в Маріуполь"

 

Гендиректор "Метінвесту" додав, що компанія планує відновити "Азовсталь", але це буде вже зовсім інший завод.

 

Риженков, коментуючи тему відновлення "Азовсталі", також заявив, що після закінчення війни металургія залишиться частиною Маріуполя, але вже не буде його основою. Маріуполь, за його словами, може бути курортним містом.

 

"Туризм може бути головним сектором економіки міста. Потенціал також є у машинобудуванні, кораблебудуванні, науці", - додав він. Але він підкреслив, що це залежатиме від того, на яких умовах завершиться війна.

 

Нагадаємо, що Авдіївський коксохім, що належить Групі "Метінвест", почали консервувати в травні 2022 року після ворожих обстрілів.

 

8 листопада 2023 року стало відомо, що з підприємства евакуювали останніх співробітників. Водночас у єдиному вцілілому сховищі підприємства залишалися ще 17 містян, які відмовлялися від евакуації.

 

Як повідомляла УМ, для рф Авдіївка має політичне значення.