«20 днів у Маріуполі»: фільм Мстислава Чернова увійшов у шортлист премії «Оскар»

09:59, 22.12.2023
«20 днів у Маріуполі»: фільм Мстислава Чернова увійшов у шортлист премії «Оскар»

Кадр з фільму "20 днів в Маріуполі". (Фото:Артхаус Трафік)

Фільм" фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" увійшов до коротких списків претендентів на Оскар.

 

Йдеться про номінації "Найкращий документальний фільм" і "Найкращий іноземний фільм".

 

Як інформує УМ,Ю про це повідомили Мстислав Чернов у Facebook , список претендентів на "Оскар"

 

Також до списку у номінації "Найкращий документальний фільм" увійшов документальний фільм про війну Україні "Звідки куди" польського режисера Мацієка Хамели. Його зняли у співпраці з української продюсеркою Анною Паленчук і французом Жан-Марі Ґіґоном. Стрічка розповідає історії людей, яких вивезли з прифронтових територій.

 

Номінантів на 96-у премію "Оскар" оголосять у вівторок, 23 січня 2024 року. Церемонія вручення премії відбудеться 10 березня 2024 року.

 

Зауважимо, що "20 днів у Маріуполі" – документальна стрічка, створена на основі матеріалів, знятих в перші дні російської атаки на Маріуполь. Фільм складається з кадрів, які Чернов з колегами відправляли у світові ЗМІ, розповідаючи про події в обложеному місті: загибель дітей та дорослих, появу масових могил, постійні бомбардування, знищений російською авіабомбою пологовий будинок та інші російські воєнні злочини.

 

Світова прем'єра "20 днів у Маріуполі" відбулась на кінофестивалі Санденс, у секції World Cinema Documentary Competition. Там він отримав приз глядацьких симпатій. Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA у червні 2023-го. Тут фільм здобув дві нагороди: головний приз конкурсу DOCU/УКРАЇНА і приз глядацьких симпатій.

 

У вересні цього року Український Оскарівський комітет повідомив, що саме "20 днів у Маріуполі" представить нашу країну на 96-й премії Американської кіноакадемії "Оскар".

 

Як повідомляла УМ, в ООН показали фільм французького журналіста про російську війну проти України.